Waarom is buiten spelen belangrijk?

Je hoort regelmatig het advies voorbij komen dat kinderen buiten moeten spelen. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) is minimaal 1 uur buitenspelen per dag! Dit geldt ook al voor dreumessen en peuters! Sinds 2013 is het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald naar slechts 14 procent. 30 procent speelt nooit of maar één keer in de week buiten, vijf jaar geleden speelde nog maar 20 procent zelden buiten. Dat zijn toch wel heel opmerkelijke cijfersOf de kinderen nu in de tuin spelen, in de speeltuin of je ze meeneemt naar het bos. Dat maakt niet uit; buiten is buiten in plaats van tijd doorbrengen achter hun beeldscherm. Maar waarom is buiten spelen zo goed voor kinderen?

Lees ook: Tips voor als je kind niet wil buiten spelen 

Sociale vaardigheden; delen

Door buiten te spelen leren kinderen sociale vaardigheden aan. Ze spelen niet meer alleen op hun eigen kamer en met hun eigen speelgoed maar met speelgoed dat ‘van iedereen’ is en dus gedeeld moet worden. Of het nu gaat om schepjes in de zandbak of wachten tot het jouw beurt is op de schommel. Dat delen is de ene keer makkelijker dan de andere 😉 Om toch jouw doel te bereiken zal je soms moeten onderhandelen. Allemaal vaardigheden die ook in je latere leven nog goed van pas komen.

Sociale vaardigheden; samenwerken

Naast delen leren ze ook samenwerken. Zo pompt de een water en kan de ander gangen graven en dammen bouwen om het water af te voeren. Of wat dacht je van teamspelletjes zoals met een groot springtouw of balspelen. Al zie ik dat tegenwoordig vooral vaak in georganiseerde situaties voorbij komen. Naast samenwerken leer je ook om te gaan met emoties zoals winnen en verliezen.

Dat samenwerken geldt trouwens niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen die pokemon go spelen (ja, die app leeft nog steeds). Natuurlijk speel je het gewoon op je eigen telefoon, maar je ziet regelmatig groepen op straat staan die samenwerken voor een bepaalde missie.

Buiten spelen is beweging

Door buiten te spelen kunnen kinderen hun energie beter kwijt. Stil zitten is er vaak niet bij als je buiten aan het spelen bent, en beweging is goed. Kinderen bewegen veel minder, daarom wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk buiten te spelen. Niet alleen als het gaat om obesitas te voorkomen, maar ook om de ontwikkeling van spieren te stimuleren. Daarnaast is het zo dat kinderen die veel buitenspelen vaak gezonder en evenwichtiger opgroeien en daardoor minder kans hebben op botbreuken en herstellen sneller als ze ziek zijn.

Ontwikkeling van de grove motoriek

Klimmen, klauteren, springen, evenwicht behouden allemaal voorbeelden van bewegingen tijdens het buiten spelen. Of dat nu in bomen klimmen is, of een klimrek. Ook fietsen en steppen zijn populaire activiteiten.

Stimuleert de zintuigen

Door buiten te spelen worden zintuigen op een andere manier geprikkeld dan bij het binnen spelen. Denk eens aan de zon op je gezicht of de wind die langs je haren strijkt. Ook ‘slecht’ weer, zoals regen of in de winter sneeuw, zorgt voor een heel ander gevoel en een ander spel. Tijdens het buiten spelen kom je in aanraking met andere materialen zoals zand, water, steen, takjes en schelpen.

Doorzettingsvermogen

Van buiten spelen leer je doorzetten; nieuwe vaardigheden zoals fietsen of bellen blazen met stokken worden keer op keer geoefend om het zich eigen te maken. Daarvoor is doorzettingsvermogen nodig. Zelfs als je als ouder af en toe een beetje omkoopt met een snoepje 😉

Vergroot het zelfredzaamheid

Zelfs als je er buiten bij bent, vergroot buiten spelen de zelfredzaamheid. Ze zullen zelf oplossingen moeten bedenken voor bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als ze bovenop een klimrek geklommen zijn en denken er niet meer van af te durven. Het is dan altijd goed om je kind te stimuleren eerst het zelf te proberen, durft het echt niet meer, kan je natuurlijk altijd nog helpen. Ook het samenspelen vergroot de zelfredzaamheid omdat je kind zelf bepaalde situaties op zal moeten lossen.

Stimuleert de creativiteit

Natuurlijk wordt de creativiteit gestimuleerd als het gaat om stoepkrijten of kunstwerken maken. Daarnaast zullen ze ook creatief kunnen gaan bedenken wat ze gaan doen zodat ze zich niet gaan vervelen. Met andere materialen om te gaan of nieuwe spelletjes bedenken. En natuurlijk omgaan met nieuwe situaties en oplossingen bedenken.

Van buitenspelen word je ook slimmer

Buiten spelen heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties op school. Kinderen die veel (buiten)spelen hebben een betere hersenontwikkeling en leervermogen dan kinderen die weinig en/of binnen spelen.

Binding met de natuur

Bewust of onbewust wordt de relatie met de natuur gestimuleerd. Zowel als het gaat om respect voor de natuur dat het leeft en dood kan gaan. Je kind zal ervaren dat brandnetels en distels beter vermeden kunnen worden, maar ook vol overgave slakken en mieren bestuderen of achter vlinders aan fladderen.

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw en beschermt jonge kinderen tegen een vergroeiing van het skelet. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, de huid maakt dit zelf aan als je buiten bent. Daarom is het ook heel belangrijk om lekker veel buiten te spelen.

Frisse buitenlucht

Naast Vitamine D is frisse buitenlucht ook heel belangrijk voor je kind. In lucht zit zuurstof waardoor je bloed sneller gaat stromen en je ook gelukkiger wordt. Daarnaast is het goed voor je hersenen. Natuurlijk ligt het er wel aan waar je buitenspeelt. Of dat in de stad is of op het platteland of in het bos. Vaak wordt er ook gezegd dat je van die frisse lucht en het buiten spelen beter gaat slapen! Dit zie je bijvoorbeeld goed tijdens een vakantie wanneer je veel meer tijd buiten doorbrengt en de kinderen veel beter gaan slapen.

Buiten spelen maakt gelukkig!

Last, but absoluut not least. Van buiten spelen worden kinderen gelukkiger! Maar liefst 75 procent van de kinderen geeft aan zich vrolijk en blij te voelen na buiten spelen! (bron) Meer reden heb je toch niet nodig? Door buiten te spelen maken kinderen herinneringen waar ze later graag op terugkijken, ook al zien ze dat nu niet zo zitten en blijven ze liever gamen. Toch gewoon naar buiten schoppen dus!

Spelen jouw kinderen graag buiten?

Kids playing outdoor stock photo from Shutterstock / Vidi Studio

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Waarom is buiten spelen belangrijk en goed voor de ontwikkeling van kinderen?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 2 )

  • Hey Linda, goede blog! Ik probeer mijn kindjes van 2 en 6 ook zo vaak mogelijk naar buiten te laten gaan. Dat is soms nog best moeilijk! Als het ook maar een beetje bewolkt is willen ze al niet meer haha. Ze vinden de vriendjes in de buurt opzich wel leuk, maar spelen toch liever met z’n tweetjes op zolder. Heb je tips om je kindjes enthousiast te maken over het buitenspelen?

    • Een interessante vraag, ga ik op de onderwerpen lijst zetten!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top