Tv kijken op zijn tijd is natuurlijk hartstikke leuk. Nog leuker is het om te lezen, of voor kinderen om voorgelezen te worden. Hier in huis zijn die taken verdeeld. Vaak lees ik overdag voor. Een boekje uit de mand met boekjes om zelf te lezen of uit het mandje met boekjes om voor te lezen. Op de kinderkamer staat ook een hele plank vol met verschillende soorten boeken. Deze leest papa vrijwel iedere avond voor, als onderdeel van het naar bed gaan. Vaak is hij precies op tijd thuis om te helpen met het naar bed brengen. En anders mag ze nog even met het licht aan zelf lezen totdat papa komt. 

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft.

overeenkleinemolEen geweldig prentenboekje geschreven door Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch dat gaat over een mol die op een dag zijn hoofd boven de aarde steekt op het moment dat er een mooie drol op zijn hoofd belandt. Vervolgens gaat hij op zoek naar de dader om ‘wraak’ te nemen. Het is een kort verhaal die kinderen zeer aanspreekt vanwege het onderwerp; iets wat ze interesseert maar vaak niet over gepraat mag worden. De dieren die er in voor komen zijn ook zeer populair, zodat ze leuk benoemd kunnen worden.

Dit boek vind je hier

Jip en Janneke

jipenjannekeEr zijn verschillende varianten van Jip en Janneke boeken van Annie M.G. Schmidt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het grote Jip en Janneke verzamelwerk. Dit is een boek dat mijn ouders mij hebben voorgelezen. Hierin staan allerlei korte verhaaltjes die perfect zijn om voor te lezen voor het slapen gaan. En als er nog een verhaaltje voorgelezen moet worden is dat geen probleem. De zwart / wit afbeeldingen zijn natuurlijk afkomstig van Fiep Westdorp.

Dit boek vind je hier

 

Rupsje Nooitgenoeg

rupsje nooitgenoegWederom een kort verhaal met mooie kleurrijke platen van Eric Carle om voor te lezen. Iedere dag eet het rupsje iets meer. Leuk om te oefenen met tellen. Tot het op een dag niet meer kan, verpopt en ontluikt als een prachtige vlinder. Dit boek is er in diverse varianten, geschikt voor verschillende leeftijden en doelgroepen. Van voorleesboek, tot voelboek en met gaten in de bladen en rups die daardoor heen kan kruipen.

Dit boek vind je hier.

Lees ook: Rupsje Nooitgenoeg dag; 50 jaar jubileum. Tips om dit te vieren; van theater tot knuffel, en van voelboek tot liedje of spel.

Lieve woordjes

lievewoordjesIn dit prentenboek van Carl Norac en Claude K. Dubois wordt een hamster wakker met lieve woordjes die ze graag wil zeggen. Mama heeft geen tijd, papa heeft geen tijd, op school is geen tijd etc. Aan het einde van de dag ontploft ze bijna en gooit ze het eruit. Een heerlijk verhaal om voor te lezen als je kindje last heeft van een knuffelbui. Vervolgens durft ze niet te slapen omdat ze bang is dat ze deze woordjes kwijt raakt.

Dit boek vind je hier.

Kikker – Max Velthuijs

kikkerDeze serie is natuurlijk helemaal geweldig voor kinderen. De boeken draaien rondom een aantal dieren, waarvan Kikker regelmatig voorkomt. Deze dieren hebben eigenschappen waarin kinderen zichzelf herkennen en draaien regelmatig ook om emoties. Er is niet een boek die er uitspringt; onze dochter vind ze allemaal even leuk. En geef haar eens ongelijk. Alleen al de moeite waard vanwege de sprekende afbeeldingen.

Dit boek vind je hier.

Ernie en Bert leren tellen

bertenernielerentellenEr zijn meerdere boekjes in de Sesamstraat serie van Bert en Ernie. Aangezien onze dochter momenteel regelmatig speelt met de getallen vind ze dit boek het leukste. Bert en Ernie gaan samen met een paar andere karakters op bezoek bij Graaf Tel voor een telfeestje. Op iedere bladzijde tellen ze iets, van 1 tot 10. Waarbij tien de cakejes op tafel zijn. Als dat geen goed einde is…

Mijn eerste Bijbelverhalen

mijneerstebijbelverhalenMisschien een beetje opvallend na bovenstaand rijtje; maar dit boek vertaald door Elly Zuiderveld is een van de favorieten van onze dochter. Deze heeft ze gekregen van Mahwish en is een groot succes. As je haar ‘s-avonds vraagt wat je moet voorlezen wijst ze regelmatig dit boek aan. Ze vind het heerlijk om de korte verhalen verhalen over ‘helden’ te lezen en de mooie afbeeldingen erbij te bekijken. Met name het verhaal van Noach en de Ark met de dieren vind ze mooi om te horen. De tekeningen zijn ook erg aantrekkelijk voor jonge kinderen.

Dit boek vind je hier.

 Wat lezen jullie thuis graag voor?

Lees ook: Ik hou van jou, papa Brom
Lees ook; De Verhalenheks