Ik heb graag wat voorraad in huis, ideaal om snel een makkelijke en gezonde maaltijd in elkaar te draaien, maar voordat je het weet staat de voorraadkast vol met “makkelijke” voorraad, gratis uit te proberen producten en meer. Het was hier inmiddels hoog tijd om hem weer eens uit te zoeken.

Lees ook: 10 praktische tips om te minimaliseren met je gezin
Lees ook: Slimme & Handige opbergtips van gereedschap, sieraden tot hobbyspullen
Lees ook: Marie Kondo; tips & volgorde Kon Mari methode, boeken, website, youtube en nu ook op Netflix!
Lees ook: Teveel spullen; Huis opruimen / minimaliseren / ontspullen / weggooien waar beginnen als je onrustig wordt van rommel. 

Alles nalopen

Maar hoe doe je dat nou eigenlijk op een snelle en makkelijke manier?! Deze keer koos ik voor de drastische aanpak. Alle voorraad eruit (ik deed het deze keer in een wasmand, want ik had even geen doos bij de hand) en alles stuk voor stuk uitzoeken.

Dat lijkt dan veel tijd te kosten, maar dat valt wel mee. Als je alles een keer door je handen laat gaan, dan weet je daarna ook precies wat er nog wel in de voorraadkast staat. Daarnaast is het handig om echt even wat knopen door te hakken. Als je een product echt al lang in de kast hebt staan, maar er niets mee doet, doe het dan weg. Is de houdbaarheidsdatum verstreken; dan kan het echt gewoon weg. Heb je nog producten die nog een tijdje houdbaar zijn? Probeer er dan iemand blij mee te maken. Je kunt ze inleveren bij de plaatselijke voedselbank of bijvoorbeeld op een weggeefgroep zetten op Facebook.

Lees ook: Koolhydraat arm eten; Recepten en deel weekmenu van ontbijt tot lunch en ovenschotels

Schoonmaken

Als je alles hebt bekeken en uitgezocht hebt, dan heb je als het goed veel minder over. Maak de planken even lekker schoon met een sopje en trek de stofzuiger door de voorraadkast. Zet de spullen weer terug en bedenk meteen even welke maaltijden je hiermee zou kunnen maken. Makkelijk om even op te schrijven voor de komende week of als je een weekmenu maakt om meteen even een nieuw weekmenu bij elkaar te verzinnen.

Het kost vaak even wat tijd, maar op deze manier is je voorraadkast zo weer uitgezocht en schoon en kun je weer even vooruit. Ik kan altijd enorm tegen dit soort klusjes opzien, maar als het dan gedaan is, dan ben ik daar altijd blij mee en kostte het altijd minder tijd dan in van tevoren dacht. Dus hup; naar de voorraadkast!