Ik was 8 jaar toen ik zelf in aanraking kwam met teken. Dat is ondertussen al weer 22 jaar geleden en de kennis rondom teken en hoe te handelen was destijds heel anders. Zo werd er alcohol gebruikt om de teek te verdoven voor hij uit mijn nek werd gehaald… Nu wordt dat absoluut verboden omdat de teek dan juist zijn gif vrij laat en drager kan zijn van Lyme. Een aantal jaar later was ik leiding en mocht ik bij één van de meisjes een teek verwijderen. Eerlijk gezegd vond ik dat mentaal een stuk makkelijker dan vorig jaar toen onze dochter een teek had op kamp. Nu had ik het wel gedaan hoor, maar als er anderen bij zijn laat ik het hen toch liever doen. Dan ben je toch iets minder ‘gevoelig’. Vorige week was het de week van de teek.

Lees ook: Wespensteek; Wat te doen van eerste hulp tot huismiddeltjes om jeuk en zwelling te verminderen

Tekenbeet?

Buiten spelen, wandelen met de kinderwagen of lekker picknicken met het gezin. Het is bij moment van vertrek even lastig met de buggy en de hoop speelgoed die de kinderen mee willen slepen, maar als we eenmaal buiten zijn kan ik eindelijk van het mooie lenteweer genieten. Bij het bouwen van een hut of de bal uit de bosjes halen komen de kinderen veel in aanraking met het leefgebied van de teek. Teken zijn in tegenstelling tot wespen kleine spinachtige beestjes die zich bevinden in de tuin, duin & heide en bos. Ze klimmen naar plekken waar zoogdieren zoals muizen en konijnen voorbij komen. Dus een hoge grasspriet bijvoorbeeld. De teek wacht op deze plek tot zij een dierlijke geur ruiken. De teek is een parasiet en moet bloed drinken om te groeien en zich voort te planten.

Waarom is dit ieniemienie-beestje nou zo gevaarlijk?

Er zijn in Nederland 23.500 mensen per jaar die door besmette teken de ziekte van Lyme krijgen. Misschien ken je wel iemand die ook deze ziekte heeft gehad. De ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia burgdorferi bacterie en kent vele symptomen. 20% van de teken is besmet met deze bacterie. Het probleem is dat de ziekte niet gemakkelijk te herkennen is. Bij 40-60% van de gevallen is een besmetting te herkennen door een rode kring rond de beetplek. Het is noodzaak om een besmette tekenbeet op tijd te herkennen want de kans op succesvolle behandeling (met antibiotica) wordt naar mate de tijd verstrijkt steeds kleiner.

Even weer terug naar buiten spelen en wandelen en picknicken. Het is zeer belangrijk om elke dag na een lekker dagje buiten, jezelf en je kinderen te controleren. Teken bevinden zich graag op een beschutte plek op het lichaam. Dus de haarlijn, oksels, lies, bilnaad en knieholte.

Wat kan ik doen om een tekenbeet te voorkomen tijdens een dagje buiten?

Het middel Anti-Teek is de beste oplossing om een tekenbeet te voorkomen bij kinderen. Dit middel bevat een natuurlijke stof en kan al bij kinderen vanaf 3 maanden oud worden gebruikt. Anti-Teek wordt gebruikt op de onbedekte huid, dus je kinderen kunnen gewoon een korte broek aantrekken. Daarnaast kan het helpen om lange sokken te dragen, er zijn voor volwassenen zelfs speciale sokken die geïmpregneerd zijn.

Heb je bij de kinderen of bij jezelf een teek ontdekt?


Verwijder dan de teek zo snel mogelijk met een tekentang. Zonder te verdoven / ontsmetten met alcohol! Het checken op teken na een dagje buiten zou net zo normaal moeten zijn als de kinderen insmeren met zonnebrand. Want we zien onze kinderen tenslotte het liefst blij en gezond. Eventueel kun je na afloop met een tekentest kijken of de teek is besmet met de bacterie die lyme veroorzaakt. Houdt na afloop altijd in de gaten of er een rode kring ontstaat en ga bij twijfel naar de huisarts.

Meer informatie over teken en voorkomen vind je op de website www.StopdeTeek.nl

Heb jij weleens een teek gezien of moeten verwijderen?

Tick bite stockphoto from Shutterstock / spok83

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Tekenbeet kind; wat te doen? En hoe symptomen herkennen?
Author Rating
51star1star1star1star1star