Aanrader voor het kerstdiner; een Bundtcake

Bij de uitnodiging voor het Allerhande Kerstdiner kreeg ik een superlekkere bundtcake (tulbandtaart) met wat decoratie om de taart te versieren. De ‘tulband’cake herken je aan de ronde vorm en het gat in het midden. De historie van deze cake loopt terug naar de Middeleeuwen en het verhaal gaat dat de naam is ontstaan omdat er ooit een cake in zo’n hoofddeksel is gebakken. Het leuke van deze cake is dat hij perfect geschikt is om te pimpen; op hartige wijze met fruit of lekker zoet met snoepgoed of juist chocolade. Daarom ook heel leuk voor het kerstdiner op school. Je koopt de bundtcake kant en klaar, versieren en meegeven naar school. Ideaal en dat zonder een dag lang in de keuken te staan. Het versieren kunnen de kinderen ook prima zelf! Ook erg lekker voor het dessert of bij de koffie bij het kerstdiner. Het voordeel is dat je hem vooraf kan voorbereiden en koel wegzetten tot je hem opeet.

De basis van de Bundtcake

Nu heb ik ‘valsgespeeld’ door een kant en klare speciale kerstbundtcake van de Albert Heijn te gebruiken. Superlekker gedecoreerd met een lichte crunchy Victoriabeslag (met onder andere geroosterde amandelen) en rozijnen en cranberry’s in de cake. Maar ze hebben ook een Moskovische tulbandcakes en minitulbandjes. Maar je kan ze ook heel goed zelf maken. Hier vind je een recept voor minichocoladebundtcakejes en hier voor een kerstige chocolade-kaneelcake.

Lees ook: Kerstmis Kerstboom Monkey plate

Chocolade overvloed

Voor de decoratie had ik het één en ander klaargelegd maar uiteindelijk niet alles gebruikt. Je kan naar eigen smaak en inzicht een keuze maken. Wij gingen voor een chocoladeversie en gebruikten hiervoor de repen van Hands of my chocolate voor. Die zijn niet alleen heel lekker maar ook makkelijk te smelten, samen met een klein scheutje melk zodat hij wat vloeibaarder wordt en goed te gebruiken is voor de cake maar nog wel stolt. Dat smelten doe ik door een pan met water te vullen en daar een kleinere steelpan in te hangen. Daar smelt ik de chocolade in en voeg iedere keer kleine scheutjes melk in zodat het niet meteen te vloeibaar wordt. Om eerlijk te zijn is me dat nog niet heel vaak goed gelukt, zal vast komen omdat het echte belgische chocolade is en niet de goedkope variant omdat ik het zonde vind als ik het ga smelten.

Lees ook: Kerst knutselen met ijslolliestokjes / knutselhoutjes

Versieren maar

Direct nadat ik twee kleuren chocolade over de cake had verdeeld in ‘sliertjes’ zaten de kinderen klaar om de taart te versieren. Hiervoor had ik zilveren parels, stukjes van een zuurstok, marsmallow chocoladebonbons en stukjes chocolade. Ik had nog wat schrijfstiften en meer kerstdecoratie achter de hand maar dat zou teveel worden. Met alleen de chocolade werd de cake erg donker. De zilveren parels maken het al beetje af en de zuurstokbrokken zorgen voor een beetje kleur.

Als je niet werkt met chocolade kan je van poedersuiker en paar druppels water (of citroensap) een soort lijm / glazuur maken waarmee je de decoratie op de taart kan plakken. Ook is het een idee om de cake te bestrooien met water.

En dan smullen

Nadat de taart klaar was moest er helaas toch even gewacht worden. Het was nu tijd voor het avondeten, daarna zouden we als dessert de cake aansnijden. Ze vonden hem erg lekker en wilden graag nog een stuk. Er is nog een groot deel van de cake over, dus de volgende dag mogen ze nog een stukje.

Alternatieve inspiratie

Summary
Review Date
Reviewed Item
Recept: Zelf bundtcake (tulband) maken; Tip voor kerstdiner
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top