Bij mooi weer is het heerlijk om met water te spelen. Voor een baby is een schoteltje water al meer dan voldoende om in te spatten en te ontdekken. Naar mate ze ouder worden, komt er steeds meer water bij kijken. Zo hebben ze al een paar jaar veel plezier van de watertafel, is er twee jaar geleden een waterbaan aangelegd en hebben we aquaplay gekregen, vorig jaar is de tuinsproeier geïntroduceerd. Het badje komt wel als ze groter zijn. Dit jaar heb ik ze kennis laten maken met waterballonnen. 

Lees ook: Floatables; de leukste en hippe opblaasbare banden, ligbedden en figuren 

Leuk natuurlijk al die waterballonnen maar wat kan je er nu eigenlijk mee doen? Daarom een overzichtje van de leukste spelletjes met waterballonnen. Sommige om zelf te spelen, en anderen kan je gebruiken in een wedstrijdje.

Bigfoot

Van karton maak je deze enorme schoenen die je aan je slipper bevestigd. Op de plaats van de tenen plaats je een aantal waterballonnen om vervolgens het parcours mee af te leggen.

Vliegende waterballonnen

Geef alle kinderen een grote handdoek die ze per tweetal moeten vasthouden. Ieder aan een kant. Vervolgens staan er een aantal tweetallen op een rijtje. Op de eerste handdoek wordt een ballon gegooid die ze met de handdoek moeten overgooien naar de volgende door het omhoog en omlaag te gooien.

Estafette / hindernisbaan

Geef ieder kind een ballon op een soeplepel of in de hand en laat hem / haar vervolgens een parcours afleggen, rondje om de boom, onder een tafel door, over een bankje heen etc. Aan het einde van de hindernisbaan mag de waterballon kapot geknepen worden in een emmer water. Het kind rent zo snel mogelijk terug en tikt de volgende aan. Het team met de volste emmer wint.

Een alternatief hierop is dat de kinderen een bepaalde afstand moeten afleggen met de waterballon tussen de buiken ingeklemd. Ze mogen ze natuurlijk niet met de handen aanraken en moeten hem aan het einde ergens verzamelen.

Darten

Dit is vooral leuk als je gekleurd water gebruikt. De waterballonnen plak je vast aan een schildersezel en vervolgens ga je met dartpijlen aan de slag. Iedere keer als er een waterballon kapot gaat krijg je een mooie splash en uiteindelijk een creatief schilderij.

Je kan natuurlijk ook darten zonder darts, maar met waterballonnen. Teken op de muur een roos en gooien maar.

Waterballon gooien

Niet overgooien; maar gericht gooien in de hoop om zoveel mogelijk punten te scoren! Iedereen mag omstebeurt gooien, of je krijgt drie beurten en punten worden bij elkaar opgeteld.

Pinata’s slaan

In plaats van een pinata hang je de waterballonnen op aan de boom. De kinderen zoeken een mooie stok en mogen vervolgens omstebeurt losgaan. Iedereen mag drie keer slaan en wie de meeste ballonnen kapot slaat, wint.

Verven met waterballonnen

Hiervoor heb je grote potjes / schalen waterverf nodig om vervolgens lekker mee te kunnen verven op een groot vel papier.

Bevroren waterballonnen

Als het echt heel erg warm is, kan je natuurlijk ook enkele waterballonnen in de vriezer gooien. Als het water bevroren is kan je de ballon verwijderen en kunnen ze het ijs kapot proberen te slaan met een hamer, of met zout gaan spelen.

Waterballon tennis