Brr, wat is het toch koud buiten, guur en nat en zo snel weer donker. ’s Avonds (nou ja eigenlijk ’s middags al) doe ik snel de gordijnen dicht en lampen aan, kleedje op de bank, extra dikke sokken aan en zit ik het liefst nog in een onesie met een kop warme thee. Mij hoor je niet meer klagen. Dan komt er een uitnodiging voor oud en nieuw van vrienden “trek lekker warme kleding aan, liefst meerdere laagjes, want we zitten buiten”. We gaan barbecueën!

Wees goed voorbereid

Oké een winterbarbecue dus. Dat is wel even wat anders dan in de zomer, dit vraagt dus ook om een andere aanpak. Waar let je dan voornamelijk op als je in de winter buiten wil eten?

Weersomstandigheden

  • Natuurlijk let je net als in de zomer ook in de winter op de weersomstandigheden. Gaat het niet regenen, hagelen, sneeuwen? Waait het niet te hard? Is de temperatuur niet te laag? Houd de berichtgevingen goed in de gaten.
  • Liefst zit je natuurlijk in de open lucht en niet verstopt in een partytent. Maar zorg dan wel dat iedereen behaaglijk warm kan blijven zitten. Maak bijvoorbeeld kleine kringetjes om een vuurkorf, zet hier en daar nog een extra terrasverwarmer neer, leg op de zitplaatsen lekkere wollen dekens of warme plaids die de gasten om zich heen kunnen slaan.
  • En omdat het buiten zo koud is, heeft de barbecue extra lang de tijd nodig om goed op temperatuur te komen. Zet deze dus ruim van te voren al aan. De vuurkorven kun je ook al goed voor de eerste gasten komen, aansteken, dan is het vuur ook op zijn mooist en sterkst als de gasten komen eten.
  • Is er een laagje sneeuw gevallen? Dat is natuurlijk extra romantisch op zo’n avond, maar het kan ook gevaarlijke glijpartijen veroorzaken, wat je uiteraard wil vermijden, zeker in de buurt van de hete barbecue. Zorg er dus voor dat er een ijs-/sneeuwvrij pad is naar de barbecue. Geef de genodigde gasten ook als tip mee om goede schoenen aan te trekken met stevige rubberen zolen. Zo heeft men goede grip op de gladde ondergrond en kan de optrekkende kou minder makkelijk vanuit de voeten in het lijf trekken (want eenmaal koude voeten, dan krijg je ze niet makkelijk meer warm).

Wat is het al vroeg donker

Ook dit heeft een extra charme van winterbarbecueën. Het wordt buiten al vroeg donker en dan werken kaarsen en leuke lichtslingers ineens wel! ’s Zomers hoop je soms dat het wat sneller donker wordt zodat je gezellig met kaarsen in de tuin kan zitten en nu kun je dus eindelijk los!

  • Goede, hoge glazen potten kunnen dienen als kaarsenkandelaars. Als de pot hoog genoeg is, zal de wind het lichtje niet makkelijk uit kunnen waaien.
  • Kandelaars en lantaarns geven een mooi, zacht warm licht. Zo maak je van je tuin een mooi kerstkaarttafereeltje.
  • Lichtjes overal, met een goed snoer wat lang genoeg is kun je letterlijk alles inpakken wat je maar wilt. Een mooie boom achterin de tuin, de schutting, of de dakgoot langs het huis.
  • En niet te vergeten warme, knisperende vuurhaarden op verschillende plekken van je tuin zodat iedereen er warm genoeg bij blijft de hele avond.

Recepten voor op de BBQ

In de winter snak je snel naar stevige kost, bijvoorbeeld snert, braadvlees, kalkoen of wild. Let wel op dat het vlees voor het op de grill gaat echt goed op kamertemperatuur is, anders wordt het taai tijdens het grillen. Vlees moet mals en sappig blijven. En om de kou goed te kunnen doorstaan moet je niet te hongerig blijven, dus begin met een stuk vlees (of worst) wat niet zo lang op de grill hoeft, bijvoorbeeld een braadworst. Zodra de gasten al een bodempje in de buik hebben is het langer vol te houden buiten. Nog wat receptideetjes voor de winterbbq:

Pulled Pork

Pulled Pork is niet in een paar minuten klaar, dit vergt de nodige goede voorbereiding. Maar als je ruim op tijd kan beginnen en het eigenlijk alleen nog maar wat hoeft op te warmen als de gasten er zijn, is het een ideaal bbq-gerecht. Verdeel het vlees over een flinke homp stevig (warm) stokbrood (bijvoorbeeld een ciabatta) en iedereen kan heerlijk smullen.

Het recept vind je hier.

Kruidige spiezen

Kip doet het vaak goed bij een bbq, bijna iedereen eet dit graag. Gebruik in plaats van kipfilet nu juist kippendijen. Deze blijven extra mals en sappig en dat is precies wat je nu nodig hebt. Lekker met verse kruiden, Griekse stijl. De tuin zal zich snel vullen met een heerlijke geur, wat de maag zal doen knorren.

Het recept vind je hier.

Hertenbiefstuk met rode uienmarmelade

Een goed stuk wild is bijvoorbeeld hertenbiefstuk. Heerlijk in combinatie met een geurige marinade van rode uien.

Het recept vind je hier.

Beenham

Bedenk goed hoe lang je nodig wil hebben om je vlees goed gaar te grillen. Bij dit recept moet de beenham bijvoorbeeld nog zo’n drie kwartier op de bbq. Duurt je dit te lang? Zorg er dan voor dat je het vlees al in de oven een stuk hebt voorgegaard en het op de grill enkel nog wat opwarmt. Snijd het in royale plakken en iedereen kan tegelijkertijd genieten van een heerlijke ham.

Het recept vind je hier.

Zalm

Groot, groter, grootst, zo zien we een zalm het liefst. Heb je een grote groep mensen die komt eten, probeer er dan ook voor te zorgen dat iedereen tegelijkertijd kan eten. Hoe groter je moot, hoe meer porties je kan verdelen. Maar houd wel rekening met het feit dat hoe groter je vlees of vis, de tijd van garen ook vergroot.

Het recept vind je hier.

Bijgerechten en groentenrecepten voor de winter-bbq

Aardappels op een stokje

Behalve vlees wil je ook wat groente bij je barbecue kunnen eten. Een frisse salade zoals je ’s zomers maakt hoef je nu niet te serveren, maar wel deze kruidige, warme aardappeltjes met knoflook en salie.

Het recept vind je hier.

Spruitjes

Ook spruitjes kunnen prima op een barbecue bereid worden. Lekker op een stokje met wat gerookt spek ertussen.

Het recept vind je hier.

Witlof met spek

Witlof met ham en kaas klinkt je misschien beter in de oren, maar heb je ook wel eens witlof bereid op de barbecue omwikkeld met een plakje spek? Moet je eens proberen, ideaal bij deze winter-bbq.

Het recept vind je hier.

Zuurkool

Zeg je winter, zeg je zuurkool. Tuurlijk, in één adem floept het eruit. En het toeval wil dat dit ook prima op een barbecue is klaar te maken. Een mooie braadworst en een knapperig broodje maken dit een heerlijk gerecht.

Het recept vind je hier.

Warme dranken

Naast alle plaids en dekentjes en warme haardjes is het ook fijn om van binnen goed warm te blijven. Dit kan met lekkere warme drankjes tijdens de BBQ. Of wat dacht je om dit soort drankjes als afsluiter van de barbecue te serveren, het is tenslotte niet echt weer voor een ijsje. Denk hierbij aan:

Winterse kruidenthee

Lekkere warme (kruiden) thee met zoethoutstokjes, kaneelstokjes en anijs.

Het recept vind je hier.

Natuurlijk kun je ook kant-en-klare zakjes speciale winterthee kopen in de supermarkt, scheelt weer wat tijd. Deze vind je hier.

Sinaasappelthee met kaneel

Of een sinaasappelthee met kaneel

Het recept vind je hier.

Gekruide wintermelk

Wat je ook goed warm kan houden is een kop warme melk. En dan niet zomaar melk, maar een lekkere winterse melk. Warme melk gekruid met steranijs, kardemon, kaneel, vanille-extract en honing.

Het recept vind je hier.

Chocolademelk

Voor de kinderen kun je natuurlijk ook denken aan een heerlijke volle beker warme chocomelk. En dan geen gewone chocomelk, maar wel één die gepimpt is in winterse sferen. Met marshmallows en een flinke toef slagroom. Kijk wel uit met het drinken uit een rietje! Vooral buiten in de kou heb je minder goed in de gaten dat je drankje nog verraderlijk heet kan zijn!

Het recept vind je hier.

Lees ook: Warme chocolademelk maken; lekkere variaties koud en met kleurtjes

Glühwein

Voor de volwassenen kun je ook denken aan een lekkere kop glühwein. Zelf ingekocht, maar natuurlijk het lekkerst zelfgemaakt.

Het recept vind je hier.

Koffie

Of gewoon een kop koffie? Nou ja…. gewoon. Dit is toch wel een heerlijke beker om je handen aan op te warmen. Of mag er nog een scheutje alcohol in? Dan ga je misschien liever voor dit kopje Irish Winter Coffee.

Het recept vind je hier.

Amandellikorette

Een speciale koffie met amandellikeur.

Het recept vind je hier.

Heb jij wel eens in de winter gebarbecued?