Tips voor als je baby een voorkeurshouding heeft

Baby girl had een voorkeurshouding; of ze nu in de co-sleeper, box of in de wandelwagen lag, ze keek bij voorkeur altijd naar rechts. Of dat nu komt omdat dat de kant is waar mama ligt en het licht is of omdat ze in de baarmoeder al een vrij vaste positie had is onbekend. Maar feit blijft dat ze een voorkeurshouding had, en dus een plat achterhoofd kreeg. Dit had ik bij het consultatiebureau, maar het viel wel mee volgens hun. Tot ze drie maanden was, haar hoofd was aan een kant ‘plat’ aan het worden, en omdat ze vrij veel haar had was er ook een kale schuurplek te zien. En nog steeds was de arts in de ontkenningsfase, ik moest wel naar het ziekenhuis voor een echo van de heupjes, want volgens haar was een been langer dan de andere, wat ik zelf dus echt niet zag, maar het hoofd was niets mis mee. Als ik het echter niet vertrouwde mocht ik naar de kinderfysio toe en kreeg een foldertje mee. Een verwijzing heb je daar namelijk niet voor nodig.

Kinderfysiotherapeut

Toen ik thuis kwam gelijk een afspraak gemaakt en ik mocht dezelfde week nog langs komen. Een supervriendelijke, redelijk jonge, vrouw stelde zich voor als de kinderfysio en terwijl ik haar hoofdje stil hield maakte zij een omtrek van haar hoofd om de platheid te beoordelen. Alles draait tenslotte om cijfertjes. Later die week kreeg ik een mailtje met de uitslag van de cijfertjes; ja, ze had een plat hoofd maar niet voldoende voor een helmpje (helmredressie). Daar was ik best wel opgelucht over, want ik vond het idee van een helmpje niets, maar als het helpt, dan moet het. En goed, want een helmpje moet je 24/7 dragen op 1 uurtje om te zwemmen of douchen na… Nu is er nog wel discussie gaande of dit wel of niet vergoedt moet worden omdat het puur een cosmetische ingreep zou zijn. Met wat extra oefeningen, waarvan ik er al een aantal deed, zou het wel goed komen.

Helmredressie

En het ging de goede kant op, tot ze een half jaar was, toen deden we een derde meting waarvan de cijfertjes zeiden dat het hoofdje toch erg plat aan het worden was. Slik! Met spoed een afspraak gemaakt met het ziekenhuis, wat verder weg, omdat het ziekenhuis dat naast de deur ligt een wachttijd heeft van een paar maanden en je met een helmpje zo snel mogelijk moet beginnen voordat de fontanel (die zachte plek boven op het hoofd) is dichtgegroeid. Op dus naar de arts, bij het consult zaten maar drie verschillende artsen uit een andere discipline, ze hebben zich netjes voorgesteld, maar eigenlijk gelijk weer vergeten. Ik wilde maar een ding weten; had mijn dochter een helmpje nodig. Zo ja, dan had ik nog twee weken (waarvan een kerstvakantie) om dat bij de verzekering aan te melden, want in 2013 zou deze uit het pakket gaan. Unaniem was het oordeel dat dit gelukkig niet nodig was, en er waarschijnlijk een meetfoutje was gemaakt. De fontanel was al zo goed als dicht, ze was tenslotte al bijna 6 maanden, de platheid viel mee, en haar haren waren ondertussen lang genoeg gegroeid om de plek te bedekken. Daarna ben ik nog twee keer bij de fysio geweest, tenminste hiervoor.

Lees ook: Fontanel baby; wat als hij bol of ingedeukt is en wanneer groeit hij dicht?

Geschiedenis herhaalt

En nu, anderhalf jaar later, herhaalt de geschiedenis zich. Baby boy had in de buik al een voorkeurshouding dus de verloskundige had hier al voor gewaarschuwd. Gelijk in de kraamweek dus alle tips en trucs uit de kast gehaald om een plat achterhoofd te voorkomen. Dit keer vond de arts van het consultatiebureau het toch wel weer nodig om me naar de fysio te verwijzen en een boekwerk over voorkeurshouding mee te geven. Precies dezelfde die we nog hadden liggen als vorig jaar, maar er was ondertussen het een en ander veranderd volgens haar…

Vijf tips ter voorkoming van de voorkeurshouding

En dan nu; vijf tips die werkten hier in huis, dit hoeft geen garantie te zijn voor een andere baby, want iedereen is anders.

 1. Regelmatig tummy time geven; tummy time wil zeggen tijd op de buik doorbrengen. Het advies is minimaal 5 keer per dag 10 minuten, als je baby dit niets vind kan een voedingskussen extra ondersteuning geven om het makkelijker te maken. Baby girl vond dit verschrikkelijk en hield dit nog geen 1 minuut vol, baby boy vind het gelukkig allemaal wel best.
 2. Zijligkussen; er zijn speciale zijligkussens waar je de baby tussen legt zodat hij / zij op zijn zij ligt. Dit vond baby girl prima, maar baby boy weer minder. Dit mag echter alleen onder toezicht in verband met de wiegendood, dus niet ‘s-nachts.
 3. Laten volgen; boven je baby gaan hangen en proberen zijn ogen te ‘vangen’ en dan naar links en rechts bewegen.
 4. Beide kanten op laten kijken; de co-sleeper maken we wisselend op, dat wil zeggen dat het voeten- en hoofdeinde wisselt zodat het licht niet altijd aan dezelfde kant is.
 5. Zichtsveld beperken; de kant waar de baby het liefste opkijkt beperken door er bijvoorbeeld een hand voor te houden of een doek te hangen, zodat die kant niet interessant is. En de andere kant natuurlijk aantrekkelijker maken door er een (fel gekleurd) speeltje te plaatsen.

Lees ook: Soorten baby wiegjes; van rieten en rotan wiegjes tot en met co-sleeper aan bed. En tips waar op letten bij veilig aankoop.

Meer tips, ook om een voorkeurshouding te voorkomen vind je in deze brochure.

Hadden jullie baby’s een voorkeurshouding, en wat hielp er bij jullie?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Voorkeurshouding; handige tips van zijligkussen tot voorkomen plat hoofd
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 10 )

 • Mijn zoontje had ook een voorkeurhouding, naar rechts. Ook fysio gehad en veel oefeningen gedaan, en wat denk je, 6 weken later was zijn voorkeurshouding veranderd naar links! Gelukkig helemaal goed gekomen ;).

  • Dat is inderdaad erg fijn, van wat oefeningen wordt niemand slechter. Beter dat dan een helmpje.

 • Ohja erg herkenbaar! Mijn dochtertje had ook een afgeplat achterhoofdje. Na de eerste meting als een geobserdeerde erop gaan letten haha. Op de zij leggen in de wandelwagen, tijdens het slapen ook op de zij leggen tussen twee stevige kussens in (eerste keren een ramp maar de aanhouder wint). Tijdens de tweede meting, twee maanden later 6% minder afplatting en ze hoeft geen hempje meer. Helemaal blij 🙂

  • Wat fijn. Hier wisselt het erg sterk, als ik er veel op let gaat het goed. Dan verslap ik weer een paar dagen en kan ik weer ‘opnieuw’ beginnen. Maar voorlopig gaat het goed, en nu is hij ook al drie maanden dus kan hij langer op de buik en soms al op schoot zitten.

 • Ik merk dat mijn meisje in mn buik dus al een voorkeurshouding heeft… Dus ben bang straks ook.. We zullen zien en ik hou je tips in mijn achterhoofd!

  • Er bewust van zijn is de eerste stap, straks dan aan de kraamverzorgster aangeven en tips vragen dan komt het goed (en vol blijven houden).

 • Vico lag het liefste recht, dus begin zich er een symetrische afplatting te ontstaan. Volgens het consultatiebureau was er niets aan de hand, ik vertrouwde het niet. Vico was 4 mnd. Dus kinderfysio gebeld, gemeten en ja, zat tegen een hempje aan maar met draaien draaien draaien en jouw tips ( behalve zijslaper want daar moest hij niets van hebben..) moest het helmpje voorkomen worden.

  Tip: wij hebben een camera op zijn bedje gericht. (wij hadden een beveiligingcameratje die je op het thuisnetwerk kan aansluiten. Via de laptop hadden we beeld. Je hebt ook babyfoons met camera maar dat is duurder) Zo konden we tijdens de dagslaapjes de houding zien. Elke keer als hij weer recht lag sloop ik naar boven en draaide zijn hoofd op 1 van de oren. Beetje tegenstribbelen deed hij wel in zijn slaap maar heeeeel voorzichtig tegenhouden hielp. Dan sliep hij verder. Snachts lag hij bij ons en ik werd elke keer wakker om te kijken/ te draaien. 2 mnd later was de meting helemaal gecorrigeerd naar gradatie: normaal hoofdje.

  Ik weet wat je voelt, het is zo rottig als je vermoedens bevestigd worden. Gelukkig is het goed gekomen zonder helm. Naar als het had gemoeten had ik het gedaan.

  Groetjes, Feancesca Vonk

  • Zo fijn dat het niet nodig was en het zo opgelost kan worden. Jammer dat het cb bij jouw er ook niet aan wou.

 • Zoontje heeft een voorkeurshouding naar links, en ik heb gisteren een afspraak bij manueel therapeut gemaakt. Daarnaast ligt hij overdag tussen een zijligkussen en dan nog weet hij door wurmen, strekken en benen te bewegen toch weer op zijn rug te komen.

  • Heel herkenbaar, goed dat je afspraak hebt gemaakt. Zij kunnen je vast helpen, ook als het afplatting veroorzaakt. Hier viel dat gelukig mee.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top