Rijksmuseum van Oudheden; romein in 1 dag - Mamaliefde.nl

Uitje; Rijksmuseum van Oudheden

In het Rijksmuseum van Oudheden hebben ze deze zomer een speciale activiteit; kinderen kunnen namelijk  Romein in 1 dag worden. Dus ging ik, Healthy-Kelly voor Mamaliefde, samen met mijn man, onze dochter van 6 en ons zoontje van 4 naar Leiden. 

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 
Hier vind je een overzicht van geschikte musea om te bezoeken met kinderen en tips  voor tijdens het museumbezoek.

Bij binnenkomst gingen we meteen naar de begeleidster toe die de activiteit begeleidt. De kinderen kregen allebei een paspoort en daar werd hun Romeinse naam opgeschreven, de namen Stijn en Esmay bestonden natuurlijk nog niet in die tijd. Hun nieuwe namen werden Salvus en Egnatia, ze moesten er zelf wel om lachen. Daarna werd er bepaald wat voor beroep hun vader had in die tijd, dit werd gedaan door het draaien aan een ad. Bij Stijn kwam er boer uit en bij Esmay architect, hoewel ze natuurlijk dezelfde vader hebben is het wel leuk als ieder zijn eigen opdrachten kan doen, de verdere opdrachten die ze kregen werden afgestemd op het beroep

De eerste opdracht die er volgde, was een opdracht in de schoolbanken, ze moesten allebei vragen beantwoorden. Voor de boer was dit de klok op tijd zetten en voor de architect waren dit Latijnse woorden, natuurlijk moesten wij ze wel een beetje helpen want voor deze opdracht waren ze net wat te jong i.v.m dingen lezen en invullen etc.

Daarna werd het tijd om het museum in te gaan en ook daarvoor kregen ze een opdracht, ze moesten namelijk op zoek gaan naar bepaalde vitrines en daar een vraag over beantwoorden en een tekenopdracht doen. Het leuke van het zoeken is dat je echt goed naar de vitrines moet kijken en naar de nummers, zo krijgen ze ook zeker wat mee van de andere museumstukken die er staan. Al ging het er bij hen vooral om dat ze de vitrines zouden vinden en niet zo zeer om wat er nu allemaal stond, al trokken een aantal dingen wel erg hun aandacht: de laadjes met gevonden producten van vroeger erin, de grote boot, de sieraden bij het Egyptestuk, de route van verschillende bedden van vroeger tot nu en er werd gegniffeld toen ze 2 blote meneren zagen.

Toen we uiteindelijk de vitrines hadden gevonden en de opdrachten hadden volbracht, konden ze beneden de stempels voor in hun paspoort gaan halen en werden er nog wat opdrachten gedaan. De eerste opdracht die ze moesten doen waren 2 spelletjes: memory en draaien met een tol, dit vonden ze superleuk om te doen. Toen ze ook daarvoor stempels kregen, mochten ze eindelijk datgene gaan doen waar ze zo lang op gewacht hadden: knutselen. Onze zoon mocht als boer een bakje schilderen en onze dochter mocht als architect een broche maken, iets wat met veel precisie door haar werd gedaan.

Als allerlaatste opdracht was er nog een Romeins examen maar de begeleidster gaf aan dat het best pittig zou zijn en aangezien onze kinderen nog niet goed kunnen lezen, hebben we besloten dit over te slaan. Dolgelukkig waren ze toen ze hoorden dat ze daarvoor toch hun stempel zouden krijgen, want alleen dan hadden ze hun "diploma" gehaald en mochten ze als echte Romeinen op de foto.

De kinderen hebben zich, met wat aanpassingen, goed vermaakt en vonden het met name erg leuk om de spelletjes en het knutselen te doen. Voor de rest waren ze toch echt nog wat te jong om dingen te lezen en het moeilijke examen te maken. Ik persoonlijk denk dat de leeftijd vanaf een jaar of 8 een mooie leeftijd is om hier aan mee te doen, naar mijn idee begrijpen ze dan ook veel meer en leren ze er ook meer van.

We hebben een gezellige dag gehad en het is ook erg leuk om gewoon eens rond te lopen in het museum, want er is genoeg te zien en te beleven over onder andere de Romeinen, Egyptenaren en Grieken. Deze tentoonstelling is er nog tot en met 4 september. Je betaalt voor dit programma geen extra bijdrage, kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis. Daarboven voor half geld.

Winactie

Wil jij ook graag Romein worden voor 1 dag? Doe dan snel mee met deze winactie want ik mag maar liefst 15 toegangskaartjes weggeven! Wil jij hier graag heen, geef dan snel door met hoeveel personen. Meedoen kan door hieronder een reactie achter te laten voor welk setje je gaat. Zorg dat dit is voorzien van een geldig e-mailadres of facebookpagina zodat ik met de winnaars contact kan opnemen. We waarderen het heel erg als je onder het bericht op de facebookpagina van Mamaliefde een like geeft, deelt of een reactie achterlaat. De winnaars ontvangen aan het eind van de week een mailtje.

Hier vind je een overzicht van geschikte musea om te bezoeken met kinderen en tips  voor tijdens het museumbezoek.

Lees ook:

Summary
Review Date
Reviewed Item
Rijksmuseum van Oudheden
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 10 )

  • Leuke actie! Daar zou ik mijn kids erg blij mee maken! Graag voor vijf personen.

  • Leuk! We zijn met zijn viertjes boven de vier. Hopelijk krijgen we ook zo’n mooi diploma, en benieuwd naar onze Romeinse namen!

  • Wij zouden graag met 4 romeinen gaan 😉 Mn 2 kids zouden dit super interessant vinden, waarbij veel tekeningen en eigen verhalen over de Romeinen door ontstaan na ons evt bezoek.. Ik denk dat ik zelf er ook nog veel van zal leren… 😉 Hopelijk mogen wij dit mee gaan maken…

  • Wat een vrolijke foto’s. Zo te zien hebben de kids zich goed vermaakt!

  • Leuk.Wij zijn met 4 personen.Hoewel wij in de buurt wonen zijn wij er nog nooit geweest.De kinderen hebben nu de goede leeftijd ervoor.

  • Ik wil ook wel een kansje wagen voor deze kaartjes. Het lijkt me echt een leuk dagje uit, weer eens wat anders dan een pretpark of dierentuin. Wij zijn met z’n vieren.

  • Leuke actie! Ik doe graag mee voor 4 kaartjes!

  • Dit is ook een erg leuke actie wij zijn met 4 personen en erg onderzoekende mannetjes 😉

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top