Nationaal vuurwerk verbod - Mamaliefde

Vuurwerk? Van mij mag er een nationaal verbod komen

De kinderen liggen op bed, ik zit heerlijk achter mijn laptop. Sinterklaas is nog geen week het land uit en opeens word ik opgeschrikt door een keiharde knal. Eéntje waarvan je meteen recht overeind gaat zitten en als je er aan terugdenkt de kriebels weer over je rug lopen. Dat ik niet overdrijf bewijst wel dat de kerstmannen die de kinderen van de buren hebben gekregen om op hun kamer op het raam te plakken en bij trilling een deuntje afspelen en een mini-lichtshow geven, afgaan. Gelukkig slapen de kinderen wel door, dat is een hele opluchting. Dan slaak ik een diepe zucht, het vuurwerkseizoen is weer begonnen. Tenminste laten we hopen dat dát het is, je hoort tegenwoordig de vreemdste verhalen.

Lees ook: Vuurwerkvrije vakantieparken 2018/2019; inclusief huisjes met hond welkom 

Ik weet niet waarom, maar ik heb gewoon helemaal niets met vuurwerk. Zeker niet dit soort vuurwerk dat vooral gebaseerd is op een zo’n hard mogelijke knal. Wat is het nut daarvan? Iedereen laten horen dat jij er ook bent? Ik denk dat. Ik heb geen volledige afkeer, want er is echt wel vuurwerk dat ik mooi vind. Met name het siervuurwerk dat in duizenden stukjes uit elkaar spat in de mooiste kleuren. Als de kinderen wat ouder zijn zal ik ze ook zeker meenemen naar een vuurwerkshow. Verder heb ik er al niet veel mee, ik denk dat het voor een deel komt door mijn ouders. Die lieten mij en mijn broertje / zusje al jong kiezen; vijf euro voor vuurwerk of het dubbele na 1 januari als zakgeld. Mijn zus en ik wisten het wel, maar mijn broertje maakte er een sport van om zoveel mogelijk te kopen voor die vijf euro. Met name heel veel rotjes en andere goedkope troep die je in grote aantallen koopt. Dan was hij de hele avond bezig om alles op tijd af te steken en vaak was dat zelfs nog niet genoeg.

Ook hier in de straat zie ik kinderen, soms met leeftijden waarvan ik me afvraag waarom loop je zonder ouders over straat, met enorme plastic tassen vol vuurwerk lopen. In de hand dan een lontje, gelukkig wel een veilige, en dan steken ze van alles af. Bij sommige groepjes vind ik het dan wel spannend om erlangs te lopen, ja, ik als volwassene met twee kinderen aan de hand / in de buggy… Dan zie ik bijvoorbeeld hoe ze vuurwerk naar een auto gooien en dan de grootste lol hebben. Soms zelfs direct richting katten of achter je rug. Nee, deze paar dagen blijf ik het liefste binnen tenzij het noodzakelijk is. Het eerste jaar dat we hier woonden, of eigenlijk we woonden er nog niet eens, we hadden de dag voor oudjaarsdag de sleutel gekregen en meteen begonnen met spullen verhuizen zodat we aan de slag konden. Toen al kregen we van de buren de tip om de vuilnisbakken en alles in de schuur op te bergen en de brievenbus dicht te plakken. Zeker omdat het een leegstaand huis was en daardoor een erg aantrekkelijk doelwit. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een fik gestoken werd. Nog steeds als we weggaan proberen we alles binnen te zetten of anders in de achtertuin die aan het water grenst en niemand bij kan.

Nee, wat mij betreft mogen ze vandaag nog een landelijk vuurwerkverbod indienen. En dan dat er per stad of gemeente vuurwerk wordt afgestoken en de hele buurt daarvan kan meegenieten. Nadeel is alleen dat dát vaak vele duizenden euro’s kost en dus ten koste gaat van het belastinggeld. Hm, nog maar even verder denken over een goed alternatief. Iemand een beter voorstel?

Wat vind jij van vuurwerk?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Vuurwerk verbod
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 4 )

  • Helemaal met je eens! Bij ons is vroeger weleens vuurwerk door de brievenbus naar binnen gegooid. Vreselijk. Het is echt tuig wat rondloopt met gevaarlijke wapens. Want het gaat niet om een lolletje, wat jij zegt ook als moeder met kinderwagen en 2 jonge kinderen ben je niet veilig. Wat bezielt ouders om hun kinderen met dit soort troep onbegeleid de straat op te sturen? Willen ze graag een gehandicapt kind ofzo? Bij een vorige werkgever had ik een collega die een oog miste door vuurwerk.

  • Helemaal mee eens, mag van mij ook afgeschaft worden. Echt belachelijk zoveel schade als er op een enkele avond wordt veroorzaakt en vervolgens vrolijk op de rest van de maatschappij wordt afgewenteld.
    Door een verbod worden er juist ook heel veel kosten voorkomen (ongelukken, vandalisme, brandweer, opruimkosten etc) Door die besparingen kunnen gemeenten makkelijk een mooie show organiseren.
    Het probleem zit alleen in de eenvoud van illegaal vuurwerk naar Nederland halen, dus de eerst jaren zou er veel geld naar toezicht en handhaving moeten gaan. Mooiste zou zijn als er een Europees verbod kwam.

  • Oh vreselijk vuurwerk, ik vind het ook helemaal niks! Ik hoor liever champagne poppen 😉 alvast een fijne jaarwisseling gewenst!

  • Helemaal mee eens, ik vind het eng, zonde van het geld en bovendie slecht voor het milieu en alle dieren. Van mij mag het ook afgeschaft worden. Had in het ziekenhuis elk jaar kleintjes die er het slachtoffer van werden. Meestal hadden ze het niet zelf afgestoken. Kinderen zonder ouders met vuurwerk snap ik echt niet. Dan ben je als ouder of heel lui of vreselijk naief

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top