Wat vieren we eigenlijk met Sint Maarten?

Vandaag is de dag dat kinderen volgens de Nederlandse traditie langs de deuren mogen gaan met hun zelfgemaakte lampionnen en een liedje zingen in de hoop zoveel mogelijk snoepgoed op te halen. Leuk al die tradities en feestdagen maar wat vieren we nu eigenlijk? Veel feestdagen hebben een religieuze of politieke oorsprong. Dat geldt ook voor Sint Maarten, 11 november is de naamdag van Martinus van Tours (oftewel Sint Maarten). Die zoals de naam Sint al zegt een heilige was en een Christelijke oorsprong heeft. Sint Maarten is trouwens ook bekend in Vlaanderen, Noord-Frankrijk, Duitsland, Hongarije en Sint Maarten.

Lees ook: 15 ideeën voor (lastminute) Sint Maarten lampionnen om zelf te maken

Wie is Sint Maarten?

De legende van Martinus van Tours verteld over een Romeinse soldaat die in Frankrijk gelegerd is. Daar komt hij een arme man tegen die het koud heeft omdat hij vrijwel geen beschermende kleding draagt. Hij vraagt Martinus om een gift, hij had echter geen buidel met geld bij zich. Wel had hij zijn warme cape dat onderdeel is van het uniform. Omdat de man het zo koud had sneed hij een stuk stof van zijn cape zodat de man zich daarmee warm kon houden.

Maar waarom is dat dan een feest geworden?

Daar zijn verschillende meningen over. Van een oorsprong van een heidens feest dat overgenomen is door het Christelijke geloof, tot een vroeg reinigingsritueel binnen de kerk. Aangezien vuur een symbolische reinigende werking heeft. Nog een mogelijkheid is dat het een moment was voor arme mensen om langs de deuren te gaan om te bedelen en te vragen om voeding en spullen om de winter door te komen. Een bedeloptocht. Pas sinds de jaren twintig van de vorige eeuw wordt dit feest door iedereen gevierd (dus niet alleen armlastige kinderen). Ook zijn er lokale verhalen die zeggen dat Martinus was verdwaald en de mensen hem gingen zoeken met fakkels en daarom riepen ‘Sint Maarten, Sint Maarten’ en er met lampionnen word rondgelopen.

Sint Maarten vandaag de dag

Met name in Noord-Holland en omliggende streken, en natuurlijk het eiland Sint Maarten wordt deze naamdag uitgebreid gevierd. Vaak gaat dit met lampionnenoptochten waarbij de kinderen een optocht mogen lopen of langs de deuren gaan. In andere streken worden er vreugdevuren aangestoken zodat er gezamenlijk genoten kan worden van het vuur. Op andere plekken neemt dat heel sterk af en wint Halloween aan populariteit. Van de relatie met het geloof is weinig meer over en Halloween wordt natuurlijk een stuk commerciëler opgezet en is er veel meer aandacht voor.

Toch zijn er nog genoeg scholen die lampionnen maken zodat de kinderen langs de deuren kunnen gaan. En worden er liedjes geoefend. Als de kinderen welkom zijn kan je een lichtje in het raamkozijn zetten zodat ze weten dat ze mogen aanbellen.

sintmaartenliedjes

Bron onbekend, meer Sint Maarten liedjes vind je hier.

Vieren jullie kinderen Sint Maarten?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Wat en waarom vieren we eigenlijk met Sint Maarten vanuit het Christelijk geloof? Met liedjes
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 2 )

  • Grappig die Sint Maarten liedjes ken ik nog niet.
    Vanavond zingen wij gewoon weer van de koeien hebben staarten.

  • Ik ben eigenlijk totaal niet bekend met dit feest. In de regio (west-Brabant) waar ik woon word het volgens mij helemaal niet gevierd. Zelf als kind ook niets mee gedaan. Ik ken ook helemaal niemand die dit viert om eerlijk te zijn.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top