In mijn ogen kan je nooit te vroeg beginnen met seksuele voorlichting. Natuurlijk ligt het er wel aan in welke vorm. Maar het is goed dat ze hun eigen lichaam kennen en dat seksualiteit iets ‘normaals’ is. Niet dat je het direct moet hebben over seks, maar geheimzinnig doen over dat onderwerp heeft in mijn ogen alleen maar een averechts effect. Doordat ze zich er bewust van worden hoop ik ook dat ze sneller nee durven zeggen en de kans op seksueel misbruik kleiner wordt. Van mijn schoonouders hebben we al een boekje gekregen dat ze zelf hebben gemaakt dat hierover gaat. Dit staat ook gewoon in de boekenkast en kunnen ze zelf pakken.

Lees ook: Verschillen jongens en meisjes in ontwikkeling en gedrag
Lees ook: Kalverliefde; de eerste verliefdheid / verkering van je kind
Lees ook: Seksualiteit; Hoe noem je je geslachtsdelen

Vanaf welke leeftijd seksuele voorlichting?

Peuters zijn heel erg bezig met alles benoemen. Waar het hoofd zit, de tenen, navel maar ook de geslachtsdelen. Eerder schreef ik al een blog over de namen van de geslachtsdelen. Want hoe geef je ze nu eigenlijk een naampje? En dat is al de eerste stap; de geslachtsdelen gewoon benoemen. Meisjes hebben borsten en een vagina en jongens een piemel. Soms leidt dat wel tot ongemakkelijke situaties als ze in het openbaar hun shirt omhoog trekken en wijzen op hun borst omdat dat ‘au’ doet (de oudste heeft daar een hemangioom zitten). Zelf zien ze de onschuld er nog van in. Dat is ‘aangeleerd’ sociaal-cultureel bepaald gedrag en daarbij kan je als ouders dus het goede voorbeeld geven.

Peuters en kleuters zijn zich nog niet zo bewust van sociale normen rondom uiterlijk of hoe anderen hen zien. Daarom komt ontevredenheid over het eigen uiterlijk op deze leeftijd weinig voor.

Praten met kleuters

Op kleuterleeftijd krijgen jongens en meisjes door dat er toch echt een verschil is en ze sneller naar leeftijdsgenootjes van hetzelfde geslacht trekken. Er komt zelfs een periode dat de andere sekse ‘not done’ is. Slechts 30% van de kleuters speelt met kinderen van het andere geslacht. Toch zijn ze erg nieuwsgierig; ze stellen vragen en blijven doorvragen. Zoals waar baby’s vandaan komen. Wel zijn ze snel tevreden met de antwoorden die je geeft, ze willen echt niet alles weten. Of kan je gewoon een vraag terug stellen: ‘Wat denk je zelf?’.

Boeken over seksuele voorlichting

De beste en leukste boeken over seksuele voorlichting voor kleuters, schoolkinderen, nieuwsgierige pubers en ouders!

Ik vind jou lief

Kleuters hebben vaak grote belangstelling voor geboorte en seksualiteit, en dit voorlichtingsboek geeft antwoord op al hun vragen. Ik vind jou lief vertelt met veel kleurige illustraties en in eenvoudige woorden waar baby’s vandaan komen, wat het verschil is tussen jongens en meisjes, en over verliefdheid en seksuele gevoelens. Sanderijn van der Doef is psychologe en seksuologe. Ze schreef al meerdere boeken over seksualiteit voor én over kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Nee; een boek over nee en ja zeggen

Hartgrondig Nee! roepen kunnen kleuters goed, liefst midden in de supermarkt. Nee zeggen is makkelijk als het om andijvie eten gaat. Maar tegen de buurjongen die met jóúw bal wil spelen is een fluisterend Nee al heel moedig. Tegen die tante met knuffeldrang is Nee zeggen vaak ongewenst. En wat als een bekende heel aardig vraagt of hij je billen mag zien?

Meer informatie vind je hier.

Seksuele voorlichting; allereerste infoboek

Mama en papa vertellen aan Tom en Zoë wat het verschil is tussen jongens en meisjes en hoe baby’s gemaakt en geboren worden. In het boek staan veel kleurentekeningen.

Meer informatie vind je