Wat te doen met Pasen? De leukste uitjes & activiteiten

Heb jij al plannen voor het paasweekend? Ons weekend staat in ieder geval al vol met een paar uitstapjes en een scoutingkamp. Natuurlijk komt er ook nog een paasbrunch, voor je het weet is het weekend voorbij. Heb jij nog geen plannen, dan heb ik de leukste activiteiten op een rijtje gezet. Of je nu graag paaseieren wilt gaan zoeken, shoppen, paasvuren bekijken of … .

Lees ook: Eieren zoeken met Pasen; de leukste uitstapjes
Lees ook: Last minute weekend weg met Pasen

AH Buitendag

Op maandag 2 april (tweede paasdag) organiseert Albert Heijn de AH Buitendag. Nederland krijgt een kijkje in de keuken van lokale boeren, telers, tuinders, bakkerijen en brouwerijen; zo ook in de provincie Zuid-Holland. Iedereen kan op deze dag met eigen ogen zien waar de lokale producten vandaan komen en hoe ze worden gemaakt.

Meer informatie vind je hier

Archeon

De winter is lang en koud maar wordt altijd gevolgd door de lente. Met Pasen vieren we eigenlijk het einde van de winter. Tijdens het Paasfeest werd in de middeleeuwen het lijden van Christus herdacht, maar het Paasfeest heeft nog veel oudere wortels. Dat is ook te zien aan tradities zoals de Paashaas en het Paasvuur. In Archeon is veel aandacht voor deze oude tradities en de beste manier om hier meer over te leren is door ze zelf te ervaren.

 

Het Paasvuur maakt een belangrijk deel uit van zo’n feest. In de Keltische traditie werden twee vuren ontstoken waar tussen de mensen (en overigens ook het vee) liepen om gezuiverd te worden. Over het vuur heen springen – zeker met een geliefde – zou geluk brengen voor het komende jaar. Overal in de wereld werden zulke vuren ontstoken, waarbij jonge mensen er omheen dansten, zingend en drinkend. De uitspattingen die daarbij horen zien we wellicht terug in de traditie van de Paashaas en het eieren zoeken – verwijzingen naar vruchtbaarheid. Tijdens de paasdagen In Archeon is deze traditie van het Paasvuur ook aanwezig. Zoals in de Middeleeuwen gaan de broeders van het Klooster langs de huizen en brengend een gloeiend kooltje mee. Dit mini-vuur reinigt het huis en de inwoners, net zoals de grote paasvuren van de Kelten dat deden. Natuurlijk wel gepaard met minder uitspattingen en zonder verwijzingen naar vruchtbaarheid.

In de lente trekt iedereen er weer op uit, zo ook naar Archeon. Vikingen uit heel Europa slaan hun kamp op en bieden hun waren te koop aan. Replica’s van wapentuig, sieraden en kleding uit alle windstreken zijn er te koop. Ondertussen laten de woeste zeelui van Allemansend de 18e eeuwse realiteit van het zeemansbestaan zien in hun kampement.

Naast al deze activiteiten zal er ook beide dagen een paasbrunch plaatsvinden met gratis entree tot het park. De kinderen kunnen paaseieren verven en eieren zoeken in het doolhof. De troubadour zorgt voor vertier en vermaak en voor de kinderen is een speciaal knutsel programma inclusief het kleuren van de paaseieren.

Meer informatie vind je hier.

Boerderij de Boerinn

Bij Boerderij de Boerinn kan je terecht voor de Lenteboerderij. Gedurende het weekend worden er speciale activiteiten georganiseerd waarvoor je kaartjes kan kopen. Op maandag 2 april kan je hier gezellig komen om eieren te schilderen. En zijn er eieren verstopt voor de zoekwedstrijd. Daarnaast zijn er activiteiten voor het hele gezin. Denk aan samen kanoën, boogschieten, skelteren, verdwalen in het strodoolhof, lenteknutselen in het Atelier, megabellen blazen of springen op het springkussen. En een boerderij is natuurlijk niet compleet zonder dieren. Er zijn geitjes, lammetjes, een ezel en schaap, drie minivarkentjes en nog veel meer!

Hier vind je meer informatie.

Forteiland Pampus

Forteiland Pampus: Bind de strijd aan in een eierrace, zoek de verstopte eieren in de 75 ruimten in het fort en in het Piratenhol wordt geknutseld. Uiteraard zijn er gidsen aanwezig voor een gratis rondleiding en de kans is groot dat ook de Paashaas Pampus aandoet…. Je kan je ook aanmelden voor de speciale paasbrunch.

Meer informatie vind je hier.

Geofort

Heb je kinderen die al wat ouder zijn en niet meer warm worden van paaseieren zoeken? Ga dan een dagje naar het GeoFort waar je op zoek kan gaan naar digitale paaseieren tijdens het paasweekend dat duurt van goede vrijdag tot 2e paasdag. De digitale paaseieren kan je vinden door met de iPhone in je hand op zoek te gaan naar QR codes om op zoek te gaan naar de verrassing. De app kan je downloaden in de Appstore of Google Play. Dit is voor kinderen vanaf 6 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Kanarieclub & Foodhallen

Tussen 11:00 en 13:00 is het speeluurtje bij de Kanarieclub. Speciaal voor de kleine Nijntjes wordt er in de poolbar van de Kanarieclub een heuse playground gecreërd, waarbij ze zich kunnen uitleven in de ballenbak, zich kunnen laten smincken, paasdiademen kunnen knutselen en -als klap op de vuurpijl- op zoek kunnen gaan naar versopte paareieren.

Feest voor everybunny. Terwijl de kinderen aan het spelen zijn, kunnen de ouders zich namelijk terugtrekken en genieten van een eggcellent brunchmenu waarbij de klassiekers als Eggs Beneditct en Shashuka niet ontbreken. Aansluitend verzorgt de Foodhallen een relaxte Sunday afternoon borrel. Funky soul tunes, een knuffelbare paashaas en speciale paas G&Ts bij de Gin en Tonic bar – het bewijs dat het Paasfestijn niet alleen voor de kleinsten is.

Meer informatie vind je hier.

Muiderslot

De valkenier geeft demonstraties, vertelt alles over valkerij, de adel in de middeleeuwen en over het hebben van huisdieren in die tijd. Op de binnenplaats vlecht een mandenvlechter mooie middeleeuwse manden. Kinderen kunnen zelf een paaseierenmandje maken.

Meer informatie vind je hier.

Muzieum

Bij Pasen hoort chocola: naast de echte eieren horen eieren en paashazen van chocolade er natuurlijk ook bij. Daarom kun je met Pasen naar het Muzieum komen voor een speciale editie van de Chocoladeproeverij zonder zicht: namelijk met een Paastintje!

Meer informatie vind je hier.

Nick Jr. Dagen Duinrell

Niet zozeer de paashaas maar Nick Jr staat centraal tijdens de Nick Jr. dagen in Duinrell op 1 en 2 april. Er worden allerlei speciale activiteiten georganiseerd en er komen bekende karakters langs zoals de pups van PAW Patrol, de vrolijke geestjes Shimmer en Shine, de stoere Blaze en de Monsterwielen en nog veel meer. Beleef spetterende shows, doe mee met heel veel activiteiten en ontmoet jouw Nick Jr.-helden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Nick Jr. Fandagen 2018: Meet en Greet je helden in Duinrell Wassenaar!

Paasraces Zandvoort

De start van het officiële autosportseizoen zal plaats vinden bij de Paasraces. Stoere series uit de Benelux regio maken hun opwachting en zorgen voor een fraaie mix van merkencups, supercars en Truck racing. Dit jaar in de voor Pasen, namelijk 26 en 27 maart.

Meer informatie vind je hier.

 

Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk; Verspreid over de paleistuinen van Paleis Soestdijk liggen er vele eieren verstopt. Tevens kan er dit jaar ook gezocht worden naar gouden eieren. Naast het eieren zoeken kan er naar hartelust geknutseld worden in de Oranjerie en kunnen kinderen geschminkt worden. Er ligt een gratis speurtocht klaar en er zal een speciaal optreden zijn.

Meer informatie vind je hier.

Ridderspektakel Kasteeltuinen Arcen

Traditiegetrouw zal tijdens het Paasweekend (31 maart t/m 2 april) het Ridderspektakel plaatsvinden, rondom het Kasteel en het Toernooiveld komt een deel van de rijke historie van het Hertogdom Gelre weer tot leven.

Tijdens het Ridderspektakel verblijven er meer dan honderd ridders met hun gevolg in authentieke kampementen binnen de poorten van Kasteeltuinen Arcen. Beleef hoe de ridders vroeger leefden en hoe zij hun eeuwenoude ambachten uitvoeren. Kinderen wanen zich in de middeleeuwen en gaan als volwaardig ridder huiswaarts, zo kunnen ze een eigen wapenschild verven, harnassen passen en het opnemen tegen een echte ridder. Daarnaast zijn er zwaardvechtdemonstraties, grote veldslagen, de ridders van Lionheart laten zien hoe goed ze uit de voeten kunnen op een paard en op de middeleeuwse markt zijn lekkernijen en handelswaar te koop. Op de tweede etage van het Kasteel is een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de ridders van het Gelres Overkwartier. In het Arsenaal op de Kasteelhof, tijdens de veldslagen en wapendemonstraties zijn replica’s uit het Bourgondisch Artilleriekamp en wapens te bezichtigen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Wat vieren we nu eigenlijk tijdens de Goede Week & Pasen?

Goede vrijdag / Paasmarkt

Let op; niet alle markten / braderieën zijn het hele weekend. Een deel is ook op Goede Vrijdag, zaterdag, of eerste / tweede Paasdag.

 • Amsterdam: Geniet van Pasen met de familie in park Frankendael. Kom zelfgemaakte etenswaren en lekkers proeven op de markt en de terrassen met live muziek en kidsfun in een mooi park te Amsterdam.
 • Antwerpen: Een Belgische markt die van alle markten thuis is met verse handel zoals bloemen & planten, marskramers (standwerkers) veel food van exotische afkomst, alle soorten antiek & curiosa, modern en vintage textiel, glimmend bijouterie, prachtige siervogels, vrolijke hamsters en lieve konijnen …maar de vogeltjesmarkt is meer, daarom bent u van harte welkom!
 • Den Haag: De traditionele Haagse Paasmarkt vindt dit jaar plaats op 27 en 28 maart 2016, op Het Lange Voorhout te den Haag. Ruim honderd standhouders presenteren een breed assortiment en een grote variëteit aan producten van kleding, vintage, sieraden, tassen en cd’s tot ambachtelijke versnaperingen, betere voedingsartikelen, huis- en tuindecoraties en veel meer
 • Deventer: Traditioneel vindt er op Goede Vrijdag in Deventer één van de grootste en oudste jaarmarkten van het Oosten plaats. De grote warenmarkt met zo’n 300 kramen wordt gehouden in de binnenstad van Deventer en staat opgesteld in de Zandpoort, op de Brink en in de Keizerstraat.
 • Dodewaard; In de Dalwagen en een deel van het Dorpsplein zal de markt gehouden worden. Zo’n dertig, vooral lokale standhouders zetten hun tenten op en stallen hun waren uit. Er is van alles te zien, te ruiken en te proeven op de Fair.
  Kinderen zijn welkom op de fair, met leuke activiteiten op het programma. Entree één euro. Kinderen tot twaalf jaar mogen onder begeleiding gratis mee.
 • Hillegom: Ook dit jaar zal er weer een sfeervolle braderie “de Lentemarkt” plaatsvinden in het hart van Hillegom.
 • Panningen: Tweede Paasdag staat Panningen al jarenlang in het teken van de mega Paasmarkt. In het centrum staan ruim 400 marktkraampjes opgesteld (3 kilometer!) met allerlei artikelen. De mega Paasmarkt in Panningen trekt jaarlijks meer dan 30.000 bezoekers.
 • Scheveningen: Op het Palaceplein in Scheveningen vindt u tijdens Pasen ook weer de jaarlijkse Paasmarkt, de plek voor koopjes tussen het gevarieerde aanbod. Een gezellige sfeer gegarandeerd en natuurlijk de mogelijkheid om even lekker uit te waaien aan het strand en om bij één van de strandpaviljoens een drankje te doen.
 • Vlissingen: Het is dit jaar voor de 10e maal dat deze Paasmarkt wordt georganiseerd. Vanaf zondagmorgen 10.00 uur kunnen de bezoekers terecht voor een overweldigend assortiment artikelen in een sfeervolle ambiance op de Boulevards te Vlissingen. Er zijn 150 kramen welke diverse branches vertegenwoordigen zoals: sieraden, kleding, parfum, wenskaarten, strandlakens, boeken, vis, wafels, snoep, noten, lederwaren, verse belegde broodjes, poffertjes en nog véél meer.  Ook zijn er diverse standwerkers, waaronder de Nederlandse kampioen, aanwezig die op een ludieke manier hun koopwaar aanprijzen.
 • De Hoge Veluwe: De paasmarkt in het Park biedt de ideale voorbereiding voor een fantastisch Paasfeest. U vindt er paasgerelateerde producten zoals luxe chocolade, eierproducten, paasstukjes en allerlei andere decoratieve producten voor in en rond het huis. Kom lekker proeven van lekkernijen als droge worst, zalm, olijven en tapenades of snuffel rond in het assortiment van diverse wolproducten. Voor wie trek heeft gekregen van het rondstruinen op de markt of van bijvoorbeeld een intensieve wandeling door het Park, is er de mogelijkheid om te lunchen op het Marchantplein. Verschillende demonstraties maken de markt compleet.
 • Daarnaast kun je terecht voor een markt in Amstelveen, Appelscha, Asten, Born, Bad-Nieuweschans, Bruinisse, Burgh-Haamstede, Doornspijk, Drunen, Exloo, Geldermalsen, Goor, Gorinchem, Haaksbergen, Hilversum, Lauwersoog, Liempde, Midwolda, Nijmegen, Noord-Scharwoude, Pieterburen, Purmerend, Roden, Ter Apel, Ter Herne, Terneuzen, Utrecht, Veldhoven, Vlagtwedde, Winschoten, Waspik, Workum, Zoetermeer en Zutphen.

Lees ook: De lekkerste recepten met eieren voor Pasen

Paaskermis

 • Paaskermis in Deventer; Meer dan 30 attracties voor jong en oud zijn van 25 maart t/m 3 april 2016 te vinden op het Deventer Platvoet evenemententerrein. Vermaak is er voor alle leeftijden aanwezig. Van heerlijke lekkernijen tot de Bungee Katapult en van de Muziek Express tot ponyrijden. Jong en oud is welkom op de Paaskermis in Deventer!
 • Paaskermis Enschede; Ook in Enschede kun je in deze tijd genieten van de kermis in het Volkspark. Helaas is er nog niet veel informatie bekend.
 • Paaskermis Soesterberg; Met Pasen strijkt de Paaskermis weer neer in Soesterberg. Voor de vijfde keer alweer, een lustrum dus. Weer zes dagen plezier voor jong en oud dus met meer dan twintig attracties en een aantrekkelijk omlijstend programma met vertrouwde festiviteiten als de Euro-dag op Goede Vrijdag en het vuurwerk op 1e Paasdag. En ze melden het met trots; ook dit jaar zijn de rit-en deelnameprijzen niet verhoogd. Kermis vieren is dus nog net zo goedkoop als tijdens de eerste Paaskermis in 2012. Hoe uniek is dat?
 • Paaskermis Drachten; Ook in Drachten heb je een traditionele paaskermis. Deze gaat gepaard met de grote braderie en het afsluitend vuurwerkspektakel. Op het Kiryat Onoplein kun je weer genieten van vele verschillende attracties. Zo zijn er onder andere de autoscooters, de trampolines, de botsauto’s en dit jaar voor de eerste keer is er de Disco Bahn.

Daarnaast heb je een paaskermis in Egmond aan Zee, Steenbergen, Schildwolde, Goor en Oranjewoud.

Lees ook: Vrolijke paasdecoratie van de Action voor Pasen

Festivals

 • Pasar Malam Istimewa:  in Ahoy vind je de gehele dag live muziek en dans op twee podia. Uiteraard is er ook een Aziatische markt en zijn er restaurants uit alle Aziatische windstreken waar lekker gegeten kan worden. Op de podia zijn spectaculaire dansshows en Pentjak Silat demonstraties te bewonderen en zijn er verschillende optredens met live muziek waar zowel de poco poco als Rock & Roll op gedanst kan worden.
 • Paaspop Schijndel: Naast de muziekoptredens zijn er ieder jaar honderden acts die van theater tot muziek presenteren, een echte opening van het festivalseizoen. Een beetje vreemd, maar zin in een potje bowlen? Dat kan namelijk ook op het festival! Verken samen met de vele duizenden bezoekers en kampeerders het festivalterrein en verwarm u van binnen en buiten in de cateringtent.
 • Paaspop Ziewent: Jong en oud bezoekt dan ook het festival en het Paasvuur, de drie podia waar 9 bands per avond verschijnen en natuurlijk de feestelijke afsluiting op Tweede Paasdag. Ook Gelderland viert Pasen met maar liefst 3000 bezoekers die de optredens van artiesten zoals Anouk, Di-rect en Krezip komen bekijken en beluisteren.
 • PoB Parade Breda: Van oorsprong was de PoB Parade een klein initiatief van enkel 7 kroegen, maar vandaag de dag is het uitgegroeid tot de grootste kroegentocht van Nederland. Het leuke is dan ook de diversiteit aan optredens en locaties waardoor u zich geen seconde hoeft te vervelen en van het Paasontbijt tot het laatste optreden op 2de Paasdag in tientallen kroegen van een nog groter aantal optredens kunt genieten.
 • Paas Bloas Festival: Na Paasparty De Lutte op 1ste Paasdag kan je op 2de Paasdag weer genieten van blaasmuziek van de St. Plechelmus Harmonie! Nationale en internationale blaasartiesten vullen dan het programma van vroeg in de middag tot vroeg in de avond. De feesttent is dan ook goed gevuld en de sfeer gezellig tijdens een drankje en een hapje onder het genot van de diverse groepen die komen optreden.
 • Paasraces: Met een programma vol van spectaculaire activiteiten kunt u dit jaar tijdens het Pasen op 1ste Paasdag genieten van de races op het Circuit Park Zandvoort! Zie en hoor o.a. Porches, Mercedessen en BMWs over het cicuit scheuren tijdens het Zandvoort Super Race Weekend. Dankzij aanwezige springkussens en activiteiten voor kinderen zijn de Paasraces jaarlijks ook voor het hele gezin een populair uitje.
 • Oldtimerfestival: Eerste en Tweede Paasdag is er 12000 vierkante meter beschikbaar voor de mooiste Oldtimertrucks, een live Raceshow en meer in Venhuizen! Naast auto’s, worden er ook diverse optredens verzorgd tijdens het festival, van dans tot muziek en mode. Een doorlopend programma dat u de hele dag door zal vermaken. Dat het Oldtimerfestival ieder jaar groter is geworden is natuurlijk al een bewijs van de populariteit van het festival waar ook u aan deel kunt nemen.

Lees ook: Vrolijke lente & paasdecoratie oa. voor op de eettafel van de Xenos & Hemarkt

Cultuur

 • In het Limburgse Tegelen wordt er een keer in de vijf jaar een Passiespel opgevoerd. De zogenaamde Passiespelen Tegelen. Weliswaar in de zomer, in de open lucht. Veel lokale amateur toneel spelers en hun families nemen hieraan deel. Volgende keer is in 2020.
 • In het Concertgebouw in Amsterdam, en meerdere theaters in Nederland, wordt de Matthäus Passion ten gehore gebracht. Een Mattäuspassie is een muziekstuk naar het
  lijdensverhaal van Jezus Christus. Zoals dat in de bijbel is te vinden in het Evangelie volgens Matthäus. De versie gecomponeerd door Johann Sebastian Bach is de meest bekende. Dit wordt op een aantal plaatsen uitgevoerd, en vaak al lang van tevoren uitverkocht.
 • Tegenwoordig wordt er ook een moderne versie vertoond, live uitgezonden op tv. In 2017 wordt the Passion op witte donderdag in Leeuwarden georganiseerd.

Lees ook: Amsterdam met kinderen; Wat te doen tijdens dagje weg en leukste uitjes

Paasvuren

 • In Twente en delen van de Achterhoek in Overijssel worden er metershoge stapels gemaakt van hout, pallets en hooi. Nog groter dan de Nieuwjaarsvuren. Op Eerste of Tweede Paasdag worden deze vervolgens aangestoken. Iedereen is welkom om hier heen te gaan. De eerste paasvuren werden al in 1559 gehouden!
 • In Ootmarsum vindt het zgn. vlöggeln plaats, een optocht met voorop acht “Poaskearls (paaskerels)” die onder het zingen van telkens twee oude paasliederen het stadje rondtrekken. Dit gebruik is al eeuwenoud en de precieze betekenis is onbekend. Het vindt op beide dagen plaats rond 17.00 uur en is uniek in Nederland.
 • In het nabijgelegen Denekamp vindt het “paasstaakslepen” plaats waarbij men met een groep mensen in het bos een boom gaat omhakken die dan naar het dorp wordt
  gesleept en rechtop wordt gezet met een brandende teerton bovenin. Beide gebeurtenissen eindigen op de avond van Eerste Paasdag met een groot paasvuur.
 • Espelo: Traditiegetrouw wordt er ieder jaar met Pasen een paasvuur, oftwel boake gebouwd in Espelo (bij Holten). In 2012 het grootste paasvuur van Nederland!

Als je nog een activiteit weet of mist in dit overzicht hoor ik het natuurlijk graag!

Wat zijn jouw plannen voor het paasweekend?

Uitgelichte afbeelding shutterstock

Wat te doen met Pasen 2018? De leukste activiteiten en uitjes voor 1e en 2e paasdag. Ben jij ook op zoek naar de leukste activiteiten en uitjes? Incl. overzicht paasmarkten en paasvuren

Summary
Review Date
Reviewed Item
Uitjes Pasen 2018; Handig overzicht van wat er is te doen aan activiteiten op 1e en tweede paasdag! - Mamaliefde.nl
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 9 )

 • Wat een leuk uitgebreid artikel! Ik ga hier een uitgebreide brunch organiseren voor de hele famile, ik heb er zin in!

  • Dank je, dit is dat artikel waar ik het t laatst over had en vijf uur werk in had zitten 😉 Uitgebreide brunch voor hele familie klinkt ook wel lekker.

 • Je kan op tweede paasdag ook naar de Boeren Lentefeesten van AH. Op een groot aantal boeren bedrijven door heel nederland ben je welkom om een kijkje te komen nemen.

 • Pingback:De Leukste DIY's, (shop)tips En Recepten Voor Pasen! | Bijzonder Divers

 • Leuk artikel, er is dus nog genoeg te doen tijdens pasen voor de mensen die het niet vieren haha

 • Leuk artikel….Helaas moet ik wel even reageren voor het geval er iemand met de gedachte speelt om morgen naar de paasmarkt in Gorinchem te gaan ….Helaas die is er morgen dus niet …..Hopelijk weten jullie iets anders te bedenken want enorm veel is er in en rond onze regio dus niet te doen …Tenzij je naar de AH buitendagen wil want die zijn er wel in onze regio (Maar weer minder met grotere kinderen….) Dus nog even speuren waar en/of we wel iets gaan doen …..

 • Helaas..paasvuur IJzerlo heeft een paar jaar geleden opgehouden te bestaan…
  Dit even ter info..

  • Bedankt voor de tip, ik heb het verwijderd.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top