Spelletjes spelen zit in onze familie in het bloed. Nu dochterlief ouder begint te worden en duidelijk deze erfelijke genen heeft overgenomen van haar mama, worden er hier steeds meer spelletjes gespeeld. Ubongo was ons nog niet bekend, dus dan worden we erg nieuwsgierig en konden we haast niet wachten met spelen, toen deze met de post arriveerde. Vanwege de leeftijd aanduiding ‘vanaf 8 jaar’, hebben we Ubongo, zo snel als maar mogelijk, meegenomen tijdens een bezoek aan opa en oma. Uiteraard deed dochterlief (5) gewoon mee, wat prima kan, met wat kleine aanpassingen.

IMG_5988

Ubongo: echt iets voor puzzelfans!

Het was van tevoren al beslist, dit spel zou een succes worden in onze familie. Daar wij allemaal nogal van puzzelen houden. Iets waar Ubongo volledig in tot zijn recht komt. Voeg daar een beetje competitie aan toe en het staat gegarandeerd voor menig uurtje pret. Het leuke is, dat het zowel alleen, of tot maximaal 4 personen gespeeld kan worden. Meer spelers kan wel, maar dan moeten de kaartjes gewoonweg halverwege worden geschud en hergebruikt.

Spelregels

Het spel is makkelijk te spelen. Geen uren handleidingen lezen met regeltjes, nee je kunt vrijwel meteen gaan spelen.

Per ronde krijg je een puzzelkaartje en de dobbelsteen bepaalt met welke stukjes je de puzzel compleet moet maken. Daarbij is er een makkelijke (3 stukjes) en moeilijke zijde (4 stukjes). Zodra bekend is wat er gespeeld moet worden, wordt de zandloper gedraaid en begint het gepuzzel. De winnaar wordt beloond met een blauw diamantje (3 punten), de tweede met een gele (1 punt) en de rest kan meedingen voor een diamantje uit de zak (mag iedereen die binnen de tijd de puzzel gemaakt krijgt, ook de winnaar en tweede). Als alle rondes zijn gespeeld is het diamantjes tellen met daarbij vier kleuren (geel 1, groen 2, blauw 3 en rood 4 punten). Dus heb je veel geluk met het trekken van veel rode diamantjes, dan kun je zelfs zonder de snelste puzzelaar te zijn, uiteindelijk nog winnen.

Ook jongere kinderen kunnen mee doen

Mijn dochter speelde gewoon mee. Wel lieten we haar eerst de puzzelstukjes bijeen zoeken. Daarna werd de zandloper gedraaid en keken we zelf op onze kaartjes en gingen puzzelen. Het is zelfs meerdere keren voorgekomen, dat die kleine dame ons allemaal te snel af was. Je ziet de oplossing immers of niet.

Wij waren meteen erg enthousiast en het zal menigmaal op tafel verschijnen, gegarandeerd. Het feit dat deze mama won, heeft hier uiteraard niets mee te maken. ;-) Wel is het extra leuk (voor ons) om te merken dat met een kleine aanpassing ook jongere spelers mee kunnen doen. Indien je dit met enkel volwassenen speelt, kan de competitie groot zijn.

Het enige echte minpuntje, vonden wij het in de gaten houden van de zandloper. Dit is nogal lastig, als je allemaal druk aan het puzzelen bent, maar degenen die klaar zijn, hebben er wel belang bij dat ‘kreng’ in de gaten te houden. Want is de tijd om, dan mogen er geen diamantjes meer geraapt worden. Dit kan uiteraard heel makkelijk met een timer op een mobiele telefoon ondervangen worden. Ook kun je de competitie dan spannender maken door met ervaren spelers de tijd van puzzelen steeds korter te maken. Kortom, een spel met de mogelijkheid het ingewikkelder te maken.

Winactie

Zijn jij en je kinderen ook gek op puzzelen? Dan is dit het ideale spel voor jullie. Meedoen? Laat dan hieronder een reactie met voor welke schoen je gaat en de maat. Zorg dat dit is voorzien van een geldig e-mailadres of facebookpagina zodat ik met de winnaars contact kan opnemen. We waarderen het heel erg als je onder het bericht op de facebookpagina van Mamaliefde een like geeft, deelt of een reactie achterlaat. De winnaar ontvangt aan het eind van de week een mailtje.