Ook al is het januari (over het algemeen niet de mooiste maand om in de natuur te vertoeven); het is belangrijk om regelmatig de buitenlucht op te zoeken. Je zult merken dat het maken van een flinke wandeling zowel jou als je kinderen een boost geeft. Toch wil er bij kinderen, in ieder geval bij die van ons, nog wel eens wat tegenzin ontstaan als er over wandelen wordt gesproken. Gelukkig zijn er in Nederland allerlei routes uitgestippeld die speciaal geschikt zijn voor de jongste wandelaars en die het wandelen voor hen een stuk interessanter maken. In dit artikel zet ik drie leuke kinderwandelingen op een rijtje.

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, blotevoetenpaden, maisdoolhoven en bloemenpluktuinen van Nederland
Lees ook: Avondvierdaagse traktaties & cadeautjes; gezonde alternatieven zonder snoep

The Nature Game – De Hoge Veluwe (Gelderland)

Hoewel het heerlijk is om in de natuur even helemaal los te komen van computer- en smartphoneschermen, kan de technologie ook zeker iets toevoegen aan wandeluitjes. Dat is bijvoorbeeld het geval bij The Nature Game. Dit spel werkt via een iPad en leidt je door Nationaal Park De Hoge Veluwe. Tijdens de interactieve wandeling voer je verschillende opdrachten uit, leer je meer over het park en ontrafel je stap voor stap het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum: het museum dat Helene Kröller-Müller rond 1920 in het gebied wilde laten bouwen. De route is ongeveer 2 km lang en neemt zo’n 1,5 uur in beslag. Wanneer je van plan bent deze wandeling te gaan maken, dan kun je op de website van De Hoge Veluwe alvast een iPad reserveren. Het huren van de iPad kost 15 euro. In het filmpje hieronder zie je de trailer van The Nature Game.

Slagmaatpad – Bunnik (Utrecht)

Onder de naam Klompenpaden zijn er allerlei wandelroutes uitgestippeld in de provincies Utrecht en Gelderland. Eén van deze Klompenpaden is het Slagmaatpad, dat ook als speciale kinderroute kan worden afgelegd. De route begint bij TOP Fort bij Vechten en loopt vervolgens door het gebied tussen Bunnik, Utrecht en Houten. Ondanks dat je je dichtbij de stad bevindt, kun je onderweg genieten van boerenland en prachtige natuur. In deze folder vind je een kaartje met de precieze route, waarop ook de letters A t/m L staan. Bij de letters horen interessante weetjes en leuke opdrachtjes. Zo leren de kinderen onderweg hoe een koeientong aanvoelt en wat een broeihoop is, en kunnen ze het trekpontje nemen en zelf een bosje bloemen plukken. De hele route is 7 km lang, maar je kunt de verschillende delen ook afzonderlijk van elkaar doen en zo voor een korter rondje gaan.

Op de Klompenpaden-website kun je de speciale Klompenpaden Kids-folder downloaden.

Biggetjeswandeling – Aarle-Rixtel (Noord-Brabant)

De Biggetjeswandeling komt voort uit een samenwerking tussen IVN Natuureducatie, Gemeente Laarbeek, de familie Rooijakkers van Zichtstal Agrozicht en Herberg de Brabantse Kluis en is ontwikkeld om kinderen op een speelse manier meer te leren over het platteland. Al aan het begin van de wandeling maak je kennis met het boerenleven; je kunt dan een kijkje nemen in de melkveestallen bij Herberg de Brabantse Kluis. Ook leidt de route langs Missieklooster Heilig Bloed, Zichtstal Agrozicht (een varkensboerderij) en door het Biggetjesbos: een mooi stuk natuur waarin de kinderen op zoek kunnen gaan naar verstopte biggetjes. Bij de wandeling horen fotozoekkaarten met dingen die je onderweg tegen kunt komen en een routeboekje met vragen en weetjes. Alles wat je nodig hebt, zit in een speciaal rugzakje, dat je voor 6 euro kunt ophalen in de streekwinkel of bij de receptie van Herberg de Brabantse Kluis. De Biggetjeswandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

Meer informatie vind je op de bijbehorende website.

Algemene wandeltips

Tijdens de bovenstaande wandelingen loop je (gedeeltelijk) over onverharde paden, die drassig kunnen worden. Het dragen van goede, liefst waterdichte schoenen is daarom belangrijk. En ook al zijn de routes niet erg lang, het is aan te raden om praktische kleding te dragen, waarin je goed kunt bewegen (tijdens The Nature Game moet je bijvoorbeeld over een boomstam klauteren en een steile trap beklimmen) en beschermd bent tegen een eventuele regenbui. Outdoorkleding voor zowel kinderen als volwassenen vind je op kathmandu.nl en voor outdoorkleding in een maatje meer kun je bij ullapopken.nl terecht. Neem verder voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Vaak vinden kinderen het leuk om een eigen rugzakje in te pakken met drankjes en snacks naar keuze. Meer handige tips voor wandelen met kinderen vind je op anwb.nl. Tot slot: vergeet niet om je kinderen (en jezelf) na een wandeling in de natuur op teken te controleren.

Wat is jouw favoriete wandeling in de natuur?