Soms neem ik wel eens een duikje in de zoekwoordengeschiedenis. Dan ben ik nieuwsgierig naar hoe mensen op mijn blog gekomen zijn. Soms verwonder ik me dat ik op een bepaalde combinatie wordt gevonden of wil ik weten waar ze terecht komen. Laatst was er iemand die mijn blog had gevonden met de zoekwoordencombinatie ‘zelf met meel en citroen en babyolie zand maken’ en vlak daaronder ‘play-sand zelf maken’. Nu weten jullie dat ik helemaal fan ben van kinetisch zand. Dus vond ik dit erg interessant, had er namelijk nog nooit van gehoord. Goede reden om het zelf thuis uit te proberen. Even googlen leverde een super simpel diy recept op om zelf moonsand te maken. Dat is net iets fijner en zachter dan kinetisch zand. Je kan hier wel vormpjes mee maken maar het krijgt ook vrij snel zijn eigen structuur weer terug. Nieuwsgierig hoe je dit maakt?
Lees verder: Overzicht van 10 merken speelzand voor binnen met onder andere Kinetisch zand en Magisch zand.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn heel eenvoudig en heb Zelf play sand moonzand maken - Mamaliefdeje, als je jonge kinderen hebt, gewoon in huis. Meer dan dit heb je niet nodig.

  • bloem
  • babyolie (of een vettige eetbare olie zoals kokosvet voor baby’s)
  • evt. citroensap

Meer heb je in principe niet nodig. Als je je zand wilt kleuren heb je nog extra azijn en voedselkleurstof nodig.

Er is ok een alternatief recept waarbij maizena en afwasmiddel met elkaar wordt gecombineerd, maar dat is niet echt aan te raden.

Bereiding

Je neemt drie kopjes bloem en een halve babyolie en mengt dit met een vork door elkaar. Dat is het. Mocht je het een weekje of nog wat langer willen bewaren kan je er een paar druppels citroensap aan toevoegen. Maar voor een dagje plezier is het voldoende.

DIY: Kinetisch zand zelf maken - Mamaliefde

De verhouding kan wel even zoeken zijn. In het originele ‘recept’ stond de verhouding 8 op 1 vermeld. Het beste kan je gewoon telkens een scheutje babyolie toevoegen tot je de consistentie hebt bereikt die je wilt creëren.

Spelen maar

DIY: Kinetisch zand zelf maken - Mamaliefde

Natuurlijk eerst even zelf uitgetest. Het is echt heerlijk materiaal, super zacht en heel erg fijn. Je kan er heerlijk mee kneden en er een vaste substantie van maken. Bijvoorbeeld om er vormpjes van te maken. Helaas werkt het niet met alle vormpjes, de dunne uit de verpakking van het play sand van de action zijn prima. Door de baby olie ruikt het trouwens echt superlekker.

DIY: Kinetisch zand zelf maken - Mamaliefde

Vervolgens mocht peuter hier mee aan de slag. Het was een groot succes. In het begin was het nog een beetje aftasten met een vork. Mama heeft even laten zien hoe ze een vormpje moest maken. Dat is met dit zand nog wel erg lastig voor jonge kinderen. Niet dat dat een probleem was. Ze heeft er de grootste lol mee gehad. Alles, maar dan ook echt alles, in een straal van een meter om de tafel heen heeft mee kunnen genieten.

DIY: Kinetisch zand zelf maken - Mamaliefde

Een nadeel; het ‘play sand’ plakt wel enorm aan stoffen oppervlakten, zoals de stoel, kleding maar ook aan tafel en handjes. Het is echt messy play. Gelukkig wel makkelijk schoon te maken met een vochtige doek. Misschien dus makkelijker om in de zomer buiten mee te spelen.

Spelen met gekleurd zand

DIY: Kinetisch zand zelf maken - Mamaliefde

DIY: Kinetisch zand zelf maken - Mamaliefde

Voor een extra dimensie kan je het zand een kleurtje geven. Dit gaat helaas niet zo makkelijk. Van het zand heb ik vier hoopjes gemaakt. Door een beetje gelkleurstof op te lossen in een paar druppels azijn (teveel zorgt ervoor dat het zand gaat klonteren, een nachtje drogen en dan zeven zorgt ervoor dat de korrelstructuur weer ontstaat) en vervolgens samen in een boterhamzakje goed met het zand te mixen ontstaat er gekleurd zand. De ene kleur werkt hier beter voor dan de ander. Het azijn verdwijnt in principe weer in de lucht, de geur blijft helaas wel.

Hebben jullie wel eens zelf zoiets gemaakt?