Zes situaties waarin ik het niet erg zou vinden als er een au-pair in huis is

Onlangs las ik dat Beyoncé maar liefst 8 nanny’s heeft. Twee voor haar oudste dochter Blue Ivy en drie die ieder acht uurs diensten draaien (dag en nacht) voor de pasgeboren tweeling Rumi en Sir. Een klein legertje dus dat de opvoeding van haar kinderen verzorgd als zij er even niet is of het niet aan kan. Een tweeling vraagt tenslotte veel aandacht, helemaal als ze allebei een eigen ritme hebben. Pasgeboren baby’s hebben ook een korte cyclus waarin ze slapen, eten, poepen en wakker zijn. Nu vind ik acht een beetje teveel van het goede. Natuurlijk, kinderen verdienen alle aandacht, en het is ook goed dat er goede regelingen zijn getroffen voor als ze op tournee is. Maar het blijven wel haar kinderen. Ik begrijp dat ze haar schoonheidsslaapjes nodig heeft, en dat je niet alle wallen na een slechte nacht kan wegtoveren met make-up. Maar gelukkig heb ik een heel ander leven. Toch, vraag ik me wel eens af hoe het zou zijn om bijvoorbeeld een au-pair in huis te hebben… Die af en toe de zorgen voor de kinderen van mij overneemt.

Lees ook: Wanneer kind alleen thuis laten en vanaf welke leeftijd geen oppas meer nodig?

Natuurlijk heeft een au-pair ook zo zijn ‘regels’. Het is niet zo dat je onbeperkt daarop kan terugvallen. Vaak worden er op voorhand afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over de woonruimte; heeft de au-pair een eigen woning of woont ze echt in huis wat vroeger het geval was. Hoeveel uur heb je de beschikking over de au pair, vaak volgen ze ook een opleiding of een programma als onderdeel van een culturele uitwisseling. Wat zijn de kosten, zeker als je ook voor de kost en inwoning betaalt etc. Afgezien van die praktische dingetjes zou het mij in de volgende situaties toch wel ideaal lijken.

1. Om een rustig telefoongesprek te kunnen voeren

Als je na het avondeten aan de telefoon zit voor een zakelijk gesprek en de kinderen aan het spelen zijn, maar er opeens twee vingers tussen het raam zitten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de timing… Dan is het ideaal als er iemand zich even kan ontfermen over de kinderen.

2. Als je nacht- of weekenddiensten moet draaien

Helaas werkt niet iedereen overdag, en als je ’s nachts werkt en single mom bent, is dat best een klus. Overdag moet je dan gewoon je rust pakken, maar ja de kinderen moeten ook naar school of opgehaald worden. Natuurlijk kunnen ze naar een bso, maar het is ideaal als iemand tijdens die dagen je even kan ondersteunen. Niet alleen voor single mom’s hoor, ook voor getrouwde stellen kan dat een flinke uitdaging zijn.

3. Als je wilt sporten

Vaak heb je wel een vaste sportavond, gezellig samen met vriendinnen zodat je ook sneller gaat. Dan is het erg onhandig als dat samenvalt met de wekelijkse biljartavond van je man. Die avonden weet je van tevoren al, dus als je dan een au pair tot je beschikking hebt, hoef je niet lastig te gaan schuiven met roosters.

4. Als je drie kinderen hebt

Niet eens zozeer omdat zij het werk van je kunnen overnemen, maar omdat het best veel geld scheelt of je een au-pair aan huis hebt of je voor drie kinderen opvang moet betalen.

Lees ook: Zindelijkheidstraining peuter; welke leeftijd en wanneer begin je daarmee?

5. Als je er opeens alleen voor staat

Er kan van alles gebeuren waardoor je er opeens alleen voor staat. Omdat je net gescheiden bent, of je partner net is overleden. Er komt dan een hoop op je af dat geregeld moet worden. Daar gaat veel tijd in zitten. En als je familie niet in de buurt woont heb je al snel een flinke uitdaging aan het rondbreien van de opvang.

6. Om je te ontlasten met huishoudelijke taken

Natuurlijk is de au-pair er in eerste instantie voor de kinderen. Maar vaak doen ze ook wat licht huishoudelijke klusjes zoals de ontbijttafel opruimen zodat jij op tijd naar je werk kan gaan, de kleren van de kinderen wassen en strijken, het speelgoed opruimen, stofzuigen, de vaatwasser leegruimen en het koken van een maaltijd. Kan je aan het einde van de werkdag zo weer aanschuiven!

Zou jij stiekem ook wel een au-pair willen?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Wel of geen au-pair als oppas voor de kinderen in Nederland

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top