Aan het begin van de tweede schoolweek was er meteen al de informatieavond voor alle ouders. Daarnaast hebben we deze week nog even mogen genieten van een zonnig Griekenland. Was ik vorig jaar met dochterlief samen op pad naar Zweden, nu mocht zoonlief mee op een persreis waarbij we het oosten van Kreta hebben ontdekt. Niet een bestemming waar je snel aan zal denken, maar wat was het daar mooi!

Maandag: Trouwdag

In de vakantie is het er niet helemaal van gekomen; maar nu werd het toch wel echt weer tijd voor een bezoek aan de sportschool. Nadat de kinderen naar school waren, reed ik door naar de sportschool om het abonnement te verlengen en direct weer even aan de slag te gaan. Maar goed ook, want de conditie was de afgelopen weken weer afgenomen. Qua krachttraining heb ik het ook weer rustig aan gedaan, toch had ik de rest van de dag last van spierpijn. Nu weer onderdeel maken van het weekritme.

Toen ik de kinderen ging ophalen van school kreeg ik te horen dat dochterlief een beetje wit zag en had aangegeven dat ze moe was. Die nacht ervoor had ze ook wat gespuugd. De rest van de middag dus rustig aan doen.

Vandaag was trouwens ook onze trouwdag, manlief had om die reden bij het maken van de planning ook gevraagd daar rekening mee te houden. Helaas zat een etentje er niet in, want zodra de kinderen op bed lagen moest ik naar school voor de informatie-avond. Nu ik voorzitter ben van de oudervereniging mocht ik samen met een andere moeder een praatje houden en natuurlijk andere ouders proberen te werven. Ook heel interessant om van de juffen van de kinderen (ze deden dit samen) te horen hoe of wat. Het ene jaar doen ze de helft in de klas en het andere jaar een inhoudelijke presentatie. Het eerste jaar was er nog een kleuterklas, en juf, die net van groep 3 kwam. Nu hebben ze ook veel uitgelegd qua dagritme etc. Toch wel interessant om te weten wat ze doen overdag.

Dinsdag

Zo’n dag voor we op reis gingen moest er nog een hoop gedaan worden, zoals oordopjes kopen bij de Action, nieuwe zwembroek, boodschappen, facturen betalen etc. Ook qua werk wilde ik nog het één en ander afgerond hebben, want tijdens een persreis is er niet altijd evenveel tijd of wifi. Het was dus even doorwerken, maar die avond had ik het meeste afgestreept van de todolist.

Woensdag; eerste keer vliegen

Vandaag vertrokken we naar Kreta, voor het zover was bracht ik eerst onze dochter naar oma die haar naar school zou brengen. Daar was het even wachten op de Uber die in de file stond en ons naar het vliegveld bracht. We hadden een vlucht vanaf Rotterdam / Den Haag Airport, dus lekker dichtbij. Wel begon het ondertussen keihard te regenen, dus ondanks die paar meter vanaf de kiss & ride waren we goed nat geworden. Gelukkig was er genoeg speling dus konden we rustig de bagage inchecken, door de douane en daar rustig ontbijten. Het is zijn eerste keer vliegen, dus dat was toch wel een beetje spannend. Vanwege het slechte weer, het was ondertussen ook nog flink gaan onweren, kwam er ook geen toestemming om te vertrekken, dus moesten we nog even wachten.

De reis zelf met TUI ging heel voorspoeding en drie uur later kwamen we aan op het vliegveld van Heraklion. Daar konden we een huurauto ophalen, dat scheelt gedoe met bustransfers zodat we meteen door konden rijden naar het hotel. Ik had nog even overwogen een tussenstop te maken, maar het duurde allemaal net iets langer dan gehoopt dus reed ik in 1x door naar Sitia aan de oostkust waar we zouden overnachten in een hotel. Zoonlief was ondertussen in slaap gevallen, dus dat reed wel zo fijn.

Nog voordat we waren ingecheckt had zoonlief al gezien dat ze een ijssalon hadden, dus nadat we de bagage op de kamer hadden gebracht en waren omgekleed hebben we meteen maar een ijsje gehaald en zijn we een stukje gaan lopen over de boulevard langs de haven. Zo kwamen we op een geïmproviseerde filmset voor tv-opnames en liepen we door naar het strand waar hij natuurlijk het water in wilde gaan. Maar goed dat ik voor de zekerheid snel een handdoek en zwembroek in de tas had gestopt. Zelf ook nog even het water ingelopen en wat was dat heerlijk qua temperatuur! We moesten ook nog even de auto wegzetten naar de parkeerplaats en toen belde papa en dochter die voor het eerst naar de bso was geweest, en ik dus wel even nieuwsgierig was naar hoe ze het had gehad.

Die avond stond er een diner op het programma met de eigenaar van het hotel in het restaurant. Wat is hij enthousiast over de omgeving en het hotel; je merkt dat hij echt weet waar hij het over heeft, kansen ziet en grijpt maar ook veel weet over de omgeving. Op de kaart werden allemaal tips gemarkeerd om te bezoeken en hij wist ook een hoop achtergrondinformatie te vertellen. Zoonlief vermaakte zich ondertussen prima met een filmpje op de telefoon ;-) Bleef het voor hem ook en beetje leuk, dit soort diners met allemaal proeverijen van Griekse gerechten kunnen namelijk wel erg lang duren. Op een gegeven moment heb ik er toch maar een einde aan gemaakt, omdat het echt bedtijd werd voor hem.

Donderdag

De eerste dag hadden we een afspraak op het palmbomenstrand van Vai met de medewerker van het lokale toeristenbureau die voor ons ook het programma had samengesteld. Voordat we daar kwamen maakte ik meteen kennis met de bergweggetjes op Kreta, vond ik die dag ervoor de weg al vol haarspeldbochten, dit was nog veel erger en ook direct langs steile afgronden. Voor het strand werden we namelijk verwacht bij een klooster en wijnmakerij, die laatste was echter nog gesloten.

Na een rondje en van het uitzicht genoten te hebben, reden we door naar het strand. Omdat de afspraak er nog niet was zijn we even samen het water in gegaan, maar goed ook want de rest van de dag was daar geen tijd meer voor. Terwijl zij van alles vertelde over de omgeving kon zoonlief nog wel even genieten van het zand en water. Perfecte combinatie zo.

Het was even wachten op de medewerkers van het watersportbedrijf, omdat zoonlief erg jong was stelden ze voor om een rondje te maken met de speedboat. Hij liet ons diverse stranden zien en plekken waar je goed kon duiken. Zoonlief vond dit helemaal geweldig om zo hard te gaan!

Daarna schoven we aan tafel in het restaurant met uitzicht op het strand. Ideaal, want zoonlief was op een gegeven moment klaar met eten en kon daarom weer even spelen. We hebben nog het uitzichtpunt bekeken en daarna reden we via een ander strand dat bekend staat om het windsurfen (en hij in slaap viel in zijn autostoel) terug naar Sitia. Daar namen we afscheid en hadden we even de tijd om een duik te nemen in het hotelzwembad bovenop het dak. Na eerst samen gezwommen te hebben bleef hij nog even zwemmen en genoot ik van een heerlijke cocktail.

Nadat we weer waren aangekleed gingen we op zoek naar een restaurant langs de boulevard. Uiteindelijk ging zoonlief voor Zorba de Griek wat echt niet Griekser kon, omdat ze daar pizza hadden en een tv aan hadden staan ;-) Zelf ging ik voor het traditionele moussaka. Toen ik om de rekening vroeg kwam er nog een traditioneel dessert en ook nog een borrelglaasje raki (wat heel Nederlands niet op de rekening werd gezet, sterker nog voor dat bedrag kan je in Nederland misschien met 1 persoon uit eten). Die avond sliep zoonlief gelukkig een stuk sneller zodat ik nog even aan het werk kon achter de laptop. Ook moest alles weer ingepakt worden, omdat we de volgende dag zouden verhuizen.

Vrijdag: Op schattenjacht met piraten

Na het ontbijt moesten we uitchecken en sleepten we de koffers mee naar de auto. We werden namelijk verwacht in een haventje vanwaar er een heuse piratenboot zou vertrekken naar het onbewoonde eiland Koufonisi. In het begin vond hij dit toch wel een beetje spannend, maar ze hadden voor de kinderen een echte piraat aan boord die allerlei activiteiten met ze deed. Bij het eiland waren een paar grotten, waarvan we er een heel grote bijna gingen invaren en we vervolgens gingen aanleggen voor een duik vanaf de boot. Ook dat vond hij toch wel een beetje spannend omdat hij had bedacht dat daar haaien zwommen. Na een snelle zwemtocht gingen we daarom maar wat eten. Als laatste stopten we op een geweldig strand met fijne golven waar we een paar uur verbleven en ze met de piraat gingen schatzoeken. Terug op de boot werd er geschminkt en kregen ze een ballonzwaard. Daarna was het nog wel een stukje terugvaren naar de haven, ondertussen vond hij nog wel een vriendinnetje.

Terug in de haven van Makry Gialos kwamen we nog een heerlijke ijs