Bij mooi weer is het heerlijk om met water te spelen. Voor een baby is een schoteltje water al meer dan voldoende om in te spatten en te ontdekken. Naar mate ze ouder worden, komt er steeds meer water bij kijken. Zo hebben ze al een paar jaar veel plezier van de watertafel, is er twee jaar geleden een waterbaan aangelegd en hebben we aquaplay gekregen, vorig jaar is de tuinsproeier geïntroduceerd. Het badje komt wel als ze groter zijn. Dit jaar heb ik ze kennis laten maken met waterballonnen

Lees ook: Floatables; de leukste en hippe opblaasbare banden, ligbedden en figuren 

Leuk natuurlijk al die waterballonnen maar wat kan je er nu eigenlijk mee doen? Daarom een overzichtje van de leukste spelletjes met waterballonnen. Sommige om zelf te spelen, en anderen kan je gebruiken in een wedstrijdje.

Overgooien / lummelen

Om het simpel te houden is gewoon over laten gooien, of laten lummelen natuurlijk al een heel leuk idee voor kleuters.

Waterballongevecht

Dit is wel het bekendste spelletje. Je maakt twee (of meer) teams, ieder team krijgt een eigen kleur met waterballonnen en gooien maar. Een combinatie van trefbal waarbij je de ander moet raken en het ontwijken tegelijk.

Estafette / hindernisbaan

Geef ieder kind een ballon op een soeplepel of in de hand en laat hem / haar vervolgens een parcours afleggen, rondje om de boom, onder een tafel door, over een bankje heen etc. Aan het einde van de hindernisbaan mag de waterballon kapot geknepen worden in een emmer water. Het kind rent zo snel mogelijk terug en tikt de volgende aan. Het team met de volste emmer wint.

Een alternatief hierop is dat de kinderen een bepaalde afstand moeten afleggen met de waterballon tussen de buiken ingeklemd. Ze mogen ze natuurlijk niet met de handen aanraken en moeten hem aan het einde ergens verzamelen.

Ballon doorgeven

Misschien ken je het spelletje wel met een tennisbal die je moet doorgeven in de kring, maar dan zonder je handen te gebruiken. Probeer dat maar eens met een waterballon!

Variant hierop is dat je de waterballon wel mag doorgeven met de hand, maar er op de achtergrond een muziek speelt. Stopt de muziek en heb jij de waterballon vast mag je hem kapot knijpen.

Darten

Dit is vooral leuk als je gekleurd water gebruikt. De waterballonnen plak je vast aan een schildersezel en vervolgens ga je met dartpijlen aan de slag. Iedere keer als er een waterballon kapot gaat krijg je een mooie splash en uiteindelijk een creatief schilderij.

Je kan natuurlijk ook darten zonder darts, maar met waterballonnen. Teken op de muur een roos en gooien maar.

Doorgeefluik

Laat de kinderen plaats nemen op een bank en laat ze over hun hoofd de waterballon doorgeven. De laatste moet hem kapot knijpen in een emmer. Het team met het meeste water wint.

Quiz

Hang een serie waterballonnen op aan een boom of iets anders en laat de kinderen eronder plaats nemen. Zodra er een vraag fout beantwoord wordt, wordt er een ballon kapot geprikt en mag het team genieten van een douche.

Volleybal

Hang een net op (al dan niet met zeil zodat je het andere team niet kan zien) en geef ieder team een emmer met waterballonnen. Nu maar gooien en hopen dat je het andere team raakt. Als de waterballon niet kapot gaan kan de andere partij hem natuurlijk nog een keer gooien.

Pinata’s slaan

In plaats van een pinata hang je de waterballonnen op aan de boom. De kinderen zoeken een mooie stok en mogen vervolgens omstebeurt losgaan. Iedereen mag drie keer slaan en wie de meeste ballonnen kapot slaat, wint.

Vliegende waterballonnen

Geef alle kinderen een grote handdoek die ze per tweetal moeten vasthouden. Ieder aan een kant. Vervolgens staan er een aantal tweetallen op een rijtje. Op de eerste handdoek wordt een ballon gegooid die ze met de handdoek moeten overgooien naar de volgende door het omhoog en omlaag te gooien.

Verstoppertje

In plaats van paaseieren worden de waterballonnen verstopt; het team met de meeste waterballonnen (in eigen kleur) wint.

Bevroren waterballonnen

Als het echt heel erg warm is, kan je natuurlijk ook enkele waterballonnen in de vriezer gooien. Als het water bevroren is kan je de ballon verwijderen en kunnen ze het ijs kapot proberen te slaan met een hamer, of met zout gaan spelen.

Kogelstoten

Maar dan met waterballonnen; wie gooit zijn ballon het verste? En wie laat hem dan ook nog eens heel?

Maak een waterballonnenkanon

Op deze website vind je instructies om zelf een soort kanon te maken waarmee je waterballonnen kan laten afschieten.

Waterballonnen vullen

Nu kan waterballonnen vullen een zeer tijdrovende klus zijn. Iedere keer een ballon aan de kraan hangen, eraf halen en hopen dat de rubberen rand niet blijft zitten, knoop erin leggen en dan nog hopen dat ze heel naar buiten gaan (als je geen buitenkraan hebt tenminste). Nu zag ik al een soort flesjes met een pomp voorbij komen waarmee de kinderen zelf ballonnen kunnen vullen, maar dan is de kans groot dat je nog bezig blijft met knoopjes leggen. Daarom was ik erg blij toen ik Bunch-a-balloon mocht testen. Volgens de verpakking vul je zo in één minuut 100 ballonnen! Dat klinkt natuurlijk erg goed.

In de zak zitten drie kleuren waterballonnen; rood, blauw en geel. Dit bestaat uit een aansluitstuk, 35 rietjes en aan ieder rietje zit een ballon met een siliconenring. Nu is onze buitenkraan nog afgesloten dus moest ik alsnog eerst een waterslang aanleggen door het huis vanuit het toilet… Het lukte niet direct om de mond aan te sluiten, maar daarvoor zijn er ‘hulpstukken’ in de verpakking aanwezig. De eerste die ik pakte, paste en toen kon de kraan open. Als de waterballonnen vol zijn, schud je voorzichtig aan de slang en dan vallen de waterballonen er zo vanaf. Nu heb ik hem heel voorzichtig open gedraaid omdat ik heen en weer moet lopen dus duurde het iets langer dan een minuut voor de eerste dertig vol zaten, maar 100 ballonnen in 5 minuten is ook niet slecht toch? Om te voorkomen dat ze direct lek gaan wordt er aangeraden ze te vullen in een bak met water, ik heb hiervoor de watertafel gebruikt en dat ging prima. Aan ieder stuk waren er wel 2/3 ballonnen die lek bleken te zijn. Van de rode hadden ze er twee vanaf getrokken, het rubbertje zat er nog omheen, maar ik kreeg ze helaas niet meer over de ring heen.

De ballonnen zijn trouwens best stevig, zeker toen ik met peuter ging spelen moest hij echt kracht zetten om de ballonnen hard op de grond te gooien om ze te laten splashen. Dat vond hij al een geweldig spelletje. Kleuterdochter had dit al snel door en ging het dus iets makkelijker mee. Bij haar oefende ik daarom met overgooien. Ook zo bleven ze vrij lang heel. De rubberen bandjes sluiten goed af. Er blijft echter een kleine kier zodat als je hard in de ballon duwt er een klein minifonteintje ontstaat. Druk je nog harder dan schiet de ring over de mond heen en als je dan snel genoeg dat met je hand afsluit heb je een kleine waterfontein. Dat vond mama wel een leuk spelletje ;-) Nadat alle ballonnen op waren hadden ze nog veel plezier van de tuinslang met de 35 rietjes. Het is wel jammer dat je dit niet opnieuw kan vullen.

De Bunch-A-Balloons koop je onder andere hier.

Weet jij nog een leuk spelletje met waterballonnen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Waterballon spelletjes; de leukste tips en ideeën van trefbal tot tips vullen waterballonnen
Author Rating
51star1star1star1star1star