Stoppen met de pil om zwanger te worden?

Het grote besluit is genomen: jullie willen kinderen. En dan komen de grote vragen. Want wanneer moest je ook alweer met foliumzuur beginnen? Welke medicijnen kan je nu nog wel slikken en welke niet? En o ja, de pil. Wanneer moet ik daarmee stoppen? Kan ik daarna meteen zwanger worden of zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden?

Lees ook: Kinderwens?

Wat doet de pil?

Een anticonceptiepil onderdrukt de eisprong. Daarnaast zal deze pil ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies niet klaar is voor innesteling. Ook wordt het slijm bij de ingang van je baarmoeder dikker, hierdoor zullen zaadcellen minder goed de baarmoeder kunnen bereiken. Je zogenaamde menstruatie tijdens het slikken is dan ook geen echte menstruatie. De bloedingen die je hebt, worden onttrekkingsbloedingen genoemd. Door de pil is jouw hormoonhuishouding anders geworden.

Lees ook: Meest gestelde vragen rondom innestelen en innestelingsbloeding

Wanneer stoppen met de pil?

Stoppen kan je op ieder willekeurig moment doen. Meestal wordt het gedaan als een strip op is. Als je stopt gaat je hormoonhuishouding veranderen en zal zo langzaam weer in zijn originele staat terugkeren. Bij de één zal dit sneller gaan dan bij de ander. Je zult begrijpen dat dit eerst moet gebeuren voordat je lichaam echt klaar is voor een zwangerschap.

Als er weer een eicel vrijkomt uit je eierstokken, kan je weer zwanger worden. In eerste instantie kan je, door het veranderen van je hormonen, last hebben van kwaaltjes. Dit kan je natuurlijk ontwenningsverschijnselen noemen.

Omdat ook zwangerschapskwaaltjes een hormonenkwestie is, kan je misschien al denken dat je zwanger bent! Je kunt hierbij denken aan dingen als hoofdpijn, buikpijn, gevoelige borsten, misselijkheid en bijvoorbeeld wisselende stemmingen. Met een zwangerschapstest kan je er achter komen of je echt zwanger bent of toch last hebt van het stoppen met de pil.

Gaan de klachten niet over? Neem dan contact op met je huisarts!

Lees ook: Zwangerschapssymptomen waaraan je kan herkennen dat je zwanger bent

Hoe lang duurt het voor je zwanger wordt na de pil?

Zoals gezegd kan je zwanger worden zodra er weer een eisprong plaatsvindt. Een eisprong zal je misschien niet zelf voelen (sommige vrouwen hebben dit wel door), maar je merkt natuurlijk wel dat je weer menstrueert. Bij de één is dat al met een paar weken, terwijl een ander daar rustig een jaar over doet.

Willen jullie over een tijdje aan kinderen beginnen, dan kan het slim zijn om toch al te stoppen met de pil en te kiezen voor een condoom als voorbehoedsmiddel. Omdat je lichaam moet ontpillen, kan je het zo al de kans geven om weer in zijn normale ritme te komen. Ook geef je jezelf de kans om je menstruatiecyclus te leren kennen en zo te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Houd er wel rekening mee dat je menstruatie misschien niet meteen regelmatig is! De meeste vrouwen hebben dit ritme wel weer te pakken binnen zes maanden.

Zwanger worden zonder regelmatige cyclus?

Nog geen ritme in je menstruatie en dus in je eisprongen? Natuurlijk kan je dan al wel zwanger worden. Daar heb je immers maar 1 eisprong voor nodig! Op zich is dat geen enkel probleem, alleen is het moeilijker om vast te stellen hoe lang je zwanger bent. Je weet zo namelijk niet precies wanneer je eisprong plaatsvond! Maar op de echo is natuurlijk gewoon te zien hoe ver je ongeveer bent! Meestal zal je een termijnecho krijgen als je rond 9 à 10 weken zwanger denkt te zijn. Met deze echo wordt vastgesteld hoe ver je bent!

Als je niet ongesteld meer wordt

Het uitblijven van je menstruatie kan meerdere redenen hebben. Niet alleen lichamelijk, maar ook dingen als stress hebben invloed. Uiteraard kan je hierover in gesprek met je huisarts. Ben je na een jaar nog niet ongesteld geworden? Dan kan je het beste met hem of haar contact opnemen.

Foliumzuur slikken

Het is heel verstandig om al met foliumzuur te beginnen voordat je stopt met de pil! Een maand voordat je stopt met dit voorbehoedsmiddel, kan je het beste al gaan beginnen met foliumzuur. Een open ruggetje, schisis of een open gehemelte: met het slikken van foliumzuur verklein je deze risico’s. Omdat het ongeveer vier weken duurt voordat je lichaam genoeg foliumzuur ‘in voorraad’ heeft, zal je dus op tijd moeten beginnen. Deze foliumzuurpillen kan je kopen bij de apotheek.

Gezond leven

Een open deur, maar als je zwanger wilt worden is alleen stoppen met de pil natuurlijk niet genoeg. Slik dus foliumzuur en zorg dat je lichaam helemaal in goede conditie is. Eet gezond, slaap voldoende en laat slechte gewoontes achterwege. Dit is het beste voor een eventuele zwangerschap, zowel voor jou als voor het kindje. En stop, uiteraard in overleg met huisarts of apotheker, met medicijngebruik. Heb je om gezondheidsredenen medicijnen nodig? Ga in overleg met de huisarts, zodat je tot een goed besluit kan komen. Het is trouwens belangrijk dat je huisarts en apotheker op de hoogte zijn dat je zwanger wilt worden. Zo kunnen zij hiermee rekening houden bij het voorschrijven van producten!

Wachttijd nodig?

Goed, je bent gestopt, je slikt foliumzuur en eet gezond. Maar moet je niet een tijdje wachten voordat je zwanger mag worden? Volgens huisartsen kan het geen kwaad om meteen zwanger te willen worden. Wel raden ze vaak aan even te wachten om je hormoonspiegel weer in balans te krijgen, maar medisch gezien is het niet noodzakelijk.

Snel zwanger worden

Ben je het wachten zat en wil je je lichaam helpen om sneller zwanger te worden? Misschien heb je iets aan deze tips:

  • Gebruik een ovulatietest en weet wanneer je het beste vrijen kunt
  • Je kunt ook goed zelf bijhouden wanneer je eisprong zou moeten zijn en juist deze dagen meer vrijen
  • Vrijen in de missionarishouding schijnt meer kans op een zwangerschap te geven
  • Blijf even liggen: zo voorkom je dat het sperma (gedeeltelijk) weer wegstroomt uit je lichaam
  • Ontspan. Maak je niet te druk want stress is juist niet goed om zwanger te worden
  • Gebruik geen drugs en alcohol. Deze stoffen hebben een negatieve invloed op de zaadcellen en de vrouwelijke cyclus. Overigens is het ook zeker niet gezond voor het kindje! Net als roken en rokerige ruimtes.
  • Pas op met glijmiddelen. Er zijn glijmiddelen die niet vriendelijk zijn voor zaadcellen…!

Lees ook: 20 tips om snel zwanger te worden

Wil Cats
Volg me via:

Wil Cats

Schrijfster at geWILde teksten
Trotse moeder van 4 zoons, gelukkig getrouwd en vrouwtje van een hele 'veestapel'. Maar ook schrijfster in allerlei vormen: zowel voor het geld als voor de passie. Mijn favoriete onderwerp? Precies: kinderen!
Wil Cats
Volg me via:

Latest posts by Wil Cats (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Wanneer & Hoe lang zwanger worden na stoppen met de pil?
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top