Soms voel ik me een beetje tussen twee walletjes vallen; of eigenlijk moet ik zeggen. Ik voel me in beide categorieën thuis horen, maar krijg toch soms het gevoel dat anderen daar anders over denken. Ja, ik ben een thuisblijfmoeder. In principe ben ik 24/7 thuis en neem ik het grootste deel van de zorg voor de kinderen op me. In ieder geval overdag, gelukkig sta ik er niet alleen voor. Aan de andere kant werk ik; momenteel tussen de drie en vijf dagen per week. Sinds kort mag het nichtje na de peuterspeelzaal bij ons komen spelen, en aangezien zuslief een onregelmatig rooster kent. Is het wel erg fijn als je zus als gastouder werkt. Dan hoef je niet om zes uur in de ochtend je kind ergens te droppen, maar kan je haar de avond ervoor wegbrengen. Het is tenslotte mijn petekindje, en daar heb je het beste mee voor. Ok, en toegegeven het scheelt mij ook een uurtje slaap. Ze slaapt lekker door tot een uur of zeven / half acht.

Lees ook: Meest gestelde vragen aan thuisblijfmoeders
Lees ook: Jezelf blijven ontwikkelen; Van leuke cursussen tot beroepsopleiding en thuisstudie
Lees ook: Werken als moeder; 8 tips om als werkende moeder werk, gezin en huishouden te combineren.

Regelmatig lees en hoor je clichés voorbij komen over thuisblijfmoeders, of voor hetzelfde over werkende moeders. Waarvan een aantal best waar kunnen zijn, voor sommigen mensen. Niet iedereen is echter over een kam te scheren. Net alsof alle meisjes van roze, prinsessen, glitters en paarden houden en jongens van blauw, auto’s, piloot willen worden en drukker zijn. Het leek me leuk om er een aantal op een rijtje te zetten.

Thuisblijfmoeders doen de hele dag niets

Klopt; ik slaap iedere dag tot tien uur uit. Eet in ochtendjas voor de tv op de bank en kom nooit buitenshuis…

Helaas is niets van dat alles waar, was het maar zo. De wekker gaat rond zeven uur, en als ik het soms bij anderen hoor mag ik daar al dankbaar voor zijn. Zeker als er kinderen in huis zijn. En dan begint mijn dag, er moet ontbeten worden, kinderen naar de peuterspeelzaal gebracht worden, boodschappen, muziek gemaakt, treinbanen gebouwd, voorgelezen, liedjes gezongen, fruit gesneden, kinderen naar bed, luiers verschoont, neuzen gesnoten en nog veel meer. You get the point? En ja, dan ben ik blij als ik een momentje kan vinden dat ik even op de bank kan ploffen. Al dan niet met kind op schoot. Om even een glas water te drinken, dat zorgt tenminste niet voor brandwonden als het om valt. En als ze op bed liggen de telefoon te checken. En dan gaan we weer door; want het speelgoed even aan de kant, stofzuigen, vaatwasser inruimen, extra wasje draaien etcetera. Een jaar geleden heb ik al eens gedeeld hoe zo’n dag er met twee kinderen uitziet. Als jullie het leuk vinden wil ik dat binnenkort nog wel eens vastleggen.

Lees ook: Review Rowenta X-Trem Power RO6883 stofzuiger

Als je de hele dag thuis zit, is het ook fijn als je er even op uit kan. Om even zonder kinderen boodschappen te doen, scheelt je zeeën van tijd en energie. Zeker als je in hoge uitzondering voor jezelf wilt shoppen. Dan is het erg fijn als manlief een paar uurtjes de zorg overneemt. Als je samen op pad gaat, gezellig naar de bioscoop of naar een ouderavond, is het fijn als je op de steun van oma en opa kan rekenen. Of een betrouwbare kinderoppas die een avondje voor de kinderen zorgt.

Thuisblijfmoeder is eigen keuze

Momenteel wel, maar het was niet mijn eigen keuze om het te worden. Na de eerste zwangerschap werd mijn contract niet verlengd en kwam ik in de WW. Helaas was, en is het volgens mij nog steeds moeilijk werk vinden. Zeker in de sector waar ik vandaan kom. Voorlopig vind ik het dan ook prima, en is het inderdaad mijn eigen keuze. Maar het heeft wel even geduurd voordat ik dat kon accepteren. Om de een of andere reden is er toch een vooroordeel dat je als moeder moet werken, buitenshuis. Want je wilt toch wel even jezelf zijn, zonder kinderen, dat je je kan opladen. Gelukkig heb ik die behoefte minimaal, natuurlijk zit er ook wel eens doorheen. Dan neemt manlief het gewoon even over, en kan ik even iets voor mezelf doen. Zoals lekker in bad zitten, dan ben ik snel weer opgeladen en komen de dame en heer er ook nog even gezellig bij.

Thuisblijfmoeders hebben een gebrek aan sociale contacten

Ja, ik heb de hele dag kinderen om me heen. Dat wil echter niet zeggen dat ik geen andere volwassenen spreek. Of dat ik ‘verstomp’. Niet alleen door het bloggen kom ik toch in de gelegenheid om met andere mama’s te communiceren. Zelfs als dat over het algemeen digitaal plaatsvindt. Ik zorg er ook voor dat ik er regelmatig op uit ga. Niet alleen naar de supermarkt op de hoek. Maar wel een dagje weg zonder kinderen, zoals naar Antwerpen om te shoppen of naar Lille. Of vanmiddag naar de voorvertoning van de nieuwste Disney film Into the Woods met onder andere Meryl Streep en Johnny Depp. Lang leve het bloggen, toch weer dat film kijken overdag ;-)

Meer cliche’s over thuisblijfmoeders door Pelpina en Fantastic Moms.

Ja, ik zit thuis. Maar ik werk wel. Soms zelfs vijf dagen per week, ook in de avonden of in het weekend. Aangezien het om het nichtje gaat, anders had ik het ook niet gedaan, gaat ze ook gewoon gezellig mee als we plannen hebben. Dat betekend dat er soms vier kinderen tegelijk in huis zijn, waar ik voor zorg. Zes kinderen is trouwens ook al een keer voorgekomen. Gelukkig gaat dat wel uitzonderingssituaties. Daarna ben ik echt op.

Zijn jullie werkende / thuisbijfmoeder? Hoe bevalt dat?

Latest posts by Linda (see all)