Je laat je kind toch niet overblijven als je thuis bent?

Lang leve de vooroordelen van andere moeders. Zoals dat als je toch thuis bent, je kind niet zou moeten overblijven. Want hoe moeilijk is het om dan niet je kind op te halen en thuis te laten eten. Nu heeft dat ook wel zijn voordelen, het scheelt tenslotte geld voor het overblijven en het zou ook goed zijn voor de kinderen om even uit de schoolse omgeving te zijn zodat ze zich in de middag ook weer beter kunnen concentreren. Maar er zijn ook genoeg redenen waarom het juist wel verstandig is om je kind te laten overblijven. Ik zou het dan ook heel erg fijn vinden als er een continurooster ingevoerd zou worden.

Zelf heb ik al na de eerste schoolweek ervoor gekozen om mijn dochter te laten overblijven. Weliswaar maar twee dagen en vooral om praktische redenen omdat ik toen nog werkte als gastouder en er nog een middagslaapje gedaan moest worden, maar wel om verschillende tijden de één op te halen bij de peuterspeelzaal en de ander op school en je dan dus vanaf twaalf tot drie heen en weer aan het rijden bent. Al snel heb ik dat uitgebreid naar drie dagen, omdat woensdag een halve dag is en vrijdag zeker in het begin afhankelijk was van haar energielevel. In het begin was het nog best veel vier hele dagen, dus bleef ze in overleg met de juf thuis. Als onze zoon straks naar school gaat mag hij meteen drie dagen overblijven. En zodra hij er aan toe is om op vrijdag ook hele dagen te draaien, zullen ze vier dagen overblijven.

Het kost veel tijd

Het kost meer tijd dan dat uurtje; je moet namelijk ook rekening houden met heen en weer teruggaan voor het ophalen. Plus je moet je werkzaamheden waarmee je bezig was onderbreken, en voordat je die kan hervatten ben je toch altijd weer extra tijd kwijt. Als thuiswerkende moeder zijn dit, samen met de uren ’s avonds als ze op bed liggen, vaak je werkuren en die zijn dan ook erg kostbaar.

Ze eten beter

Thuis willen ze nog wel eens lastig doen over de boterhammen, korstjes etc. Maar als ze naar school gaan krijg ik vrijwel altijd lege trommeltjes terug. Soms niet, dus ze gooien het daar niet weg. Een beetje de peer pressure. Thuis ben ik al blij als ze één boterham opeten, terwijl er op school standaard twee in gaan.

Ze vinden het gezellig

Zelf hoefde ik ook nooit over te blijven, maar deed ik dat op maandag omdat mijn beste vriendin dan ook overbleef. Want dan kan je gezellig samen spelen. En dat geldt ook voor onze dochter. Tijdens schooltijd moeten ze toch ook luisteren en doen wat de juf zegt. Tijdens de pauze heeft ze even de tijd om heerlijk uit te razen, spelen en socializen.

Minder gestress

Niet alleen voor jou, dat je op tijd op school moet zijn, naar huis, eten en weer terug. Maar ook voor je kind. Als je tegenover school woont ben je snel thuis, maar vaak kost dat toch ook tijd. Als je op de fiets gaat is dat altijd doorfietsen met je kind. Moet er snel gegeten worden en blijft er geen tijd meer over om even te spelen / ontspannen, want ze moeten weer naar school. Op die manier kunnen ze nog niet de spanning kwijt en komen ze vermoeider weer terug op school.

Blijft jouw kind over op school?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 3 )

  • Bij ons in België blijven de kinderen sowieso over tenzij je ze wil komen halen. Dat is al jaren zo en niemand die dit raar vindt. Vince eet inderdaad ook beter in school. Maar ja, wij zijn niet anders gewoon. Ik zou het ook een beetje zonde van de tijd vinden eerlijk gezegd. Uiteindelijk kunnen ze dan nog lekker spelen met hun vriendjes op de speelplaats. hihi…

  • Hier komen de jongens elke dag thuis om te lunchen. We wonen op 3 minuten van school. Hier eten ze juist beter dan op school. Toevallig bleef de oudste gisteren over omdat ik met de jongste op uitje van school was en daar waar hij ttuis goed eet, had hij nu niks op omdat ze al heel snel weer buiten moesten spelen. Lastig is het soms, ik bedoel afspreken met vriendinnen lukt slecht omdat ik om 12.00 bij school moet staan. Maar eerlijk is eerlijk, ik geniet van al hun verhalen over school en toetsen die ze hebben gehad. Maar ik snap andere ouders die hun kinderen over laten blijven ook.

  • Hier wilde vooral mijn zoon graag overblijven. Ze kwamen vaak later uit de klas en dan hadden ze minder tijd om te eten. Er zat dus een voordeel aan om op school te blijven. Natuurlijk is het vooral ook leuk als er vriendjes en vriendinnetjes overblijven. Ze blijven niet altijd over.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top