Als ik het woord yoga hoor in combinatie heb ik in eerste instantie zoiets van ‘huh’, dat is toch niets voor kinderen. Aan de andere kant heb je yoga in heel veel verschillende soorten en maten. Het echte ‘zweverige’ yoga waarbij je mediteert, je innerlijke zelf opzoekt terwijl je je in allerlei bochten wringt is niets voor mij. Wel heb ik een aantal jaar geleden samen met een vriendin een cursus yoga gedaan, maar dan eentje voor thuis achter de tv. Eentje met haalbare oefeningen voor iemand die niet van elastiek is. Als zwangerschapscursus is yoga een prima alternatief. Maar hoe zit het dan eenmaal als je kinderen hebt? Net zoals met sporten kan je ze gewoon mee laten doen. Waarschijnlijk vinden ze het hoogst interessant en gaan ze je vanzelf nadoen.

Lees ook: Kinder yoga of Wobbel Yoga voor kinderen 

Als je echt samen oefeningen wilt gaan doen kan het lastig zijn om te bedenken waar je gaat beginnen. Het Nelsons Yogaboek van Leen Demeulenaere en Laura van Bouchout kan dan erg handig zijn. In dit boek staan maar liefst 24 yogaspelletjes om samen met jonge en grote kinderen op avontuur te gaan. Zelfs als je niet bekend bent met yoga is dit een geschikt boek. Stap voor stap wordt er uitleg gegeven. De teksten zijn kort en helder geschreven en voorzien van treffende illustraties die het verhaal ondersteunen. Voorin staan er extra tips voordat je gaat beginnen. De oefeningen variëren van rek en strek-, adem, ontspanning, concentratie en een alles in een oefening. Bij de oefeningen staat ook een leeftijdsindicatie vermeld. Al zijn het geen oefeningen die je doet, maar een avontuur dat je beleeft. Waarbij er een aantal oefeningen achter elkaar een verhaal vormen. Bijvoorbeeld als je gaat schatzoeken op fantasie-eiland of spoken jagen. Nieuwsgierig? Met deze oefeningen uit het boek kan je zelf op avontuur. We gaan namelijk op zoek naar een schat op zolder.

Spoken jagen

Op zolder zijn er hele enge spoken, die moeten natuurlijk weggejaagd worden. Met je kind onder een deken, of heel gezellig samen zijn ze vast en zeker zo weg. Dit is een ademhalingsoefening waarbij je stevig op de grond staat en tenen op de grond blijven staan maar de hielen telkens in de lucht gaan. Terwijl je je hele lijf losschudt. Natuurlijk roep je ondertussen heel fluisterend hoe-oe-oe. Onze dochter vond het helemaal geweldig om samen met mama onder een deken spookje te spelen, alleen vond ze het nog wel een beetje spannend.

De schatkist

Als je los bent en de spoken weggejaagd kan je bij de schat. Wat zal daar in zitten? Dit is een traditionele yoga oefening die draait om ontspanning. Je gaat zitten waarbij je je voetzolen tegen elkaar aanlegt. Je vouwt je armen onder je benen door en legt ze op de wreef van je voeten. Je ademt uit, weer in, nog een keer uit terwijl je je helemaal naar voren buigt en de schatkist sluit om hem vervolgens helemaal uit te te strekken en te openen. Deze oefening kan je leuk doen samen met je kindje op schoot. Waarbij jij de schatkist bent en je kindje zich probeert te verstoppen in de schatkist. Dit vond ze ook erg leuk en deed goed mee.

Tropische massage

Nu de schat gevonden is, een schat met lekkere ijsjes. Kan je heerlijk in de zon gaan liggen om daarvan te genieten. Lekker bijkomen terwijl de zonnestralen, mieren, gorilla’s en rupsen over je rug kruipen. Wederom een ontspanningsoefening. Waarbij je kindje heerlijk gaat liggen en jij met je handen de dieren naspeelt op zijn rug. Een mooie manier om je avontuur af te sluiten met een massage. Heel ontspannend vond onze dochter het niet, ze bleef vooral heel hard lachen omdat het kriebelde.

We hebben er alle drie van genoten. Onze dochter vond het heerlijk om zo met mama bezig te zijn en samen spelletjes te spelen. Ze had niet eens door waar we mee bezig waren. Prima oefening ook nu ze niet altijd meer wil slapen tussen de middag. Kan je toch even tot rust komen. Vandaar de vele ontspanningsoefeningen. Al was ze alleen maar aan het lachen omdat ze zo genoot van de quality time. Zelf vond ik het ook heerlijk om zo samen bezig te zijn. Weer eens iets anders dan zo hoog mogelijke duplo torens bouwen. En mijn beste vriendin die er bij zat en er naar keek, om vooral veel foto’s te maken. En een filmpje omdat het zo gezellig was. Zelfs als je niet hebt met yoga staan er in dit boek leuke oefeningen en spelletjes om te doen.

 Nelsons Yogaboek is te koop bij bol.com voor 19.95.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.