Deze tekst hing op de basisschool achter in het klaslokaal. Vindt het nog steeds een inspirerende tekst. Doet me ook gelijk denken aan het nummer Heal the World van Michael Jackson. Om een goed doel te helpen hoef je niet gelijk geld over te maken. Ook op andere manieren kan je een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk. Zo getuige onder andere dit fantastische filmpje van een driejarig meisje dat haar haar doneert voor kinderen met kanker. Houdt jij het droog?

In Nederland kan je hieraan deelnemen via Stichting Haarwensen. Dit weekend wordt er weer een NL Doet georganiseerd. Dit evenement is opgezet om vrijwilligersorganisaties een steuntje in de rug te geven, niet in de vorm van geld, maar wel in de vorm van tijd. Tijdens deze grootste vrijwilligersactie van Nederland worden non-profit organisaties gevraagd om een klus aan te melden. Als ze voldoen aan de spelregels krijgen ze hiervoor een budget. Nadat deze op de website zijn gepubliceerd kan je in je omgeving kijken welke klussen er zijn en je hiervoor aanmelden. Er zijn zelfs bedrijven die hun werknemers hieraan laten deelnemen. Natuurlijk zijn er ook bn-ers en politici van de partij. Ook de stichting waar ik voorzitter van ben heeft dit weekend zo’n klus aangemeld.

Hiervoor aanmelden is te laat. Toch wil ik in dat kader wil ik de volgende vijf vrijwilligersorganisaties in het daglicht zetten. Hopelijk kennen jullie ze allemaal al. Dat betekend dat ze niet alleen goed werk doen. Maar ook dat de pr goed in elkaar zit. En nogmaals, het gaat hier niet om geld, maar tijd en / of materiële zaken.

Early Birds Fotografie

Als je een prematuur kindje hebt, of zwanger bent heb je waarschijnlijk al van Early Birds van gehoord. Zeker met de stemmenactie die ze vorig jaar hebben gedaan. Zij maken een fotorepportage van prematuur baby’s, baby’s die heel erg ziek zijn en soms zelfs vlinderkindjes. Stuk voor stuk schitterende en ontroerende foto’s. Ook als je geen fotograaf bent kan je ze tegenwoordig helpen, namelijk door te haken. Ze hebben een patroon gemaakt van een earlybirdje. Een vogel met een lange sliert die niet alleen als knuffel dient, maar ook de navelstreng symboliseert. Dus, als je haakt en niet weet wat je wilt gaan haken…

Stichting Baby Hope

Na de bevalling hou je een hoop spullen over uit je kraampakket waar je niets mee doet. Ik ken niemand die dat niet heeft. Natuurlijk kan je deze spullen weggooien. Maar je kan ze ook schenken aan Stichting Baby Hope. Verspreid over heel Nederland zijn er 320 inzamelpunten, dus altijd eentje in de buurt. Deze materialen worden vervolgens in andere werelddelen gebruikt voor de bevalling. Er zijn hier en daar ook lokale initiatieven die deze materialen inzamelen voor zwangere tienermoeders (to be). Of je kan ze kwijt via een weggeefhoek in je eigen gemeente, want helaas heeft niet iedereen een verzekering die dit verzorgt en geld hiervoor.

Kindertelefoon

De kindertelefoon is voor kinderen die ergens mee zitten en behoefte hebben aan een praatje. Dat kan dus zijn als er problemen zijn, maar ook als ze niet weten hoe ze een ei moeten bakken en hun moeder niet in de buurt is. De kindertelefoon draait op vrijwilligers, die meestal maar 1 a 2 jaar blijven. Dus heb jij een paar uur per week over, of wil je die hiervoor gebruiken is dat zeer welkom.

Speelgoedbank

Overal heb je tegenwoordig een voedselbank. Vaak heb je als onderdeel hiervan ook een speelgoedbank (link is van de lokale speelgoedbank in Rotterdam). Of los daarvan. Hier heet het Hiep Hoera. Zij zamelen speelgoed in om dit aan gezinnen te geven die bij de voedselbank komen. Dus alleen op verwijzing van een derde instelling, dus echt geen geld hebben. Zij mogen dan met sinterklaas of als ze jarig zijn een cadeautje uitkiezen. Goede reden dus om een keer de bezem door de speelgoedkast te halen.

Kinderpostzegels

Waarschijnlijk ken je dit wel van vroeger, toen je zelf langs de deuren ging om postzegels te verkopen. Waarvan het geld dan naar goede doelen gaat. Maar dit rijtje ging niet over geld. Wist je dat ze tegenwoordig ook een afdeling hebben die kleding inzamelt. Dus de kleding die te klein is geworden, of waar je op uit gekeken bent. Maar ook schoenen, huishoudelijk textiel, brillen en gehoorapparaten. Hiervoor heb je speciale Packmee dozen die je gratis aan de pakketbezorger van postnl die toch al een pakketje komt brengen afgeven of bij het postkantoor.

Welke goede doelen ondersteun jij in tijd of materie?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'