Skip to Content

Het geheim van Sinterklaas vertellen mbv boek Sinterklaas bestaat niet

Het geheim van Sinterklaas vertellen mbv boek Sinterklaas bestaat niet

Weet jij nog hoe oud je was toen je werd ingewijd in het grote geheim van Sinterklaas? De kans is groot dat je een jaar of 7 was. Over precies drie maanden is het weer Sinterklaasavond, misschien heeft je kind dat naar groep 4 gaat al wel een brief meegekregen.

Dit jaar worden de eerste surprises gemaakt, dus dan kun je het maar beter op tijd vertellen. Nu de kruidnoten nog maar net in de winkel liggen.

Boek; Het geheim van Sinterklaas

Het bijzondere aan dit boek is dat je het je kind niet vertelt als ‘De afgelopen jaren hebben we je voorgelogen, Sinterklaas is niet echt.’ Maar juist dat je ze betrekt in het ‘toneelstuk’.

Het boek begint met een sinterklaasgedicht, oftewel perfect passend bij het sinterklaasthema en leest vervolgens weg als een verhaal.

Wat mij nog wel het meeste aanspreekt is de interactie die het boek aangaat met het kind. Met als ‘hoogtepunt’ toch wel het contract. Dit kan ook uit het boek geknipt worden, ingevuld en ondertekend om vervolgens op een geheime plaats te verstoppen.

Daarmee treden ze echt toe tot de groep ‘oudere kinderen en volwassenen’ die op de hoogte zijn van het geheim. Nog voordat het geheim aan ze verteld is.

Wat ik ook heel goed vind is dat er uitgelegd wordt dat het niet zomaar een verhaaltje is. Geen sprookje dat mensen nog steeds naspelen.

Nee, dat er ooit, jaren geleden, een Sint-Nicolaas was die een paar bijzondere dingen heeft gedaan. En er daarom ter nagedachtenis dit feest is ontstaan. Ook wordt de angst weggenomen, vijf december blijft Pakjesavond met cadeautjes, ook als je er van weet. Dus kunnen ze gewoon deelnemen aan dit feest.

Illustraties & Auteur

Wat tot slot ook nog wel genoemd mag worden is de mooie opmaak van dit boek. De illustraties zijn gemaakt door Jo, Joris en Marieke die zijn genomineerd voor een Oscar met hun animatie ‘A Single Life’ erg leuk voor de wat oudere kinderen. Wat abstracter.

Daarnaast is de tekst ook regelmatig voorzien van noten. Zoals ‘in het jaar 342’ voorzien is van de opmerking dat is HEUL lang geleden! Past heel goed bij de huidige tijd in mijn ogen.

Leuk detail; op de cover van het boek staat een gouden ster met de tekst ‘Verboden voor kinderen onder de 7 jaar’. Dat maakt het natuurlijk al extra bijzonder!

Chariva is de bedenkster en schrijfster van dit mooie boek. Ze begon hiermee omdat in haar ogen kinderen de toekomst zijn. Haar doel is om kinderen meer inzicht, zelfvertrouwen en kennis te geven, zonder hun ‘kind zijn’ uit het oog te verliezen. En dat is zeker terug te zien in dit boek!

Hoe oud was jij / je kind toen je op de hoogte werd gebracht van dit geheim?

Wat als je kind twijfelt of Sinterklaas echt bestaat?

Het is maar zo’n korte periode dat ze echt geloven in Sinterklaas. Vanaf 2 tot 7. Ongeveer 5 jaar. Het leek vroeger eindeloos. Natuurlijk zijn er ook al kinderen in groep 1/2 die niet meer geloven. En de meest “stoere” jongens of meiden roepen dit graag over het plein.

Maar van een gelovige maak je niet snel een ongelovige, dus de meeste kinderen zullen deze roepers niet snel geloven, is mijn ervaring.

Tenzij er zelf al twijfel is. En natuurlijk ligt het eraan hoe jij ermee omgaat. Wil je niet liegen? In plaats van de gelovige een eerlijk antwoord te geven, kun je ook een tegenvraag stellen.

Wat denkt je kind zelf? Grote kans dat ze dan zeggen dat Sinterklaas gewoon bestaat. Prima antwoord. Jij niet gelogen, kind gelooft nog.

Wanneer toch vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?

Onze A was geen twijfelaar. Zij geloofde heilig! En was er niet vanaf te brengen. Natuurlijk heb ik ook gegoogled. In de tijd dat ik studeerde aan de Pabo leerde ik zowel in theorie als in de praktijk, dat de grens ligt in groep 4/5.

In groep 5 geloven de meeste kinderen niet meer, dus wordt er dan ook vaak gekozen voor surprises. En om niet op te vallen in de klas (jammer dat een kind zijn eigen pad niet mag kiezen, maar dat is een ander onderwerp), vertellen veel ouders dan ook in de zomer dat Sinterklaas niet bestaat, voor ze in groep 5 aan surprises beginnen.

Sommige scholen sturen zelfs een berichtje met deze tip.

Ouders willen namelijk ook graag zelf de regie houden. Dus ook wanneer je kind ontdekt dat Sinterklaas niet bestaat? Vertel het dan als je kind nog gelooft, na het Sinterklaasfeest van groep 4 en voor het Sinterklaasfeest in groep 5. Was ik dus ook van plan.

Alleen een 1-op-1 over Sinterklaas kwam er niet van. Wel probeerden we haar te triggeren er zelf over na te denken. Door vragen te stellen en zelfs doordat papa zei dat die beste man niet echt bestond. Maar nee hoor, afgelopen jaar zat ze in groep 5 en geloofde nog. Check hierboven nog maar eens, vragen stellen…..

Stiekem vond ik het leuk. Ik had er nu een jaar 2 die geloofden. Immers broerlief (bijna 3) had dit jaar ook helemaal door hoe het werkte met het Sinterklaasfeest. Dus wij hadden een heel gezellige Sinterklaasperiode. A kwam ook weinig met vragen.

Als ze die wel stelde dan kreeg ze een eerlijk antwoord. Immers erover liegen vind ik sowieso niet nodig. En als we dan midden in deze Sinterklaasperiode een vraag terugstelden: “Wat denk je zelf?” Voor haar kwam daar steeds uit dat ze nog geloofde. Sinterklaas bestaat. Punt.

Jammer genoeg had ik het boek Sinterklaas voor grote kinderen niet. Dat is een heel handig hulpmiddel om samen het geheim van Sinterklaas te ontdekken. Maar ik denk dat ze me rond Sinterklaas dankbaar is dat ze in groep 6 niet de enige is in de klas die nog wel gelooft.

Voorlopig sta ik zelf nog niet voor deze uitdaging. De kinderen vertellen over het grote geheim dat Sinterklaas niet bestaat. Toen ik dit zelf hoorde was ik 7 jaar.

Mijn moeder had na de zomervakantie een brief meegekregen van school, ik zat toen in groep 4. Dat we dat jaar voor het eerst surprises zouden doen met Sinterklaas en het daarom geadviseerd werd om tijdig de kinderen in te lichten.

Beter als iedereen nog in een zonnige stemming is, dan als de pepernoten je al om de oren vliegen en je kind er eigenlijk al in meegaat.

Omdat het er gewoon nog in wil geloven. Dat vind ik zelf best wel een mooi moment om het onze oudste ook te vertellen. Tenminste, afhankelijk van de school. Als ze in groep drie overal op het schoolplein al rumoeren ‘hij bestaat wel / hij bestaat niet’ ben je al aan de late kant.

Het zal dan een grote teleurstelling zijn voor je kind als het door anderen hiervan wordt overtuigd.

Zelf schijn ik uitgeroepen te hebben dat mijn ouders dan echt rijk moesten zijn om voor alle kinderen cadeautjes te kopen. Later had ik stiekem kleine cadeautjes gekocht en in de zak gestopt.

Het waren kleine dingetjes, maar dat gezicht van mijn ouders toen ze cadeautjes niet herkenden kan ik me nog altijd herinneren. Toch denk ik dat het nu anders is dan vroeger, zeker als ze leren schrijven / typen en weten om te gaan met de computer is het doodeenvoudig om de ‘waarheid’ te achterhalen.

Linda van Aken
  1. Emma schreef:

    Wat mooi! Ik zat er al zelf aan te denken, om dit boek te maken, haha, wat fijn dat het er al is.
    Ik had laatst een gesprek met een vrouw, die twee kinderen van 7 en 8 had. Ze zei vermoeid; ‘Nou, ik denk dat ik ze direct na 5 december maar vertel dat hij nep is, dan bespaar ik me dit gedoe volgend jaar.’
    Ik zei direct; ‘Oh, maar je verteld ze toch wel dat hij vroeger echt was? Je moet wel de magie behouden hoor, je kunt-‘ en ze zei; ‘Dat kan ik allemaal niet onthouden. Ze komen er wel overheen. Alle ouders liegen tegen hun kinderen, zeg ik dan, dan kunnen ze mij ook niets kwalijk nemen.’ Daarna ging ze weg.

    Ik was 8, toen ik het hoorde, omdat de juf (die ik altijd al gemeen vond) hardop had gezegd; ‘Jongens, niet zeggen ‘Sinterklaas bestaat niet’ want de kleine kinderen weten dat nog niet.’ Terwijl ik voor haar neus stond.
    Mijn moeder heeft gezegd dat hij inderdaad niet meer bestond. Ik ging huilen. Ze knuffelde me, ze legde me het hele verhaal uit. De traditie, de pieten, hoe hij vroeger wel bestond. Alles was oké.
    Ik vroeg of we dan nu stopten met het Sinterklaas-gebeuren.
    Ze zei; ‘Ik denk van wel, als je zusje erachter komt, over 3-4 jaar. Maar dan heb je dus nog 4 jaar Sinterklaasfeest.’
    Nou, dat was niet zo slim. Ik ging héél hard huilen en ze zei snel; ‘Weetjewat, we stoppen pas als jíj het zegt!’

    Dat was óók niet zo slim, bij nader inzien, want ik ben 26 en we vieren het nog ieder jaar met overvloedige cadeaus en véél (héél veel en héééél lange) gedichten. Soms wel 2 volle A4 voor 1 pakje drop.

    Maar…nog ieder jaar loop ik mee in de intocht (je eigen kinderheld zijn is héél bijzonder) en de magie is er nog steeds. Ik ben blij dat er nu ook een boek is die dat idee in ere houdt.

  2. monica schreef:

    Weer hebben er nog niet mee te maken maar dit boek zou echt iets voor ons zijn. Wij liegen onze kinderen niet voor en bij het sinterklaas feest doe je dat natuurlijk wel. ZWij zijn er best bang dat onze kinderen het ons kwalijk gaan nemen dat we toch tegen ze hebben gelogen. Wellicht is dit boek en mooi begin in het er over te hebben

  3. Marijke schreef:

    Ik was ook 7 denk ik. Kwam erachter omdat ik een Piet had gezien met een witte vlek en daar vragen over stelde. A hebben we geprobeerd in te lichten, maar ze gelooft ons niet….
    De discussie is wel losgebarsten op school. Dus dit jaar zal het doek wel definitief vallen….

  4. Sigrid schreef:

    Ik was ook 7 denk ik, ik hoorde het van een ander kindje op het schoolplein. Wij houden zelf niet voor dat Sinterklaas bestaat maar doen het ook niet af als verhaaltje: de oudste wordt steeds nieuwsgieriger naar het verhaal achter Sinterklaas. Heel leuk! Fijn om te lezen dat de schrijfster het ook zo insteekt. Soms twijfel je er bijna aan of het goed is om “de waarheid” al snel te vertellen. Voor ons gezin werkt ‘t in elk geval. Enneh… alles is weer echt nu de Sint weer bijna in het land is. Wij als ouders genieten lekker mee ;)

  5. Channa schreef:

    Ik was al vrij snel op de hoogte en zong heel vrolijk op school: Sinterklaas en Zwarte Piet, allebei bestaan ze…… werd niet echt gewaardeerd, hihi. Maar zo’n boek lijkt me handig, al vraag ik me af of kinderen het tegenwoordig niet al snel doorhebben/ van anderen horen.

  6. Kaboutertuin schreef:

    Mijn oudste is nu 7,5. Ik vermoed dat dit het laatste jaar zal zijn dat hij gelooft… wel ben ik er bang voor dat hij “het geheim” meteen met zijn broertje zal delen. Dit boek lijkt me daarom super!! Zelf was ik trouwens 9 toen ik het wist. Lekker naïf en goedgelovig he hahaha

  7. Fleur schreef:

    wat een leuke insteek heeft dat boek! Mijn oudste zoon is 7, dus ik ben benieuwd of dit zijn laatste jaar is, maar hij wil nog wel graag geloven. Vanaf volgend jaar, in groep 5, gaan ze surprises doen, dus we hebben nog een jaartje.

Comments are closed.