Voorjaarsschoonmaak; in 9 stappen klaar voor de lente

De voorjaarsschoonmaak, niemand zit er echt op te wachten. Maar met het zonnige weer in aantocht wordt het wel iets laagdrempeliger om hiermee aan de slag te gaan. Soms vraag je je echter af waar te beginnen. Is dat die kast die eigenlijk nooit open gaat? Of toch het wassen en uithangen van de gordijnen of het stofzuigen achter de banken en kasten? En hoe krijg je die aanslag in de badkamer nu goed weg? Daarom heb ik samen met Helpling een aantal voorjaarsschoonmaaktips voor jullie op een rijtje gezet.

Schoonmaak tips en trucs

Ik ben dus aardig op weg met de grote lente schoonmaak. Best fijn, want als je huisje weer lekker schoon en fris is voel je je toch een beetje herboren. Toch zijn er dingen die ik ‘vergeet’ omdat ik er gewoon niet bij stil sta. Ik ben daarom ook altijd op zoek naar handige tips en trucjes. Wat dacht je van;

 • Het ontdooien van de koelkast door er een kom heet water in te plaatsen.
 • Met een rauwe aardappel over de spiegel in de badkamer wrijven om te voorkomen dat hij beslaat.
 • De waterkoker schoonmaken met azijn of cola vanwege de aanslag.
 • Vieze geurtjes uit de oven verwijderen door er een schaal water met etherische olie een uurtje in de oven op 150 graden.
 • Kaarsvlekken verwijder je bijvoorbeeld met olie.
 • Het reinigen van de ramen met een licht vochtige krant of koffiefilter om strepen te voorkomen (behalve als de zon schijnt).4
 • Veeg de ramen na met een panty zodat ze mooi gaan glanzen.

Zelf schoonmaakmiddel maken

Je kan heel eenvoudig (en goedkoop) zelf een schoonmaakmiddel maken dat niet alleen geur verwijdert, maar ook bacteriën en dus hygiënisch schoon maakt. Het voordeel is dat dit gemaakt is van natuurlijke ingrediënten zodat het ook geschikt is voor de kinderkamer. Voor dit schoonmaakmiddel vul je een emmer met een mengsel dat voor de helft bestaat uit water en de andere helft azijn. Eventueel kun je hier nog wat citroensap aan toevoegen. Met een sponsje of microvezeldoekje kun je vervolgens alles afnemen.

Streeploos ramen lappen

Ik heb altijd ruzie met het streeploos ramen lappen. Om de één of andere reden blijf je toch altijd wat zien. Deze methode is echter de oplossing. Je begint eerst met een emmer warm water en een spons om de ramen af te nemen. Vervolgens gebruik je een andere spons voor het water / azijnmiddel. De derde stap is het afnemen van het raam met een trekker. Tot slot, een truc voor streeploos resultaat, nog even nadrogen met een zeem.

Magnetron schoonmaken

Vaak vind je wel trucjes hoe je de oven moet schoonmaken maar de magnetron? Terwijl dit eigenlijk ook heel makkelijk is. Hiervoor zet je een bak met water en een paar schijfjes citroen in de magnetron. Dit laat je vijf minuten op de hoogste stand stomen zodat de magnetron zo goed als schoon is. Met een vochtig microvezeldoekje haal je het overgebleven vuil weg.

Kalk weghalen

Geen huis-, tuin- en keukenoplossing. Maar gewoon een anti-kalkschoonmaakmiddel sprayen op alles waar kalk op kan zitten. Denk niet alleen aan de douchekop- en slang en kranen maar ook de wc-pot en badkamertegeltjes. Dit laat je 30 minuten intrekken, in de tussentijd kun je dan alvast wat anders gaan doen. Daarna afspoelen met veel water en afnemen met een doekje.

Baby / kinderkamer

In een kinderkamer is hygiëne extra belangrijk, zeker als er nog een commode en luieremmer staan. Dit kun je allemaal afnemen met een zelfgemaakte allesreiniger zoals hierboven beschreven. Dit mengsel doodt bacteriën en verwijdert geurtjes op een natuurlijke manier zonder chemische middelen (wel zo fijn voor een babykamer).

Speelgoed en kleding

Met name speelgoed kun je het beste samen met je kind opruimen. Je hebt er niets aan als je iets weggooit waar je kind (nog denkt) mee te spelen. Daarom kun je ze twee stapels laten maken; één waar ze vaak mee spelen en één niet of nauwelijks. Die eerste mag terug in de kast. De tweede loop je samen na. Alles wat stuk is kan gewoon weg, wordt alleen maar sneller vies. Misschien kun je er iemand anders blij mee maken en anders gaat het in de grote doos op zolder. Dit geldt natuurlijk ook voor de winterkleding. Wie weet houd je er nog wel een zakcentje aan over.

Wassen

De voorjaarsschoonmaak is een mooi moment om alles een keer te wassen of te laten stomen. Eén keer per jaar zou je de volgende items moeten wassen; badmatjes, dekens en dekbedden, kussens en gordijnen. Let hiervoor goed op het wasvoorschrift en laat het anders stomen. Vaak is een lage temperatuur al voldoende om alles weer stofvrij te maken.

Echt opruimen

Wist je dat je 80% van de spullen in de kast slechts 1 of enkele keren per jaar aanraakt? Alles wat je wel wilt bewaren maar alleen maar ruimte inneemt, kun je natuurlijk naar zolder verbannen. Of je koopt een aantal dozen en huurt een ruimte buitenshuis om het op te bergen. Met minder spullen lijkt je huis direct een stuk ruimer.

Extra hulp voor het huishouden

Tot slot is het natuurlijk ideaal als iemand je kan komen helpen bij de voorjaarsschoonmaak. Voor de dagelijkse klusjes, of juist die extra taken zoals het ramen lappen. Daarnaast is het voordeel dat iemand anders andere dingen ziet dan jezelf, dat is ook weleens fijn.

Lente in je tuin

Zodra je huis klaar is kan je verder gaan met de tuin. Zeker in het voorjaar en de zomer een verlengstuk van je woonkamer. Lekker naar buiten. Vooral eind april en begin mei zijn de meeste tuinklussen goed uit te voeren. De zon laat zich steeds vaker zien en de planten groeien het beste in deze periode. Als je een gazonnetje hebt, is dit hét moment om te zaaien. In een paar stappen is je gazon weer een prachtige groene grasmat. Spit eerst goed de grond om met een schep. Daarna kan je makkelijk alle stenen, wortels en onkruid verwijderen. Als het goed is zie je nu alleen nog de bodem, deze mag zachtjes geharkt worden. Hierdoor egaliseer je de grond en kunnen de zaadjes beter hechten.

Zaai het gazon eerst horizontaal, en daarna nog een keer verticaal. Zorg goed voor dit gezaaide gazon. Als het droog blijft is het aan te raden om iedere dag licht te sproeien. Het sproeien wordt door veel kinderen als erg leuk ervaren. Deze periode is ook het beste als je het gras wil verticuteren, dit is het doorsnijden van ondergrondse wortels en het verwijderen van mos. Dit is nodig om je gazon gezond te houden. Hiermee voorkom je verstikking.

Tips om je tuin lenteklaar te maken zijn;

 • Verwelkte planten en rozen snoeien.
 • Herfstbladeren uit je tuin harken.
 • Onkruid verwijderen.
 • Voor je moestuin een derde van je grond vervangen en omspitten.
 • Tuinmeubels naar buiten en schoonmaken
 • Voor je moestuin zijn onder andere boerenkool, tomaten, paprika, aubergine, tuinbonen, aardappelen, bonen, erwten en later ook veldsla prima geschikt om te zaaien.

Huisdieren

Heb je toevallig een kat als huisdier? Dan zal hij, of zij, ook genieten van de steeds meer voorkomende zon. Natuurlijk heb je geen zin om steeds de deur open te doen, dus een goede oplossing is een kattenluik bij de buitendeur. Zo kunnen je huisdieren makkelijk naar binnen, en naar buiten wanneer ze dit zelf willen. Het plaatsen van zo’n luik is een klus die je gemakkelijk met z’n tweeën kan doen.

Als je helemaal hip wilt zijn, dan neem je een luik met een chip. Zo kan alleen je eigen kat gebruik maken van het luik, en wordt je huis geen kattenhotel. Vaak zit er een patroon bij het luik, zodat het alleen een kwestie van overtrekken is. Daarna kan je makkelijk het luik bevestigen.

Helpen met klussen

Als je kinderen wat ouder zijn kun je ze al klussen helemaal zelf uit laten voeren. Een taak die wel wat aandacht kan gebruiken is het snoeien van je struiken. Deze moeten er wel goed uitzien natuurlijk, en is een goede reden om je kind naar buiten te sturen. Met de volgende tips moet je struik er binnen de kortste keren weer piekfijn uitzien.

 • Het begint bij scherp gereedschap. De snoeiwond die ontstaat kan door gebruik van dit gereedschap beter genezen.
 • Snoei waar een jonge scheut zich naar buiten richt. Deze zal daarna verder groeien, en zorgt zo voor een natuurlijke structuur van de struik.
 • Snoei nooit als de temperaturen rond het vriespunt liggen.

Als al deze klusjes zijn uitgevoerd ben je weer klaar voor één van de mooiste seizoenen van het jaar. Zijn er klussen die we vergeten zijn? Laat het vooral weten en deel je verhalen met ons!

Lees ook: Tips om altijd een opgeruimd huis, en opgeruimd hoofd te houden voor rust
Lees ook: Klusjes voor kinderen; ingedeeld per leeftijd 
Lees ook: Schoonmaakster in huis; taken, sleutel geven en hoe vaak?
Lees ook: Schoonmaakmiddelen overzicht; lijst van meest gebruikte schoonmaakmiddelen wat je in huis moet hebben en waarvoor
Lees ook: Najaarsschoonmaak; in 6 stappen je huis klaar voor de winter
Lees ook: Nieuwsjaarsschoonmaak; Met een fris begin het jaar in

Summary
Review Date
Reviewed Item
Voorjaarsschoonmaak; Lijst met handige tips en schema voor de grote schoonmaak inclusief de tuin
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 18 )

 • Zou geweldig zijn, helaas is helpling niet actief in mijn woonplaats…

 • Wat een goeie tips allemaal. Die tip van de magnetron is echt goud. Zo simpel

 • Heel graag! Ik heb een paar keer een Helpling over de vloer gehad, ik vind het heel fijn. Maar vind het ook erg duur. Dus dit zou wel heel goed uitkomen zo 🙂

 • Ja, fijn! Die 3 uur hulp zijn zo voorbij, genoeg te poetsen/opruimen hier in huis.

 • Zeer welkom nu we op dezelfde dag de sleutel van ons huidige huis moeten inleveren en van ons nieuwe huis krijgen. dat wordt volop verhuizen en natuurlijk ook beide huizen schoonmaken. handig als we daarbij hulp kunnen krijgen! zeer welkom zelfs zodat we minder hoeven te stressen.

 • dit is toch het meest fantastische cadeau dat je iemand kan schenken die niet van opruimen en schoonmaken houdt, maar wél van een opgeruimd en schoon huis; Mijn man ;-)!

 • Jaaaaa, ik kan wel wat hulp gebruiken. Ik ben zwanger en we hebben vorige week de sleutel van ons nieuwe huis gekregen. Het moest van boven tot beneden gestuct worden, dus het is er nu echt een bende (maar wel heel mooi). Ik heb nu dus twee huizen grondig schoon te maken met mn dikke buik, niet ideaal. Ik waag dus graag een kansje op schoonmaakhulp

 • Ik ben onlangs verhuisd naar mijn eerste eigen woning en ben blij, maar werkelijk totaal uitgeput.
  Vanwege mijn drukke baan had ik maar weinig tijd voor mijn verhuizing en is er veel bij ingeschoten zoals onder andere het schoonmaken van mijn nieuwe woning. Ik zou graag een goede en schone start maken in mijn huis, maar kan de schoonmaak eerlijk gezegd zelf/alleen niet meer goed overzien. Graag zou ik kans maken op deze voor mij unieke en waardevolle kans om samen met een huishoudelijke hulp via Helping een start te maken met de schoonmaak van mijn huis.

 • Ik ben hard aan toe aan schoonmaakhulp in mijn huis vooral met de drukte die ik en mijn gezin onder vind.

 • Wat een super prijs. Door mijn nieuwe hobby (bloggen ;D) kom ik haast niet meer toe aan mijn huis schoonmaken (lees vluchtgedrag). Ik zou wel wat hulp kunnen gebruiken

 • Schitterende (haha) actie!
  Na een burnout komt er hier helemaal niets meer uit mijn handen 🙁
  Ik zie het allemaal wel, maar er iets aan doen…
  Dus zou ik heel graag kans maken op de schoonmaakhulp.

 • Ik checkte en ze komen in zoetermeer. Ik doe graag mee want ik loop mega achter in huis. Helaas. Nadat we ons huis vorig jaar gekovht hebben merk ik dat Werken en gezin is toch zwaarder is dan ik dacht.

 • Jammer, niet beschikbaar voor mijn postcode. Had graag een helpend handje willen winnen 🙁

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top