Nog een week en dan begint de kerstvakantie. Voor onze dochter lijkt hij nu echter min of meer al begonnen. Sinds een week heeft ze een vlekje / wondje op haar rug, we mochten er niet aan zitten maar dat was het. Tot ze zich vandaag ging aankleden en ik ze ook op haar buik en rug zag zitten. Niet veel, misschien in totaal een stuk of 15 maar ze zaten er wel. Het eerste wat ik deed was een foto maken en naar oma sturen, met de vraag of ik me zorgen moest maken / langs de huisarts of dat ze gewoon naar school kon gaan. Het advies was dat eerste, dus werd er een afspraak gemaakt met de huisarts. Vandaag was al vol, dus ik mocht maandag!!! komen. Even geprotesteerd en aangegeven dat ik wil weten wat het is en of ze wel of niet naar school mag. Zeker ook in verband met kerstdiner en andere kerstactiviteiten. Of ze koorts had, ontaarde moeder als ik ben had ik daar nog niet eens naar gekeken / gevoeld. Het was niet dat ze zich als ziek gedroeg, hooguit iets vermoeider. Gelukkig begreep ze dat ook wel dus werd ik ergens vijf minuutjes tussen gestopt. Dat was voor mij ook voldoende; ik wilde alleen even een oordeel van de huisarts hoe te handelen, daar betalen we tenslotte ook voor. Zoonlief was vorige week wel wat hangerig dus een dagje thuis gebleven maar op de peuterspeelzaal heerst keelontsteking dus dat was een heel ander verhaal. Wel even de pedagogisch medewerkster laten zien en ook zij zag niet wat het was. 

Lees ook: Wanneer heeft je kind koorts of is er sprake van verhoging?
Lees ook: Kinderziektes rode vlekjes baby / kind; van acne, eczeem tot warmte uitslag en bultjes

Ziek of niet ziek?

We hadden nog even tijd voor de afspraak bij de huisarts dus hebben we er een gezellige ochtend van gemaakt. Ik moest nog een pakketje ophalen bij het postkantoor en had al zo’n vermoeden dat dochterlief dat wel een heel gaaf pakketje zou vinden. Het was namelijk de december brickbox vol Lego! Daarna hebben we ook nog een lekker taartje uitgezocht en wilde ze graag appelsap. Als je het mij vraagt zou ik ook niet gezegd hebben dat ze ziek was. Ja ze luisterde de afgelopen weken iets minder goed en was ook snel moe, gisteravond lag ze zelfs al om half zes in bed en viel ze in slaap. Maar ik had dat toegeschreven aan de Decembermaand. Nu was ik van plan om ook nog even naar de Primark te gaan. We waren woensdagmiddag al even de stad in geweest op zoek naar een leuke feestjurk voor de Kerst en een kersttrui voor manlief, maar nog niets gevonden. Online wel, maar dat vond ik toch iets te duur. Dus oma opgebeld of zij zin had om mee te gaan. Maar eerst naar de huisarts, waar we nog bijna te laat kwamen omdat we allebei wel heel erg gezellig met de Lego aan het spelen waren.

Lees ook: Wanneer is je kind ziek?

Diagnose huisarts

Bij de huisarts kwamen we uiteindelijk precies op tijd aan. Ze ging even op schoot zitten en vertelde de huisarts dat ze vlekjes had en dat die au deden. In de behandelkamer werden die even bekeken. Met tegenstribbelen, want ze wilde niet haar jurk uit omdat ze bang was dat het pijn deed. En dat was het, we kregen nog een ander herhaalrecept mee en stonden weer buiten. Direct even langs de apotheek die heel handig in hetzelfde gebouw zit en daar even om advies gevraagd en een zinkoxideschudsel meekreeg. En natuurlijk even oma en papa en het appgroepje die wisten dat we deze afspraak hadden, laten weten wat de diagnose was.

Shop behandeling

Daarna konden we met oma door de stad in. We hadden een kleine twee uur, want daarna werden we weer bij de peuterspeelzaal verwacht. Dus er zat nog wel een beetje spoed achter. Gelukkig was de Primark een goede keuze en had ik al snel een mandje vol, met nieuwe kledingsetjes voor beide kinderen en zelfs kersttruien voor papa en mezelf. En dat voor hetzelfde bedrag als dat ik gisteravond online een handjevol kledingstukken had uitgezocht ;-) Oma wilde ook nog even een jurk passen en we kwamen langs de M&S waar ze bezig waren met de uitverkoop en kwam ik zowaar ook nog met een tas vol kleding thuis. Nadat zoonlief was opgehaald kregen ze ook nog eens een oliebol van oma!

Mijn ‘vrije’ werkochtend zonder kinderen was dan ook zo voorbij. Gelukkig toch nog wel wat klusjes gedaan die op het programma stonden. Dochterlief vindt het allemaal wel interessant en vertelt iedereen met een big smile dat ze vlekjes heeft en dat dat waterpokken zijn ;-) Volgens mij vindt ze het wel interessant om ziek te zijn. Nadat we thuis waren, heb ik beide kinderen naar bed gebracht. De één met een knuffel en de ander met een afspraak dat ze op bed mocht gaan liggen omdat ze ziek was maar dan wel een filmpje mocht kijken.

Met waterpokken naar school?

Met school is afgesproken dat ze volgende week gewoon mag komen, de incubatietijd van 10 tot 21 dagen is al achter de rug en dus is het niet meer besmettelijk. Toch hebben we afgesproken dat ze morgen nog even thuis blijft, op een uurtje na in de middag om kerststukjes te maken. Ze is toch wel erg snel moe en hangerig. En dan kan ze volgende week ook nog even genieten van de laatste schoolweek voor de kerstvakantie. Ik was even bang dat ze het kerstdiner nu zou missen waar we net een jurkje voor hebben gekocht. Het blijkt dat daar al drie maanden een aantal kinderen waterpokken hebben. Een tijdje geleden had ik het briefje wel zien hangen, maar dat is nu alweer zo lang geleden dat ik ervanuit ging dat het voorbij was.

Besmetting & symptomen waterpokken

Natuurlijk kon ik het niet laten om even te kijken wat nu precies de symptomen zijn van waterpokken. Had ik dit niet eerder kunnen zien aankomen? En meteen ook goed om zoonlief in de gaten te houden op deze signalen.

Waterpokken wordt door een virus veroorzaakt. Het waterpokkenvirus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Na besmetting duurt het maximaal drie weken voordat de vlekjes ontstaan. De ziekte is heel besmettelijk, vanaf één dag voordat de vlekjes zichtbaar worden totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer tien dagen.

Symptomen van de waterpokken zijn:

  • Eerst wordt je kind verkouden.
  • Vervolgens ontstaan over het hele lichaam vlekjes en blaasjes, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De uitslag jeukt en kan gepaard gaan met lichte koorts. De blaasjes verdrogen tot korstjes.
  • De korstjes zijn na tien dagen verdwenen.
  • Je kind kan wat hangerig zijn, maar is meestal niet erg ziek.

Bron

Behandeling waterpokken

Waterpokken kunnen heel erg verschillen qua kind, het ene kind is nauwelijks ziek en een handjevol waterpokken en de ander zit helemaal onder en zit het liefste de hele dag in een havermoutbad. De huisarts schrijft in ieder geval niets voor; ja het advies was smeren met zinkzalf of sudocrème om de blaasjes te laten uitdrogen.

  • Houd de nagels schoon en kort en zorg dat uw kind zich niet krabt. Door krabben wordt de jeuk erger en kunnen infecties en littekens ontstaan.
  • Uw kind mag gewoon in bad of onder de douche.
  • Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een waterijsje of koude drank de pijn tijdelijk verzachten.
  • Als uw kind zich goed voelt, mag het naar school of naar het kinderdagverblijf. Het kan zijn dat de school of het kinderdagverblijf daar andere afspraken over heeft.
  • Meld de besmetting op school of op het kinderdagverblijf zodat andere ouders gewaarschuwd kunnen worden over een mogelijke besmetting.

Er zijn geen medicijnen die helpen tegen waterpokken. Ook geen medicijnen waar het sneller van overgaat. Wel kun je een koelende vloeistof (lotio alba, dat is een zinkoxide-lotion) of koelende gel (carbomeerwatergel) op de vlekjes aanbrengen. Daardoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Zinkoxide-lotion koop je bij de drogist of apotheek. Carbomeerwatergel bij de apotheek. Een recept is niet nodig.

Meestal is je kind binnen tien dagen genezen. Daarna is het tegen de ziekte beschermd. Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Het virus kan wel in het lichaam achterblijven en jaren later plaatselijk een huiduitslag veroorzaken. Dit noemt men gordelroos (herpes zoster).

Bron

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'