De afgelopen tijd zijn de temperaturen sterk gedaald tot ver onder vriespunt. Was het eind oktober nog de vraag wanneer de herfst zou komen, is dat in recordtempo gegaan. Met als gevolg dat afgelopen week de eerste beelden voorbijkwamen van mensen op natuurijs. Enthousiaste vrijwilligers hadden hier namelijk de hele nacht aan gewerkt om met een tuinbouwsproeier een betonnen parkeerplaats laagje voor laagje onder te sproeien zodat er natuurijs ontstaat.. Toen na een druk Sinterklaasfeest op school de kinderen in de middag vrij waren, maar ze duidelijk klaar waren met deze overdosis, zag ik een berichtje voorbijkomen dat de ijsbaan vandaag (gisteren) weer open zou gaan! Ook vandaag (6 december) is de baan open en kunnen kinderen, als de omstandigheden het toelaten, aan een kennismakingsles meedoen.

Lees ook: Schaatsen met kinderen; tips om te leren of welke schaatsen te kopen?

Schaatsen natuurijs 2016-2017 - Mamaliefde.nl

Belofte maakt schuld

Vorig jaar hebben we het ook geprobeerd en hield ze het nog geen vijf minuten vol en was het een en al paniek. Dit jaar was ze er vorige week zelf over begonnen omdat er overal ijs lag en ze daar nog niet op mocht. Maar had oma wel beloofd dat als het dik genoeg was, ze dochterlief mee zou nemen om te schaatsen. Daarom dat ik direct actie ondernam, voor ze zich weer bedenkt. Of voor ze morgen weer de hele dag op school zit en daarna de temperaturen weer omhoog gaan. Ook nieuwsgierig of je in jouw omgeving op natuurijs kan schaatsen? Kijk dan eens op deze handige overzichtskaart of op deze kaart ook voor kunstijs!

Een telefoontje en een uur omkleden later zaten we dan dik aangekleed in de auto. Het zonnetje scheen en het kwik was weer een paar graden boven 0 dus ik was vooral bang dat er wat water op het ijs zou liggen en als je dan valt word je goed nat (en koud). De skibroek en jas werden dus van zolder getrokken, muts, shawl en handschoenen aan en gaan.

Schaatsen natuurijs 2016-2017 - Mamaliefde.nl

Op het ijs

Nu twijfelde ik zelf of ik wel of niet mee zou gaan het ijs op. Vanwege de ervaring van vorig jaar dat het niet gewaardeerd werd. Gelukkig mocht je hier ook met schoenen op, dus zelfs als de schaatsen geen succes waren, konden we dat nog proberen. Nu viel de entree enorm mee; voor een dagkaart voor volwassenen betaal je twee euro en een kind één euro! Daar kan ik niet om verlegen zitten.

Het plan de campagne was het eerst proberen met schaatsen en als dat een succes was dan zou ik ook de schaatsen aantrekken. We hadden haar heerlijke warme winterlaarzen aangetrokken en van die dubbele kinderschaatsen die je daaromheen gespt. Oma was nog bezig om haar schaatsen aan te trekken dus gingen wij alvast het ijs op. In het begin nog een beetje onwennig maar al snel had ze een steuntje te pakken en zaten we halverwege de baan toen oma ook zover was. Snel even wat foto’s maken en daarna toch maar zelf ook de schaatsen aangetrokken. Achter de steun was ze behoorlijk zelfverzekerd en schoot ze alle kanten op. Korte stukjes werden zelfs geoefend zonder steun die ze dan vooruitduwde. Nu is het nog vooral een beetje stappen op de dubbele ijzers, maar stapje voor stapje komen we er wel ;-)

Toen ik zelf het ijs opstapte vroeg ik me af waar ik aan was begonnen, ik was enorm instabiel en vond het vreselijk. Het is echter opvallend hoe snel je van onwennig weer een beetje zekerheid krijgt en voor je het weet rondjes schaatst in een redelijk tempo zonder onderuit te gaan. Terwijl het ijs hier en daar toch wel behoorlijk had te lijden. De volgende keer durf ik in ieder geval wel beide kinderen mee te nemen.

Schaatsen natuurijs 2016-2017 - Mamaliefde.nl

Volgende keer weer

Ze vond het zo leuk dat ze het er niet mee eens was dat we na een drie kwartier weer naar huis gingen. Ze bleef maar proberen dat te rekken en iedere keer als we bij de ingang kwamen, ging ze snel de andere kant op. Goed nieuws dus om volgende keer nog een keer terug te gaan. We hadden echter vanwege Sinterklaas gourmetvlees in huis gehaald en vanwege de vele indrukken wilden we ze ook op tijd op bed leggen. Ze was nog net niet in slaap gevallen in de auto. En om de dag goed af te sluiten bleef oma ook nog even eten voor ze weer naar huis werd gebracht.