Toen we onlangs met het verjaardagsfeestje naar Kasteel Duivenvoorde waren geweest reden we langs de vlindertuin Vlinders aan de Vliet in Leidschendam. Aangezien onze zoon gek is op vlinders en in dierentuinen daar ook het liefste heen gaat, dacht ik dat het een leuk uitstapje zou zijn met de kinderen. Alweer een paar jaar terug zijn we naar de Orchideeënhoeve geweest en dat was ook een groot succes. Na een paar dagen regen gingen we daarom op pad. Achteraf gezien hadden we ook op een regendag kunnen gaan omdat het volledig overdekt is. Nadeel is dan wel dat de vlinders minder actief kunnen zijn. Nu fladderden ze er vrolijk op los.

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Leukste dierentuinen met kinderen in Nederland, ook met speeltuin voor peuters en kleuters!
Lees ook: Tropische uitjes & overdekte indoor activiteiten Nederland

Eerste indruk

Vlak buiten Leidschendam, op de weg naar Voorschoten vind je Vlinders aan de Vliet. Meer dan een tropische kas is het eigenlijk niet. Het is niet groot, maar leuk voor een middagje. Je kan voor de deur gratis parkeren, de parkeerplaats is wel vrij hobbelig en als je op een dag komt dat het veel heeft geregend staan alle kuilen vol water dus is het even opletten met uitstappen. Buiten kom je meteen al in de stemming, hier zijn veel vlindervriendelijke bloemen geplant en spotten we de eerste vlinders. Ook lopen er kippen rond op het terrein. Als het zonnetje schijnt kun je hier heerlijk op het terras zitten, of vooraan bij de schommels spelen.

Buiten de kas in een schuurtje zijn de toiletten, voordat we naar binnen gingen zijn we eerst even daarheen geweest. Ze hebben hier ook aan de jonge bezoekers gedacht en er staat een handige verschoontafel. Eerlijk is eerlijk, ik had toen wel even mijn twijfels of dit wel wat ging worden.

Als je de kas binnen komt, kom je als eerste binnen in het horecagedeelte. Op dat moment was er net een leguaan bezig met zijn ommetje, onder begeleiding en kwam erg dichtbij de mensen. Totaal niet verlegen. Dat was een mooie binnenkomer. Bij de kassa kun je terecht voor wat eten en drinken, of betaal je voor de entree en dan kan je naar binnen. Het personeel is echt heel vriendelijk en weten veel van de dieren af.

Naar de tropen

De kinderen konden niet wachten dus liepen door het kralengordijn de kas in. Het is daar lekker warm, dus een shirt en (korte) broek zijn aan te raden. Jassen kun je eventueel bij de garderobe (onbewaakt) achterlaten. Om een reëel beeld van een tropisch regenwoud te creëren zijn er verschillende soorten planten en bomen aangeplant.