Examen doen: misschien krijg je er zelf nog wel de kriebels van als je terugdenkt aan je eigen examentijd. En nu is je kind al aan de beurt. Per kind zal het heel verschillend zijn hoe ze zich hier doorheen slaan. Natuurlijk maakt het ook een hoop uit hoe je ervoor staat. Hoewel je er tegenwoordig niet meer bent met het hele jaar goede cijfers halen. Want ook voor het officiële centrale examen zal je voldoende moeten scoren. En hoe kan je je kind nu het beste voorbereiden op het eindexamen?

Lees ook: Tips tegen piekeren van je puber als zijn hoofd vol zit of zelfs depressief is door school
Lees ook: Handige examentips; Vanaf wanneer beginnen met leren tot maken planning en hoe voorbereiden op examen

Ik sta er toch goed voor…

Ooit was er een tijd dat je ongeveer achterover kon leunen tijdens de examens. Je stond er zó goed voor dat je zelfs met een 3 nog voldoende zou staan. Maar die tijd is geweest. Natuurlijk, zo werkt het nog wel voor het eindcijfer, maar als je een slecht cijfer haalt voor je centrale examen, ben je de klos, ongeacht al die mooie cijfers van het hele schooljaar! Dat maakt de stress waarschijnlijk alleen nog maar groter! Maar het voorkomt natuurlijk verschillen, doordat de ene school simpelere schoolonderzoeken geeft of simpelweg hogere cijfers geeft. Kortweg gezegd zal je gemiddeld voor de centrale examens een 5,5 moeten staan. En daarna zijn er aanvullende eisen, wat per niveau verschilt. Uiteraard ben je bij ieder niveau sowieso geslaagd als je voor alle vakken voldoende staat! Wil je weten wat je kind minimaal moet halen? Dit kan je eenvoudig uitdokteren op wanneergeslaagd.nl.

Weet zelf ook wat de exameneisen zijn

Regelmatig veranderen de regeltjes rondom examens. Om goed mee te kunnen praten, is het wel handig om zelf ook te begrijpen hoe dit jaar alles werkt!

Welke hulp wil je kind?

Kijk, natuurlijk, het is volledig te begrijpen dat je als ouder niet machteloos achterover wilt zitten, terwijl je kind zich een slag in de rondte leert. Maar 1 ding zal even gezegd moeten worden, voordat we verder gaan kijken hoe je je kind kan helpen met zijn examen: welke behoefte heeft je kind? Misschien wil hij juist wel met rust gelaten worden om zich zo volledig op het leren te kunnen storten. Of wil hij tussendoor juist het huis uit om even zijn hoofd leeg te maken en zit hij zeker niet te wachten op goedbedoelde kopjes thee met een wachtende moeder… Stem de hulp af op je kind! Andersom mag nooit de bedoeling zijn en werkt alleen maar averechts (met een beetje pech).

Gezond leven…

Goed in je vel zitten zorgt voor een prima basis om prestaties te kunnen leveren. Zorg voor gezonde maaltijden, uiteraard de maaltijden die je kind wel kan waarderen! Spoor hem aan op tijd naar bed te gaan en tussendoor even lekker naar buiten of gewoon naar de sportvereniging is juist alleen maar goed! Uren achter elkaar blokken heeft sowieso weinig zin!

Weet het examenrooster

Stel interesse en vraag om het examenrooster. Dat is niet alleen handig voor jou, maar je kan zo ook je kind helpen om slim met zijn tijd om te gaan. Plan geen dingen in als hij thuis rustig moet leren. Die vriendinnen komen een week later maar weer langs. Vindt je zoon of dochter het fijn als jij af en toe wat te eten of drinken komt brengen en dat soort zaken? Misschien is zelf een paar dagen vrij nemen dan wel een lief gebaar naar je kind! Vindt hij het juist heerlijk om in alle rust zijn zaakjes te regelen, gun hem die rust dan ook.

Samen planning maken

Op bovenstaande inhakend: zorg voor een leerplan. Als het goed is zal je kind dit ondertussen prima zelf kunnen doen. Maar er zijn kinderen die daar nog behoorlijk veel moeite mee kunnen hebben. Of juist door de extra druk van het examen minder vertrouwen in zichzelf hebben op dit gebied. Ga er dan gewoon even samen voor zitten en bedenk wat de slimste aanpak is. Plan ook ontspantijd in! Zeker bij kinderen die zo onzeker zijn dat ze maar door blijven leren!

Moeite met studeren? Motiveer!

Heeft ‘onze student’ moeite met leren? Motiveer hem of haar door iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Het klinkt wat kinderachtig, maar toch werkt ook nu een soort van beloning best nog wel. Oké, het stickertje slaat natuurlijk nergens meer op. Maar zoiets als ‘Als jij nu even een half uur je Frans doorneemt, gaan we daarna even lekker een ijsje halen’ kan net even een extra zetje zijn. Uiteraard moet je wel iets bedenken wat je kind ook gewoon leuk vindt om te doen! Stel hem ook voor om de leerperiode in stukken te delen. Het is beter te overzien, en vormt daardoor een minder groot obstakel, en het leert nog beter ook!

Studietijd

Tips voor je kind om de studietijd zo in te plannen, dat je het beste leert:

  • Plan korte blokjes in, bijvoorbeeld 20 of 30 minuten. Dit kan je zelf uitproberen, want niet ieder kind heeft een even lange concentratieboog. Houd een korte pauze en na bijvoorbeeld drie keer een lange pauze.
  • Zorg dat er geen afleiding is, want je hersenen blijken iedere keer dat ze gestoord worden, 8 minuten nodig te hebben om weer helemaal geconcentreerd bezig te kunnen zijn. Dus even geen social media en dat soort zaken. Zet alles op stil en het liefst op een andere plek! In de pauzes mag je weer kijken…
  • Voor veel mensen is overzicht fijn…dan kan een opgeruimd bureau erg prettig zijn…
  • Houd voor ogen dat je nog even goed je best moet doen en dat je over een paar dagen dan heerlijk vakantie kan vieren: wel een maandje of drie!
  • Beweging tijdens leren schijnt te helpen, dat heeft de wetenschap inmiddels bewezen. Dus denk creatief: zet een koptelefoon op en luister naar de tekst, terwijl jij ondertussen op de hometrainer zit of ga bijvoorbeeld achter je bureau staan en loop ‘droog’ terwijl je ondertussen zelf de stof uit je boek leest (zorg er wel voor dat je boek op ooghoogte is om een zere rug of nek te voorkomen…). Mijn zoon kreeg als tip om kauwgum te kauwen bij het leren, om beter geconcentreerd te blijven. Ik weet niet of dat aansluit bij dit onderzoek, maar goed, ook dat zou je kunnen proberen!

Help hem leren

De één gruwt ervan, de ander vindt het heerlijk: overhoord worden. Verplicht hem tot niets, want dat voedt zeker zijn zelfvertrouwen en welwillendheid niet. Maar zorg er wel voor dat je tijd hebt om het wel te kunnen doen! Wil je kind overhoord worden: doen!

student examen stockphoto from Shutterstock / panitanphoto

Volg me via:

Wil Cats

Schrijfster at geWILde teksten
Trotse moeder van 4 zoons, gelukkig getrouwd en vrouwtje van een hele 'veestapel'. Maar ook schrijfster in allerlei vormen: zowel voor het geld als voor de passie. Mijn favoriete onderwerp? Precies: kinderen!
Wil Cats
Volg me via:
Summary
Review Date
Reviewed Item
Examen tips en trucs; van planing en voorbereiding tot leren en tips voor examenstress
Author Rating
51star1star1star1star1star