Wat te doen met Pasen? De leukste uitjes & activiteiten

Heb jij al plannen voor het paasweekend? Ons weekend staat in ieder geval al vol met een verjaardag, doop en bezoekjes aan het theater. Natuurlijk komt er ook nog een paasbrunch, voor je het weet is het weekend voorbij. Heb jij nog geen plannen, dan heb ik de leukste activiteiten op een rijtje gezet. Of je nu graag paaseieren wilt gaan zoeken, shoppen, paasvuren bekijken of … .

Lees ook: Eieren zoeken met Pasen; de leukste utistapjes

Musea

 • Paleis Soestdijk; Verspreid over de paleistuinen van Paleis Soestdijk liggen er vele eieren verstopt. Tevens kan er dit jaar ook gezocht worden naar gouden eieren. Naast het eieren zoeken kan er naar hartelust geknutseld worden in de Oranjerie en kunnen kinderen geschminkt worden. Er ligt een gratis speurtocht klaar en er zal een speciaal optreden zijn.
 • Forteiland Pampus: Bind de strijd aan in een eierrace, zoek de verstopte eieren in de 75 ruimten in het fort en in het Piratenhol wordt geknutseld. Uiteraard zijn er gidsen aanwezig voor een gratis rondleiding en de kans is groot dat ook de Paashaas Pampus aandoet…. Je kan je ook aanmelden voor de speciale paasbrunch.
 • Muzieum: Bij Pasen hoort chocola: naast de echte eieren horen eieren en paashazen van chocolade er natuurlijk ook bij. Daarom kun je met Pasen naar het Muzieum komen voor een speciale editie van de Chocoladeproeverij zonder zicht: namelijk met een Paastintje!
 • Muiderslot: De valkenier geeft demonstraties, vertelt alles over valkerij, de adel in de middeleeuwen en over het hebben van huisdieren in die tijd. Op de binnenplaats vlecht een mandenvlechter mooie middeleeuwse manden. Kinderen kunnen zelf een paaseierenmandje maken.

Lees ook: Wat vieren we nu eigenlijk tijdens de Goede Week & Pasen?

Natuur

 • Op maandag 2 april (tweede paasdag) organiseert Albert Heijn de AH Buitendag. Nederland krijgt een kijkje in de keuken van lokale boeren, telers, tuinders, bakkerijen en brouwerijen; zo ook in de provincie Zuid-Holland. Iedereen kan op deze dag met eigen ogen zien waar de lokale producten vandaan komen en hoe ze worden gemaakt.

Goede vrijdag / Paasmarkt

Let op; niet alle markten / braderieën zijn het hele weekend. Een deel is ook op Goede Vrijdag, zaterdag, of eerste / tweede Paasdag.

 • Amsterdam: Geniet van Pasen met de familie in park Frankendael. Kom zelfgemaakte etenswaren en lekkers proeven op de markt en de terrassen met live muziek en kidsfun in een mooi park te Amsterdam.
 • Antwerpen: Een Belgische markt die van alle markten thuis is met verse handel zoals bloemen & planten, marskramers (standwerkers) veel food van exotische afkomst, alle soorten antiek & curiosa, modern en vintage textiel, glimmend bijouterie, prachtige siervogels, vrolijke hamsters en lieve konijnen …maar de vogeltjesmarkt is meer, daarom bent u van harte welkom!
 • Den Haag: De traditionele Haagse Paasmarkt vindt dit jaar plaats op 27 en 28 maart 2016, op Het Lange Voorhout te den Haag. Ruim honderd standhouders presenteren een breed assortiment en een grote variëteit aan producten van kleding, vintage, sieraden, tassen en cd’s tot ambachtelijke versnaperingen, betere voedingsartikelen, huis- en tuindecoraties en veel meer
 • Deventer: Traditioneel vindt er op Goede Vrijdag in Deventer één van de grootste en oudste jaarmarkten van het Oosten plaats. De grote warenmarkt met zo’n 300 kramen wordt gehouden in de binnenstad van Deventer en staat opgesteld in de Zandpoort, op de Brink en in de Keizerstraat.
 • Dodewaard; In de Dalwagen en een deel van het Dorpsplein zal de markt gehouden worden. Zo’n dertig, vooral lokale standhouders zetten hun tenten op en stallen hun waren uit. Er is van alles te zien, te ruiken en te proeven op de Fair.
  Kinderen zijn welkom op de fair, met leuke activiteiten op het programma. Entree één euro. Kinderen tot twaalf jaar mogen onder begeleiding gratis mee.
 • Hillegom: Ook dit jaar zal er weer een sfeervolle braderie “de Lentemarkt” plaatsvinden in het hart van Hillegom.
 • Panningen: Tweede Paasdag staat Panningen al jarenlang in het teken van de mega Paasmarkt. In het centrum staan ruim 400 marktkraampjes opgesteld (3 kilometer!) met allerlei artikelen. De mega Paasmarkt in Panningen trekt jaarlijks meer dan 30.000 bezoekers.
 • Utopia (Laren): Stands met bijzondere, eerlijke en creatieve producten van standhouders met een bijzonder verhaal. Een persoonlijke ontmoeting met de Utopianen (tijdens de markt zijn de inwoners zelf ook actief bezig om u het werkelijke Utopia gevoel mee te geven). Een sfeervolle markt met entertainment, diversiteit, gezelligheid en bovenal een beleving op een unieke locatie.
 • Scheveningen: Op het Palaceplein in Scheveningen vindt u tijdens Pasen ook weer de jaarlijkse Paasmarkt, de plek voor koopjes tussen het gevarieerde aanbod. Een gezellige sfeer gegarandeerd en natuurlijk de mogelijkheid om even lekker uit te waaien aan het strand en om bij één van de strandpaviljoens een drankje te doen.
 • Vlissingen: Het is dit jaar voor de 10e maal dat deze Paasmarkt wordt georganiseerd. Vanaf zondagmorgen 10.00 uur kunnen de bezoekers terecht voor een overweldigend assortiment artikelen in een sfeervolle ambiance op de Boulevards te Vlissingen. Er zijn 150 kramen welke diverse branches vertegenwoordigen zoals: sieraden, kleding, parfum, wenskaarten, strandlakens, boeken, vis, wafels, snoep, noten, lederwaren, verse belegde broodjes, poffertjes en nog véél meer.  Ook zijn er diverse standwerkers, waaronder de Nederlandse kampioen, aanwezig die op een ludieke manier hun koopwaar aanprijzen.
 • De Hoge Veluwe: De paasmarkt in het Park biedt de ideale voorbereiding voor een fantastisch Paasfeest. U vindt er paasgerelateerde producten zoals luxe chocolade, eierproducten, paasstukjes en allerlei andere decoratieve producten voor in en rond het huis. Kom lekker proeven van lekkernijen als droge worst, zalm, olijven en tapenades of snuffel rond in het assortiment van diverse wolproducten. Voor wie trek heeft gekregen van het rondstruinen op de markt of van bijvoorbeeld een intensieve wandeling door het Park, is er de mogelijkheid om te lunchen op het Marchantplein. Verschillende demonstraties maken de markt compleet.
 • Daarnaast kun je terecht voor een markt in Amstelveen, Appelscha, Asten, Born, Bad-Nieuweschans, Bruinisse, Burgh-Haamstede, Doornspijk, Drunen, Exloo, Geldermalsen, Goor, Gorinchem, Haaksbergen, Hilversum, Lauwersoog, Liempde, Midwolda, Nijmegen, Noord-Scharwoude, Pieterburen, Purmerend, Roden, Ter Apel, Ter Herne, Terneuzen, Utrecht, Veldhoven, Vlagtwedde, Winschoten, Waspik, Workum, Zoetermeer en Zutphen.

Lees ook: De lekkerste recepten met eieren voor Pasen

Paaskermis

 • Paaskermis in Deventer; Meer dan 30 attracties voor jong en oud zijn van 25 maart t/m 3 april 2016 te vinden op het Deventer Platvoet evenemententerrein. Vermaak is er voor alle leeftijden aanwezig. Van heerlijke lekkernijen tot de Bungee Katapult en van de Muziek Express tot ponyrijden. Jong en oud is welkom op de Paaskermis in Deventer!
 • Paaskermis Enschede; Ook in Enschede kun je in deze tijd genieten van de kermis in het Volkspark. Helaas is er nog niet veel informatie bekend.
 • Paaskermis Soesterberg; Met Pasen strijkt de Paaskermis weer neer in Soesterberg. Voor de vijfde keer alweer, een lustrum dus. Weer zes dagen plezier voor jong en oud dus met meer dan twintig attracties en een aantrekkelijk omlijstend programma met vertrouwde festiviteiten als de Euro-dag op Goede Vrijdag en het vuurwerk op 1e Paasdag. En ze melden het met trots; ook dit jaar zijn de rit-en deelnameprijzen niet verhoogd. Kermis vieren is dus nog net zo goedkoop als tijdens de eerste Paaskermis in 2012. Hoe uniek is dat?
 • Paaskermis Drachten; Ook in Drachten heb je een traditionele paaskermis. Deze gaat gepaard met de grote braderie en het afsluitend vuurwerkspektakel. Op het Kiryat Onoplein kun je weer genieten van vele verschillende attracties. Zo zijn er onder andere de autoscooters, de trampolines, de botsauto’s en dit jaar voor de eerste keer is er de Disco Bahn.

Daarnaast heb je een paaskermis in Egmond aan Zee, Steenbergen, Schildwolde, Goor en Oranjewoud.

Lees ook: Vrolijke paasdecoratie van de Action voor Pasen

Festivals

 • Pasar Malam Istimewa:  in Ahoy vind je de gehele dag live muziek en dans op twee podia. Uiteraard is er ook een Aziatische markt en zijn er restaurants uit alle Aziatische windstreken waar lekker gegeten kan worden. Op de podia zijn spectaculaire dansshows en Pentjak Silat demonstraties te bewonderen en zijn er verschillende optredens met live muziek waar zowel de poco poco als Rock & Roll op gedanst kan worden.
 • Paaspop Schijndel: Naast de muziekoptredens zijn er ieder jaar honderden acts die van theater tot muziek presenteren, een echte opening van het festivalseizoen. Een beetje vreemd, maar zin in een potje bowlen? Dat kan namelijk ook op het festival! Verken samen met de vele duizenden bezoekers en kampeerders het festivalterrein en verwarm u van binnen en buiten in de cateringtent.
 • Paaspop Ziewent: Jong en oud bezoekt dan ook het festival en het Paasvuur, de drie podia waar 9 bands per avond verschijnen en natuurlijk de feestelijke afsluiting op Tweede Paasdag. Ook Gelderland viert Pasen met maar liefst 3000 bezoekers die de optredens van artiesten zoals Anouk, Di-rect en Krezip komen bekijken en beluisteren.
 • PoB Parade Breda: Van oorsprong was de PoB Parade een klein initiatief van enkel 7 kroegen, maar vandaag de dag is het uitgegroeid tot de grootste kroegentocht van Nederland. Het leuke is dan ook de diversiteit aan optredens en locaties waardoor u zich geen seconde hoeft te vervelen en van het Paasontbijt tot het laatste optreden op 2de Paasdag in tientallen kroegen van een nog groter aantal optredens kunt genieten.
 • Paas Bloas Festival: Na Paasparty De Lutte op 1ste Paasdag kan je op 2de Paasdag weer genieten van blaasmuziek van de St. Plechelmus Harmonie! Nationale en internationale blaasartiesten vullen dan het programma van vroeg in de middag tot vroeg in de avond. De feesttent is dan ook goed gevuld en de sfeer gezellig tijdens een drankje en een hapje onder het genot van de diverse groepen die komen optreden.
 • Paasraces: Met een programma vol van spectaculaire activiteiten kunt u dit jaar tijdens het Pasen op 1ste Paasdag genieten van de races op het Circuit Park Zandvoort! Zie en hoor o.a. Porches, Mercedessen en BMWs over het cicuit scheuren tijdens het Zandvoort Super Race Weekend. Dankzij aanwezige springkussens en activiteiten voor kinderen zijn de Paasraces jaarlijks ook voor het hele gezin een populair uitje.
 • Oldtimerfestival: Eerste en Tweede Paasdag is er 12000 vierkante meter beschikbaar voor de mooiste Oldtimertrucks, een live Raceshow en meer in Venhuizen! Naast auto’s, worden er ook diverse optredens verzorgd tijdens het festival, van dans tot muziek en mode. Een doorlopend programma dat u de hele dag door zal vermaken. Dat het Oldtimerfestival ieder jaar groter is geworden is natuurlijk al een bewijs van de populariteit van het festival waar ook u aan deel kunt nemen.

Lees ook: Vrolijke lente & paasdecoratie oa. voor op de eettafel van de Xenos & Hemarkt

Cultuur

 • In het Limburgse Tegelen wordt er een keer in de vijf jaar een Passiespel opgevoerd. De zogenaamde Passiespelen Tegelen. Weliswaar in de zomer, in de open lucht. Veel lokale amateur toneel spelers en hun families nemen hieraan deel. Volgende keer is in 2020.
 • In het Concertgebouw in Amsterdam, en meerdere theaters in Nederland, wordt de Matthäus Passion ten gehore gebracht. Een Mattäuspassie is een muziekstuk naar het
  lijdensverhaal van Jezus Christus. Zoals dat in de bijbel is te vinden in het Evangelie volgens Matthäus. De versie gecomponeerd door Johann Sebastian Bach is de meest bekende. Dit wordt op een aantal plaatsen uitgevoerd, en vaak al lang van tevoren uitverkocht.
 • Tegenwoordig wordt er ook een moderne versie vertoond, live uitgezonden op tv. In 2017 wordt the Passion op witte donderdag in Leeuwarden georganiseerd.

Paasvuren

 • In Twente en delen van de Achterhoek in Overijssel worden er metershoge stapels gemaakt van hout, pallets en hooi. Nog groter dan de Nieuwjaarsvuren. Op Eerste of Tweede Paasdag worden deze vervolgens aangestoken. Iedereen is welkom om hier heen te gaan. De eerste paasvuren werden al in 1559 gehouden!
 • In Ootmarsum vindt het zgn. vlöggeln plaats, een optocht met voorop acht “Poaskearls (paaskerels)” die onder het zingen van telkens twee oude paasliederen het stadje rondtrekken. Dit gebruik is al eeuwenoud en de precieze betekenis is onbekend. Het vindt op beide dagen plaats rond 17.00 uur en is uniek in Nederland.
 • In het nabijgelegen Denekamp vindt het “paasstaakslepen” plaats waarbij men met een groep mensen in het bos een boom gaat omhakken die dan naar het dorp wordt
  gesleept en rechtop wordt gezet met een brandende teerton bovenin. Beide gebeurtenissen eindigen op de avond van Eerste Paasdag met een groot paasvuur.
 • IJzerlo: Paasvuur in IJzerlo zorgt jaarlijks voor een gezellig feest! Zo staan er leuke optredens op het programma waarbij jong en oud met de voetjes van de vloer gaat in de diverse feesttenten.
 • Espelo: Traditiegetrouw wordt er ieder jaar met Pasen een paasvuur, oftwel boake gebouwd in Espelo (bij Holten). In 2012 het grootste paasvuur van Nederland!

Als je nog een activiteit weet of mist in dit overzicht hoor ik het natuurlijk graag!

Wat zijn jouw plannen voor het paasweekend?

Uitgelichte afbeelding shutterstock

Wat te doen met Pasen 2018? De leukste activiteiten en uitjes voor 1e en 2e paasdag. Ben jij ook op zoek naar de leukste activiteiten en uitjes? Incl. overzicht paasmarkten en paasvuren

Summary
Review Date
Reviewed Item
Wat te doen met Pasen 2018? De leukste activiteiten en uitjes voor 1e en 2e paasdag
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)

Volgende
Vorige

Comments ( 6 )

 • Wat een leuk uitgebreid artikel! Ik ga hier een uitgebreide brunch organiseren voor de hele famile, ik heb er zin in!

  • Dank je, dit is dat artikel waar ik het t laatst over had en vijf uur werk in had zitten 😉 Uitgebreide brunch voor hele familie klinkt ook wel lekker.

 • Je kan op tweede paasdag ook naar de Boeren Lentefeesten van AH. Op een groot aantal boeren bedrijven door heel nederland ben je welkom om een kijkje te komen nemen.

 • Pingback:De Leukste DIY's, (shop)tips En Recepten Voor Pasen! | Bijzonder Divers

 • Leuk artikel, er is dus nog genoeg te doen tijdens pasen voor de mensen die het niet vieren haha

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.