Een kind dient wel 95 tot 98 van de 100 woorden te kennen om te begrijpen wat er wordt verteld. Met een rijke woordenschat kan een kind zich beter uitdrukken, teksten lezen, schrijven en begrijpen. Dit is voor Cito aanleiding om van 29 oktober tot en met 2 november de Week van de Woordenschat te organiseren. De gehele maand oktober, voorgaand aan de Week van de Woordenschat worden basisscholen uitgedaagd met de Woordenschat Vlog Challenge om een eigen vlog te maken over hun stad of dorp, met daarin vijf typerende woorden die in hun stad of dorp voorkomen en een nieuw verzonnen Nederlands woord. De Week van de Woordenschat wordt gesteund door Stichting Lezen, taalkundige en schrijver Wim Daniels, auteur en docent en onderzoeker Marianne Verhallen.

Lees ook: Tips om de woordenschat van je kind vergroten en uitbreiden
Lees ook: Taalontwikkeling kind; van eerste woordjes tot woordenschat stimuleren bij peuter en vergroten spraak
Lees ook: Populairste woord van 2018; Balanstrutje, yogasnuiven wat is het / betekenis
Lees ook: Taalontwikkelingsstoornis (TOS) bij peuter; Wat is het, kenmerken en tips / hulp en gevolgen?

Tips om thuis de woordenschat van je kind te stimuleren

Tip 1: Praat!

Het uitbreiden van de woorden van je kinderen begint door te praten in gespreksvorm! Dus leg die iPad aan de kant en ga lekker samen kletsen. Door met elkaar in gesprek te gaan kun je vragen stellen en je kind meer aan het woord laten. Onderzoek heeft uitgewezen dat veelvuldig praten met je kind op jongere leeftijd zorgt voor een grotere woordenschat op latere leeftijd!

Tip 2: Speel!

Door middel van het spelen van taalspelletjes met je kinderen werk je ook aan je woordenschat. Vooral het piepspel is erg leuk en leerzaam. Je kunt het spel thuis gemakkelijk maken. Je kiest een woord wat je kinderen moeten raden, maar geeft er alleen een omschrijving van. Op de plaats van het bedoelde woord zeg je ‘piep!’! Je kinderen moeten dan raden wat de piep is. Bijvoorbeeld: ‘Een piep is een dier dat hinnikt.’ Je leert niet alleen je woordenschat uitbreiden, maar hebt ook een gezellige middag!

Tip 3: Lees!

Misschien een heel voordehandliggende tip, maar lees je kinderen geregeld voor uit verschillende boeken. Hierbij kun je ingaan op bijzondere woorden in het voorgelezen verhaal.

Tip 4: Leer!

Koop een taalscheurkalender voor je kinderen op de wc! In de vrolijke kalenders worden woorden uitgelegd, maar vind je ook leuke woorden, taalblunders, puzzels en raadsels. Een tip voor jong en oud.

Tip 5: Kook!

Er bestaan al tientallen verschillende kookprogramma’s in Nederland maar de allernieuwste kooktrend is: koken met taal! Dit kookboek van Wim Daniëls staat vol met amusante woordvondsten en woordspelletjes die zo gebracht worden alsof het om recepten gaat. Je maakt verrukkelijke gerechten en leert tegelijkertijd hoe mooi onze taal is.

Woordenschat ontwikkelen op school

Om de leerkracht in de klas optimaal te ondersteunen bij het vergroten van de woordenschat van hun leerlingen, lanceert
Cito dit schooljaar nieuwe woordenschattoetsen voor groep 3 tot en met 8. Deze vaardigheidstoetsen zijn ontwikkeld in
samenwerking met leerkrachten. Met de toetsen is de groei te volgen op zowel leerling-, groeps- als schoolniveau. Ook
maakt het eventuele achterstanden zichtbaar en kan door de leerkracht gerichte, extra ondersteuning worden geboden.

Meer informatie vind je hier.

Woordenschat Vlog Challenge

Klassen bepalen zelf wat voor video ze uploaden: zingen, rappen, praten of dichten, alles mag! De vlog moet twee minuten duren, vijf typerende woorden uit hun stad of dorp bevatten en een zelf verzonnen Nederlands woord. Via de speciale website worden tips gegeven en zijn de spelregels beschikbaar. De vlogs en de nieuwe woorden worden beoordeeld door de vakjury. De winnende vlogs worden beloond met een meet & greet en workshop van TikTok (voorheen Musical.ly)-ster Nina Schotpoort (132.777 YouTube volgers) en YouTuber UberQuin (429.408 YouTube volgers).

Meer informatie vind je hier.

Kids vocabulary stockphoto from Shutterstock / 9dream studio