Vorig jaar hoorde ik voor het eerst van Gel-A-Peel, maar was ik nog een beetje afwachtend. Dit jaar kreeg ik weer een persbericht en ik was toch wel een beetje nieuwsgierig. Ik had er zoveel van gehoord. Er zijn dit jaar drie nieuwe sets waaronder de fashion maker. Dit is ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2017. Nu begint onze dochter een kleine fashionista te worden die zelf kleding uit de kast trekt om aan te trekken. Waarbij jurkjes, rokjes, glitters en de kleuren roze en paars hoge ogen gooien. Dus daar gingen we mee aan de slag. Eerst de tafel leegruimen, want het kan best rommel zijn, en een placemat klaarleggen. Daarna gingen we op zoek naar een shirt die we konden ‘pimpen’. Voor de zekerheid namen we er wat meer mee, want geen idee of het zou lukken. 

Lees ook: Gel-a-Peel Genomineerd speelgoed van het jaar
Lees ook: Zelf thuis shirts bedrukken
Lees ook: L.O.L. surprise ballen & Poppetjes

Gel-a-peel Fashion maker

Als je de doos uitpakt is het even kijken wat wat is. Er zitten namelijk meerdere sets in zodat je verschillende kanten op kan. Het grootste is de zeefdrukmachine. Daarnaast heb je vijf tubes met een siliconengel in roze, paars, goud, zwart en glitters. De zwarte kleur met parelmoerglans is een unieke kleur die je niet bij andere sets tegenkomt. Een klein zakje met drukknoopjes om drie tasjes te maken, 2 paar oorbellen, spuitmondjes, een spatel en een kleine en grote wisser. Netjes ingepakt vind je maar liefst meer dan 40 zeefdruksjablonen en een doorschijnend vel plastic. Een voorbeeldpatroon voor armbanden en andere sieraden. En tot slot twee geltrays waarmee je zelf tasjes kan maken. Daar heb je dus wel even plezier mee.

T-shirts zeefdrukken

We begonnen met het zeefdrukken van de shirts. Dat vind ik toch wel heel erg gaaf om te doen en leuk bedacht om dat te doen met Gel-a-Peel. Vorig jaar was er namelijk veel commotie over dat je Gel-a-Peel niet meer uit kleding krijgt. Dan is het heel slim van ze bedacht om juist van die eigenschap gebruik te maken en met Gel-a-Peel je eigen kleding te decoreren. Als je met Gel-a-Peel aan de slag gaat is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Dus mouwen opgestroopt en een oud shirt aan. Want de kleding die je aan hebt hoeft natuurlijk niet bewerkt te worden.

  • Als eerste steek je de roze plank in de kleding op de plaats waar je het shirt wil bewerken. Deze klem je links en rechts in de zwarte houder.
  • Daarna steek je hem in de houder zodat hij vastzit.
  • Vervolgens kies je het sjabloon uit waarmee je aan de slag gaat. Deze schuif je vanaf de bovenkant in het venster.
  • Je kiest een kleurtje uit waarvan je een beetje op het sjabloon uitbrengt. Je kan alles in één kleur doen, of juist een beetje combineren. Dit breng je aan één kant aan van de sjabloon.
  • Vervolgens ga je met de wisser aan de slag. Doe je alles in één kleur en heb je een groot patroon kan je het beste de grote wisser gebruiken zodat alle gel gelijkwaardig wordt verspreid. Voor kleinere sjablonen of vlakken kan je het beste de kleine wisser gebruiken zodat je preciezer mee aan de slag kan.
  • Eventueel kan je voor een extra glitter de lichte glitters gebruiken om een extra laagje aan te brengen.
  • Als je klaar bent en overal gel zit kan je het sjabloon omhoog halen en schoonvegen met een keukenpapier.
  • Daarna de textiel uit de houder halen en een paar uur laten liggen om te drogen.

Twijfel je? Probeer het anders eerst een keer op een vel papier. Dan ‘voel’ je hoe het werkt om met de wisser de gel te verspreiden over het sjabloon. Dan kan je ook even oefenen met het combineren van kleuren etc.

Ik vond het resultaat echt heel mooi, op één plek is er een beetje onder de sjabloon gekomen maar verder is het goed gelukt. Ik kreeg de smaak te pakken dus hebben we er direct een tweede gemaakt met vrolijkgekleurde veren met extra glitters.

Dit zeefdrukken vond manlief ook erg leuk om te doen. Toen de kinderen op bed lagen ging hij aan de slag om zelf een sjabloon te maken. Dit deed hij door een afbeelding uit te knippen van de leeuwenwacht. Daar is zoonlief heel erg fan van. Die heeft hij nagetekend en uitgesneden op een lamineervel (leeg gelamineerd). Bij de patronen moet je wel heel voorzichtig zijn met losse ‘uitsteeksels’ omdat die snel kunnen verschuiven. En even opletten welke kleur textiel je gebruikt. Wit is natuurlijk goed zichtbaar, maar bij roze shirtjes kan je het beste voor paars gaan. En bruin en groen past ook niet alles even goed.

Ik vind dit ook echt een leuk idee voor op een verjaardagsfeestje, om met alle kinderen zelf een shirt te versieren. Omstebeurt een sjabloon kiezen en dan versieren. Na het ‘zeefdrukken’ kunnen ze met een stift nog aan de slag om bijvoorbeeld de kraag te versieren. De gelstiften kan je in kleinere verpakkingen bij kopen zodat je er eindeloos gebruik van kan maken.

Sieraden maken

Naast de armbanden kan je ook sieraden maken. Dit kan ook prima in de houder zodat het niet gaat schuiven. Of je legt het op de tafel. Bij kleine kinderen is het wel slim om het dan even vast te plakken zodat het niet gaat schuiven. Op de geltubes bevestig je een spuitmondje waarmee je aan de slag kan. Er zijn diverse spuitmondjes zodat je zelf ook patronen kan maken. Wij gingen voor de ronde vorm om de patronen na te maken. Eerst twee armbandjes. En later nog een stel oorbellen. Met de gel kan je na het maken van de vormen deze ‘lijmen’ aan de oorbellen.

Regenboogeffect; wil je een regenboogeffect creëren dan pak je na de ene kleur meteen een andere kleur zonder tussentijds het tuutje schoon te maken. Als je van licht naar donker gaat ben je sneller over op de nieuwe kleur dan andersom.

Het heet niet voor niets Gel-a-Peel, als je het even hebt laten rollen kan je het er heel voorzichtig vanaf trekken of met een spateltje los maken van het plastic zodat je hem om je pols kan doen. Ook heel leuk om vriendschapsarmbandjes te maken voor je vriendin.

Clutch maken

De portemonnee’s zijn echt heel leuk om te maken. Je hebt twee tray’s waarmee je een tasje kan maken. De één met een soort stutuiterlijk en de andere pufferig diamantstyle. Dochterlief ging voor de laatste en wilde deze graag in het roze en paars. En natuurlijk met glitters. Dus we begonnen met een laagje glitters aan te brengen (nu mee beginnen omdat het natuurlijk aan de buitenkant moet komen). Als je met laagjes gaat werken moet je het wel echt goed uitsmeren.

Daarna begin je met het opvullen van alle vakken. Daar heb je stiekem best veel gel voor nodig. De tubes gaan dan snel op. Het is dus het beste om twee kleuren te kiezen zodat je dat kan spreiden. Doordat je veel gel gebruikt heeft dit ook een dag nodig om op te drogen. Als de gel droog is, maak je een kant los en maak je een streepje langs de zijkant met de gel. Dan vouw je het vel dubbel en houdt dit stevig vast. Tot slot ‘lijm’ je de drukknoopjes en als het droog is is je tasje klaar. Dat maakt je outfit helemaal af.

Genomineerd Speelgoed van het Jaar 2017

Met deze uitgebreide set met wel 24 sjablonen kunnen veel creaties worden gemaakt. Niet alleen sieraden, maar je kunt ook textiel versieren! Heel leuk om bijvoorbeeld eerst oorbellen of een tas te maken en deze vervolgens te kunnen dragen. Kinderen kunnen allerlei sieraden en mode-accessoires maken met Gel-a-Peel fashion maker. De holtes in één van de vele sjablonen worden gevuld met gekleurde gel uit een of meer van de vijf verschillende pennen. Na het drogen kan het sieraad of accessoire uit de sjabloon genomen worden. Met behulp van schakeltjes kan er vervolgens bijvoorbeeld een armband van gemaakt worden. Een leuke knutselactiviteit die een mooi zelfgemaakt sieraad of accessoire oplevert, dat ook nog gedragen kan worden. Het stimuleert creatief bezig zijn en de fijne motoriek. Het resultaat geeft voldoening en kinderen kunnen trots zijn op hun kunstwerkje. Prima om alleen mee te spelen, maar ook leuk om samen met een ander kind te doen

De Gel-a-Peel fashionmaker koop je hier.

Latest posts by Linda (see all)