Toen ik net begon op pinterest kwam ik al snel foto’s tegen van de gaafste cardboard homes. Huisjes die van karton geknutseld zijn. Van eenvoudige huisjes die je makkelijk opvouwt tot complete kastelen en inclusief interieur. De baby variant met een lichtslang of sokken door het plafond vond ik ook erg grappig om te zien. Maar… daarvoor heb je wel een doos nodig. Het liefste een hele grote. En zie daar maar eens aan te komen. Ik heb het zelfs op verlanglijstjes gezet voor verjaardagen, maar geen doos die groot genoeg is. Van een wat ruimere doos heb ik met Sinterklaas de stoomboot gemaakt, van wat lege verpakkingen maak je prima koningsdagkroontjes en de doos die binnenkwam via de mamaswap was superleuk geprint als kasteel. Vorige week kwam dan eindelijk een enorme doos, hierin zat namelijk de nieuwe Nuna Pepp Luxx. Bijna had ik hem weggegooid, het was namelijk een gigantische sta in de weg. Vlak voor dat zover was bedacht ik me dat ik nu eindelijk een speelhuisje voor onze kinderen kon maken. Dozen en karton zijn tenslotte prima speelmateriaal.

Lees ook: Lijst kosteloos materiaal; Wat is, Knutselen, activiteiten en spelen met gratis speelgoed voor peuters en kleuters
Lees ook: Knutselen met karton; Creatief dingen maken van papier / kartonnen doos

Een uitgebreide stappenplan had ik niet. Ik ben gewoon maar begonnen met het idee te zien waar het eindigt. Het is niet netjes, geen rechte lijnen, of goed afgewerkt. Dat is ook erg lastig terwijl er twee kinderen nieuwsgierig en enthousiast om me heen kropen. Letterlijk ‘vochten’ om in de doos te mogen zitten. Het speelplezier is er niet minder om, en dat is het allerbelangrijkste. Daarom dat ik stap voor stap zal delen wat ik heb gedaan. Naast het karton heb ik gebruik gemaakt van kosteloze materialen die verspreid over het huis rondzwerven.

Stap 1. Raampje

In een huisje moet natuurlijk een raam zitten. Ik begon met een schaar, met een scherp mes is het makkelijker om een T uit te snijden en vervolgens ook aan de onderkant een incisie te maken. Als je goed stevig karton hebt met ribbeltjes kan het vouwen erg lastig zijn. Door met een mes het karton voorzichtig in te snijden kan je een vouwlijn maken. Voor het vouwen heb ik manlief even laten helpen. Dat wou bij mij niet gaan zoals ik het graag zag.

Stap 2. Het dak

Om een doos dicht te vouwen heb je vaak vier flappen. Zowel aan de boven- als onderkant heb ik er een naar elkaar toe gevouwen zodat er een dak ontstond. Helaas waren ze niet helemaal lang genoeg. Daarom heb ik met wat rood gestreept cadeaupapier hier een dak van gemaakt. Het ziet er een beetje scheef uit doordat onze dochter de ene kant heeft gebruikt als bijzettafeltje.

Stap 3. Gordijnen

Bij een raampje horen natuurlijk gordijnen. Zoals ik al aangaf; ik ben heel random aan de slag gegaan. Op zolder vond ik nog een ongebruikte lap stof waar ik twee rechthoeken uit knipte. En vervolgens onze peuter los liet op het restje ;-) Met naald en draad maakte ik er een grove tunnel van waar ik een elastiek doorheen haalde. Met twee steekjes aan de zijkant en een in het midden heb ik dit vastgezet zodat ze ook echt open en dicht kunnen.

Stap 4. Grassprietjes

Bij de knutselles heeft onze dochter met rietjes gewerkt en wat overbleef had ze meegekregen naar huis. Dit deed het ook zeer goed bij beide kinderen. Zelf hebben we ook nog deze meter lange rietjes liggen, dus heb ik er twee in kortere stukjes geknipt en onderaan opgeplakt. Vooral onze zoon vond het erg leuk om hier met zijn handjes langs te gaan. Onze dochter heb ik er met stickers bloemen tussen laten plakken.

Stap 5. De deur

Tot op heden werd de zijkant als deur gebruikt, aan beide kanten zodat het een soort tunnel werd. Dit is niet echt stevig. Dus heb ik de ene kant vastgeplakt en aan de andere kant heb ik ze schuin tegen elkaar aangeplakt.