Weet jij nog hoe oud je was toen je werd ingewijd in het grote geheim van Sinterklaas? De kans is groot dat je een jaar of 7 was. Over precies drie maanden is het weer Sinterklaasavond, misschien heeft je kind dat naar groep 4 gaat al wel een brief meegekregen. Dit jaar worden de eerste surprises gemaakt, dus dan kan je het maar beter op tijd vertellen. Nu de kruidnoten nog maar net in de winkel liggen.

Lees ook: Sinterklaas bestaat niet boek met uitleg om het geheim te vertellen met contract.

Bestaat Sinterklaas echt?

Het is maar zo’n korte periode dat ze echt geloven in Sinterklaas. Vanaf 2 tot 7. Ongeveer 5 jaar. Het leek vroeger eindeloos. Natuurlijk zijn er ook al kinderen in groep 1/2 die niet meer geloven. En de meest “stoere” jongens of meiden roepen dit graag over het plein. Maar van een gelovige maak je niet snel een ongelovige, dus de meeste kinderen zullen deze roepers niet snel geloven, is mijn ervaring. Tenzij er zelf al twijfel is. En natuurlijk ligt het eraan hoe jij ermee omgaat. Wil je niet liegen? In plaats van de gelovige een eerlijk antwoord te geven, kun je ook een tegenvraag stellen. Wat denkt je kind zelf? Grote kans dat ze dan zeggen dat Sinterklaas gewoon bestaat. Prima antwoord. Jij niet gelogen, kind gelooft nog.

Regie en vragen stellen

Onze A was geen twijfelaar. Zij geloofde heilig! En was er niet vanaf te brengen. Natuurlijk heb ik ook gegoogled. In de tijd dat ik studeerde aan de Pabo leerde ik zowel in theorie als in de praktijk, dat de grens ligt in groep 4/5. In groep 5 geloven de meeste kinderen niet meer, dus wordt er dan ook vaak gekozen voor surprises. En om niet op te vallen in de klas (jammer dat een kind zijn eigen pad niet mag kiezen, maar dat is een ander onderwerp), vertellen veel ouders dan ook dat Sinterklaas niet bestaat, voor ze in groep 5 aan surprises beginnen.

Ouders willen namelijk ook graag zelf de regie houden. Dus ook wanneer je kind ontdekt dat Sinterklaas niet bestaat? Vertel het dan als je kind nog gelooft, na het Sinterklaasfeest van groep 4 en voor het Sinterklaasfeest in groep 5.
Was ik dus ook van plan. Alleen een 1-op-1 over Sinterklaas kwam er niet van. Wel probeerden we haar te triggeren er zelf over na te denken. Door vragen te stellen en zelfs doordat papa zei dat die beste man niet echt bestond. Maar nee hoor, afgelopen jaar zat ze in groep 5 en geloofde nog. Check hierboven nog maar eens, vragen stellen…..

Stiekem vond ik het leuk. Ik had er nu een jaar 2 die geloofden. Immers broerlief (bijna 3) had dit jaar ook helemaal door hoe het werkte met het Sinterklaasfeest. Dus wij hadden een heel gezellige Sinterklaasperiode.

A kwam ook weinig met vragen. Als ze die wel stelde dan kreeg ze een eerlijk antwoord. Immers erover liegen vind ik sowieso niet nodig. En als we dan midden in deze Sinterklaasperiode een vraag terug stelden: “Wat denk je zelf?” Voor haar kwam daar steeds uit dat ze nog geloofde. Sinterklaas bestaat. Punt.

Wanneer toch vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?

Na Sinterklaas raakte het in de vergetelheid. Tot de discussie rondom Zwarte Piet weer wat oplaaide door het vertrek van Erik van Muiswinkel als Hoofdpiet. Zo groot als ze is, ben ik dan ook wel banger dat dit nieuws haar niet zou ontgaan. Ze blijft inmiddels langer wakker en ziet daardoor ook meer van het journaal en andere actualiteitenprogramma’s. Om het terugkijken via internet maar niet te noemen……

Ik greep het moment, de interviews en oude filmpjes van het Sinterklaasjournaal direct aan. Samen zaten we voor YouTube de hoofdpiet en Erik van Muiswinkel te vergelijken. Ook diverse schminktutorials van zowel Zwarte Piet als Sinterklaas had ik nodig om mijn bijna 9-jarige te overtuigen. Zo vast was haar geloof in Sinterklaas.

Jammer genoeg had ik het boek Sinterklaas voor grote kinderen niet. Dat is een heel handig hulpmiddel om samen het geheim van Sinterklaas te ontdekken.

Maar ergens vind ik het jammer. Jammer dat ze niet zelf mocht ontdekken dat Sinterklaas niet bestaat. Ergens vind ik het jammer dat de druk nu al zo groot is, om dit geheim te moeten leren kennen. En jammer dat ik haar zo heb moeten overtuigen van het feit dat Sinterklaas niet echt is. Jammer dat ze al zo groot is.

Maar ik denk dat ze me rond Sinterklaas dankbaar is dat ze in groep 6 niet de enige is in de klas die nog wel gelooft.

Uitgelichte afbeelding van Shutterstock

Lees ook: Dat is niet de echte Sinterklaas