In mijn ogen kan je nooit te vroeg beginnen met seksuele voorlichting. Natuurlijk ligt het er wel aan in welke vorm. Maar het is goed dat ze hun eigen lichaam kennen en dat seksualiteit iets ‘normaals’ is. Niet dat je het direct moet hebben over seks, maar geheimzinnig doen over dat onderwerp heeft in mijn ogen alleen maar een averechts effect. Doordat ze zich er bewust van worden hoop ik ook dat ze sneller nee durven zeggen en de kans op seksueel misbruik kleiner wordt. Van mijn schoonouders hebben we al een boekje gekregen dat ze zelf hebben gemaakt dat hierover gaat. Dit staat ook gewoon in de boekenkast en kunnen ze zelf pakken.

Lees ook: Verschillen jongens en meisjes in ontwikkeling en gedrag

Vanaf welke leeftijd seksuele voorlichting?

Peuters zijn heel erg bezig met alles benoemen. Waar het hoofd zit, de tenen, navel maar ook de geslachtsdelen. Eerder schreef ik al een blog over de namen van de geslachtsdelen. Want hoe geef je ze nu eigenlijk een naampje? En dat is al de eerste stap; de geslachtsdelen gewoon benoemen. Meisjes hebben borsten en een vagina en jongens een piemel. Soms leidt dat wel tot ongemakkelijke situaties als ze in het openbaar hun shirt omhoog trekken en wijzen op hun borst omdat dat ‘au’ doet (de oudste heeft daar een hemangioom zitten). Zelf zien ze de onschuld er nog van in. Dat is ‘aangeleerd’ sociaal-cultureel bepaald gedrag en daarbij kan je als ouders dus het goede voorbeeld geven.

Peuters en kleuters zijn zich nog niet zo bewust van sociale normen rondom uiterlijk of hoe anderen hen zien. Daarom komt ontevredenheid over het eigen uiterlijk op deze leeftijd weinig voor.

Praten met kleuters

Op kleuterleeftijd krijgen jongens en meisjes door dat er toch echt een verschil is en ze sneller naar leeftijdsgenootjes van hetzelfde geslacht trekken. Er komt zelfs een periode dat de andere sekse ‘not done’ is. Slechts 30% van de kleuters speelt met kinderen van het andere geslacht. Toch zijn ze erg nieuwsgierig; ze stellen vragen en blijven doorvragen. Zoals waar baby’s vandaan komen. Wel zijn ze snel tevreden met de antwoorden die je geeft, ze willen echt niet alles weten. Of kan je gewoon een vraag terug stellen: ‘Wat denk je zelf?’.

Boeken over seksuele voorlichting
 

 

 

 

 

 

De beste en leukste boeken over seksuele voorlichting voor kleuters, schoolkinderen, nieuwsgierige pubers en ouders!

Voorlichting op school

Voor pubers op de middelbare school

Zelf heb ik vooral veel voorlichting gehad op school. In groep 8 een soort introductie waarbij er condooms werden uitgedeeld zodat je ze in ieder geval al een keertje hebt gezien, daarnaast was het vooral een verlenging van de lessen biologie. En later op de middelbare school in de tweede en vierde klas. Wel heel goed gedaan waarbij jongens en meisjes elkaar vragen mochten stellen. Zoals of er al sprake was geweest van ‘een eerste keer’.

De eerste keer seks

Maar dan toch. Als ze ouder worden…. Mijn eigen moeder begon over dit onderwerp toen ik al een tijdje een vriendje had en voor het eerst was blijven slapen. Iets te laat dus… Wel heeft zij altijd het credo aangehouden ‘Als het dan gebeurt, dan gewoon hier in huis.’ Datzelfde geldt voor mijn man, daar lagen ook gewoon de condooms in de badkamer zodat als het dan gebeurt, het wel veilig gebeurt. En dat willen wij ook zeker onze kinderen meegeven. Niemand zit tenslotte te wachten op bepaalde ziektes. Maar ook omdat we liever pas oma en opa worden als ze een stabiele relatie hebben. Zover is het echter gelukkig nog niet.

Veilige seks; voorbehoedsmiddelen zoals condoom en pil

  • Eén op de drie Nederlandse vrouwen heeft in een gemiddelde week helemaal geen seks, terwijl een kwart van de Finse vrouwen het negen keer per week doet.
  • 26-plussers aanzienlijk meer seks hebben dan jongere meiden: van de 16-25- jarigen heeft 21% in een gemiddelde week geen seks, hetzelfde geldt voor slechts 8% van de 26-35-jarigen.
  • Minder dan een derde van de jonge vrouwen altijd veilige seks heeft.
  • Ruim een kwart van de ondervraagde vrouwen gebruikt de pil of een ander voorbehoedsmiddel en vindt een condoom daarom overbodig. Bijna 20 procent vertrouwt erop dat de partner geen soa heeft en 15 procent vindt seks met condoom minder lekker.
  • Zo’n 12 procent gebruikt geen condoom omdat ze zichzelf en haar partner heeft laten testen op soa’s en hiv, 6 procent wil graag een kind en 4 procent vindt het een hinderlijke onderbreking van de seks.
  • De Morning After Pil geen zwangerschap afbreekt, maar voorkomt? De hormonen in de pil vertragen de eisprong. Als je al zwanger bent blijf je gewoon zwanger.
  • De Morning After Pil niet meer alleen op doktersrecept verkrijgbaar is, maar zoals de ellaOne gewoon bij de drogisterij? Zo kan je er snel bij zijn, want dat is het allerbelangrijkste.
  • Praten over hiv een groot taboe is in Nederland, onderschrijft maar liefst 79 procent. Praten over soa’s noemt 72 procent een taboe.

De morning-afterpil is een veilige manier om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Om de ovulatie uit te stellen, hoeft er maar één pil ingenomen te worden. Wel moet er tot de volgende menstruatie een condoom gebruikt worden. Hoewel ellaOne over het algemeen goed wordt verdragen, is het gebruiken van de morning-afterpil als reguliere anticonceptie geen goed idee. Als de ovulatie onverhoopt al heeft plaatsgevonden kun je namelijk wel zwanger worden. Better safe than sorry dus, maar als de nood hoog is, is de morning-afterpil een veilige optie.

Op welke leeftijd ben jij begonnen met seksuele voorlichting?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Seksuele voorlichting; wanneer / vanaf welke leeftijd? peuters, kleuters, en basisschoolleeftijd
Author Rating
51star1star1star1star1star