Wenen; die mooie stad in het oosten van Oostenrijk. Bekend van zijn romantische, barokke gebouwen en paleizen, de mooie blauwe Donau, keizerin Elisabeth (Sisi), muziek en Sachertorte. Deze prachtige stad staat niet voor niets bekend als een van de mooiste steden voor een stedentrip. Als je op stedentrip naar Wenen gaat, zorg dan dat je niet te kort gaat, want er is ontzettend veel te doen! Door de haast ontelbare hoeveelheid aan architectuur, kerken, musea, dierentuinen en attracties heb je waarschijnlijk aan een bezoek niet genoeg. Of je nu een weekendje gaat of een maand en alles wat er tussen zit, er is zoveel te doen en te zien. Behalve in januari/februari (grijs, nat en koud, meestal geen sneeuw) zijn alle jaargetijden mooi. Bloemige lente, warme zomer, kleurige en knusse herfst. Zelf was ik er in de hete zomer van 2003 en de herfst van 2013. Als echte Wenen-liefhebber geef ik je hierbij de top 11 tips die je gedaan moet hebben en waarom.

Lees ook: Zomervakantie Oostenrijk; kindvriendelijk overnachten op een boerderij
Lees ook: Stiermarken (Steiermark); De leukste bestemmingen, bezienswaardigheden, tips wat te doen met kinderen in Oostenrijk

Stephansplatz

De Stephansplatz met de beroemde Dom (Stephanskirche) en het Haashaus, oud en modern tegenover elkaar op één plein. De kerk wordt gereflecteerd in het glas van het Haashaus. Loop ook vooral even achter de Dom langs, het is daar direct een stuk rustiger dan ervoor en het is prachtig. De Dom is schitterend (en heel druk), maar iets verderop heb je nog andere kerken met veel minder toeristen die ook schitterend zijn. Vooral de Peterskirche is prachtig.

Graben & Kohlmarkt

Graben en Kohlmarkt zijn de twee belangrijkste winkelstraten van de Weense binnenstad. Zeer dure winkelstraten, dus het zal vooral bij kijken blijven ;-) Er is ook veel te zien, naast de statige oude en modernere winkelpuien, is er ook de prachtige Pestzuil. Op de Kohlmarkt vind je de beroemde Konditorei Demel die met Sacher ruzie heeft over wie nu de Sachertorte heeft bedacht en welke het lekkerst is. Hotel Sacher zit vlakbij de Opera. Maar wie een lekker sachertorte wil eten, kan overal terecht, is mijn ervaring..

Hofburg

De Hofburg, het paleiscomplex van de Habsburgers, één van Europa’s machtigste en rijkste dynastieën. Je moet de tijd nemen om je te vergapen aan de prachtige interieurs, de schatkamer met kunst, Sisi’s appartementen met de beroemde fitnesskamer en jurken. Ook kun je hier een bezoek brengen aan de paarden van de beroemde Spaanse Rijschool.

Parken om de Ring

Als je drukte van de stad wilt ontvluchten of even een frisse neus wilt halen zijn de parken een heerlijk toevluchtsoord. Je hebt het Rauthauspark, de Volksgarten en de Burggarten vlakbij de Hofburg en het Stadtpark met vele mooie beelden en waterpartijen verderop aan de Ring.

En uiteraard aan de rand van de stad het Prater, een groter park met het bekende reuzenrad op de permanente kermis. Het Reuzenrad van Wenen, ofwel het Wiener Riesenrad, is gebouwd in 1896 en 1897 door het ingenieursbureau van Engelsman Walter Basset. Dit reuzenrad heeft een hoogte van 65 meter en telt 15 cabines. Dit reuzenra