Het Westland, als Delvenaar is dat heel grof gezegd ‘dat stuk’ ten westen van Delft tot en met het strand. Een uitgestrekt gebied met diverse dorpskernen. Als ik vanuit de woonkamer naar buiten kijk, zie ik wel eens dat de lucht die daarboven hangt helemaal oranje kleurt vanwege de vele kassen en het groeilicht dat aanstaat. Vanwege al die kassen wordt dit ook wel één van de lelijkste gemeenten genoemd. Al ligt dat er ook maar net aan waar je bent en hoe je kijkt. Zo hebben we eerder dit jaar gewandeld door het maïsdoolhof van Hoeve Bouwlust en hebben we hier dit jaar voor de tweede keer naar het Varend Corso gekeken. Ook op het strand bij Monster kom ik graag, omdat je dan lekker dichtbij kan parkeren en niet de hoofdprijs kwijt bent aan parkeerkosten.

Verder is het voor mij een vrij onbekend gebied. Daarom vond ik het erg leuk dat Lisette mij vroeg om deel te nemen aan een bloggerstour door het Westland, een beetje geïnspireerd op de bloggerstour die we eerder hebben gedaan in Delft met een groepje mamabloggers. Dit deed ze in samenwerking met Bezoek Westland dat sinds twee jaar actief is om de lokale ondernemers en toerisme meer onder de aandacht te brengen. We waren met een groepje van 8 bloggers en het was een erg gezellige en afwisselende dag. Wellicht heb je de foto’s op Instagram al voorbij zien komen, want wat komt hier veel lekkers vandaan!

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Herfstchocolade van Chocolaterie le Cacao

Nadat ik Annemarie en Fleur had opgehaald begonnen we de dag in Wateringen bij Chocolaterie le Cacao. Daar kregen we een schort voor en moesten de handen gewassen. Ondertussen keken we verlekkerd naar al het moois in de winkel en de machines die eindeloos chocolade in beweging hield. Van Mike, ook origineel afkomstig uit Delft en jarenlang werkzaam geweest bij de Lelie tot hij hier zijn eigen zaak begon, kregen we uitleg hoe we zelf een schaaltje met herfstchocolade konden maken. Iets wat goed past bij het seizoen, en chocola, dat gaat er altijd wel in!

Hij had drie technieken voorbereid waarmee we met chocolade aan de slag gingen en hebben met marsepein gefreubeld. Als eerste begonnen we met het gieten van een schaaltje. Daarna hebben we halve paaseitjes gemaakt om daar later eikeltjes van te maken. Echt schone handen houd je niet, niet dat dat erg was ;-) Want we mochten onze vingers aflikken, mits we daarna maar weer onze handen zouden wassen. De derde techniek was om de bladeren te spuiten. Natuurlijk wisselde ik een beetje af met de kleurtjes chocolade.

Terwijl alles stond om te stollen konden we even een kopje koffie / thee drinken. De thee werd geserveerd in kleine potjes en zakjes die je zelf moest vullen met een smaakje. En natuurlijk een bonbon eten, al zit je wel snel vol als je zo bezig bent met de chocolade #luxeproblemen. Mike had ondertussen de marsepein klaargelegd, met de basis van bolletjes maakten we in no time paddenstoelen, kastanjes en pompoenen. De halve paaseitjes ‘plakten’ we aan elkaar en doopten we in dotjes chocolade die gespoten werd in bakjes met gekleurde spikkeltjes.

Lees ook: Pompoen recepten; van pompoenpitten roosteren, soep maken, pompoen uit de oven, vegan of zoet gerecht bereiden

Tot slot was het nog een kwestie van ‘opmaken’ en netjes in een zakje zien te krijgen. Best een uitdaging want het was best veel chocola. Niet dat de kinderen dat erg vonden! Dat kwam goed uit want ze wilde er wel heel graag eentje, dus als ze beloofde goed haar best te doen en onder andere met hoofd onder water te gaan met zwemles ze er één mocht uitzoeken.

Naast heel veel chocolade, ook straks voor Sinterklaas, verkopen ze ook thee, bakproducten en geven ze workshops. Deze workshops doen ze trouwens ook met kinderen, heel leuk dus voor een kinderfeestje als ze wat ouder zijn!

‘Samen delen’ bij De Bonte Haas

Tegen lunchtijd werden we welkom geheten bij De Bonte Haas, een restaurant gelegen aan de Zweth. Een sierlijk riviertje dat het Westland doorkruist en populair is voor boottochten. Hier kan je ook één van de twee sloepen huren. Het bestaat uit twee delen; restaurant de Bonte Haas dat zelfs op deze doordeweekse dag vol zat, Zus van Haas waar je feesten en partijen kan geven. Beiden hebben een terras aan het water en toegang tot het speeltuintje waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. Ook binnen is er een speelhoek zodat dit zeer geschikt is met kinderen.

Na een kort praatje werd er al snel een heerlijke lunch op tafel getoverd. Een plankje met huisgemaakte kroketten, zalm, ham, salade, filet American en nog meer lekkernijen. Daarbij werden we getrakteerd op een verse jus. Ze weten hier duidelijk wat lekker is. De sfeer was ook echt heel gezellig. We zaten met zijn allen gezellig aan de tafel, dus daar werd een hoop gekletst. Over het Westland, het moederschap en natuurlijk ook het bloggen ;-)

Helaas kon dit niet eindeloos doorgaan, we liepen buiten nog even een rondje omdat dit het begin is van de Zwetheul en hier één van de borden staat uit de regio met een hashtag om de omgeving meer onder de aandacht te brengen. Dit is namelijk één van de stukjes groen, tenminste afhankelijk van welke kant je opkijkt.

Fruit en groenten uit eigen moestuin bij het Westlands Museum

We reden per ongeluk iets om langs de enorme veiling in Naaldwijk, om alvast even in de stemming te komen voor de volgende stop. Dit was het Westlands Museum, één van de oudsten van Nederland, zelf had ik er nog nooit van gehoord maar het is zeker iets om een middagje heen te gaan. We gingen naar binnen en kregen eerst een snelle rondleiding door het museum. Eerst een korte reis door de geschiedenis dat begon in de Romeinse tijd, gevolgd door een enorme kaart van de regio die is gemaakt vanaf de kerktoren in Delft. En een maximale afwijking heeft van slechts 34 cm!!! Erg precies en ook heel nauwkeurig staan hier niet alleen de steden en dorpen op, maar ook alle percelen, sloten en boerderijen. Een enorme klus dus.

We zagen afbeeldingen van één van de enorme paleizen die hier heeft gestaan, maar helaas de tijd niet heeft overleefd. Een restaurant is het enige wat er nog staat. Stiekem best jammer, want het was echt een megapaleis met veel grond en boomgaarden en meer. Versailles is er niets bij, als het ooit mogelijk is om te reizen door de tijd zou ik hier zeker graag een bezoekje willen brengen… Er was nog veel meer te zien binnen, maar we deden de snelle tour dus sloegen dit over.

Buiten gingen we verder met onze reis door de tijd, vanwege de vruchtbare grond werd hier altijd al veel verbouwd. Dat begon met kleine diverse moestuinen waarvan de opbrengst werd verkocht op de markt. Daarna kwamen de ‘harde vruchten’ zoals appels en peren die ook veelal werden geëxporteerd naar Engeland om marmelade van te maken. En uiteindelijk kwamen de Westlandse druiven, enorme vruchten vol sap en smaak. Eerst langs stenen muurtjes, later afgedekt met glas, later in kopse kassen en A-vormige kassen die werden gestookt op kolen. Daarvan dateren ook de stenen schoorstuinen die je op sommige plaatsen nog ziet. Onder andere op 1 km van ons huis, ik vroeg me altijd al af wat het was ;-) Omdat de druiven uit zuidelijke landen goedkoper werden, worden er nu bloemen en tomaten etc. geteeld in een ‘warenhuisachtige’ constructie. De standaard hiervoor die wereldwijd wordt gehanteerd, komt uit het Westland!