Oké, ik geef het eerlijk toe. Ik heb een zwak voor speelgoed. Vooral voor kwalitatief speelgoed dat kinderen op meerdere vlakken uitdaagt om zichzelf te ontwikkelen. Dit speelgoed heeft ook nog eens de prijs gewonnen voor het meest innovatieve speelgoed van 2015. Toen ik gevraagd werd of ik dit speelgoed wilde reviewen heb ik natuurlijk geen moment getwijfeld. Het deed me denken aan speelgoed dat we vroeger van de speel-o-theek leenden en veel plezier van hebben gehad. En het leuke is dat ik ook nog eens weg mag geven!

Innovatief speelgoed

Vlakkies is nieuw speelgoed dat sinds 2014 is ontwikkeld in Nederland. Het speelgoed biedt kinderen diverse mogelijkheden om te spelen. Het bestaat uit vierkante en driehoekige vlakken in vrolijke kleurtjes met aan de rand een strook velcro (klittenband) die twee kanten op werkt. De verbinding die ontstaat is scharnierend en stevig genoeg om verder te bouwen. Hierdoor kan je kind zijn fantasie gebruiken om zelf iets te bouwen. Voor het speelplezier maakt het daarbij niet uit of je 50 platen hebt of vijf. Ze hebben dan net zoveel plezier. In ieder geval bij jonge kinderen, juist door het aanbod in te perken geef je ze overzicht en kunnen ze lekker hun gang gaan. Dit zegt Vlakkies zelf over hun speelgoed:

“Onze maatschappij verandert voortdurend. En met de maatschappij verandert ook ons onderwijs. Wereldwijd houden onderwijsspecialisten zich bezig met het vraagstuk: Welke competenties hebben onze huidige leerlingen, die onze toekomstige werknemers zijn, nodig in de 21ste eeuw? Internationaal beter bekend als de “21st century skills”. Deze skills gaan over een nieuwe manier van leren, leven en werken. Voorbeelden hiervan zijn creativiteit, innovatie, kritisch denken, problemen oplossen, communicatie, samenwerking, aanpassingsvermogen, leiderschap, productiviteit en sociale vaardigheden. VLAKKIES is als speelgoed en leermiddel inzetbaar en stimuleert kinderen als enige in de ontwikkeling van 6 van de 7 vaardigheden die in de toekomst nodig zijn!”

En voor de mama’s ook wel handig; met dit speelgoed kun je megabouwwerken maken. Die je dan ook prima even kunt laten staan in de woonkamer. Als je het zat bent stapel je alles zo weer op elkaar zodat het in de doos past en kunt opbergen tot de volgende keer dat er mee gespeeld wordt. Als het binnen bereik van de kinderen blijft duurt dat vaak niet zo heel lang. Buiten het zichtsveld neemt het gelukkig weinig ruimte in zoals ander groter constructiemateriaal om grote bouwwerken mee te maken.

Constructief bouwen met Vlakkies

Open-end play Spelen met Vlakkies - Mamaliefde.nl

Open-end play Spelen met Vlakkies - Mamaliefde.nl

Open-end play Spelen met Vlakkies - Mamaliefde.nl

Open-end play Spelen met Vlakkies - Mamaliefde.nl

Open-end play Spelen met Vlakkies - Mamaliefde.nl

De grote doos heeft ook een weekje op de peuterspeelzaal gestaan waar ze met veel plezier ermee hebben gespeeld. Toen ik het meenam waren er direct een aantal kinderen nieuwsgierig, en niet alleen de peuters zelf. Ook oudere broertjes gingen met dit uitdagende speelgoed aan de slag om iets te bouwen. Van eenvoudige vormen zoals kubussen en pyramides tot aan huisjes en doolhoven en zelfs een bal hebben we geprobeerd. Daarbij moet je als ouder dan wel even helpen. Met name als de kinderen op bed liggen, zodat ze de volgende dag met weer een uitdagend object aan de slag kunnen. We hebben zelfs de kracht van Vlakkies uitgetest om te kijken of je erop kunt staan. Dit is gelukt, maar duidelijk niet de bedoeling. Het is ook even opletten met lange haartjes van meisjes, die blijven met dit speelgoed niet netjes in een staart zitten ;-)

Rollenspel met Vlakkies

Open-end play Spelen met Vlakkies - Mamaliefde.nl

Open-end play Spelen met Vlakkies - Mamaliefde.nl