We hebben nu eerst de wintersport, nog even lekker genieten van de sneeuw. Maar daarna begint een zonnige bestemming toch wel te lonken. Hier in Nederland weet je het tenslotte nooit zeker wat voor weer het is. Nu was ik altijd voorstander van op vakantie gaan met de auto, je hebt dan gewoon veel meer vrijheid. Achterbak volgooien, kinderen er in en vrij om te gaan en staan. Tot ik afgelopen zomer voor het eerst met een kind ging vliegen. Ik vond het erg spannend, maar achteraf gezien is dit echt een fijne manier van reizen. Ze keek haar ogen uit en voor we het wisten waren we al op onze bestemming. Ook op het vliegveld verliep het allemaal erg voorspoedig. De volgende keer weet ik het dus wel!

Lees ook: Zomervakantie last-minutes; de leukste bestemmingen met kinderen in Nederland, Europa en verre reizen
Lees ook: Koffer inpakken; handige tips en hacks waardoor er meer in je trolley past en je kreukels kan voorkomen
Lees ook: Tips voor goedkoop parkeren met auto bij een vliegveld zonder stress
Lees ook: Vlucht vertraagd of geannuleerd? Tips claim indienen voor vergoeding en spelletjes om kinderen zoet te houden

Vlucht kiezen

Het begint natuurlijk allemaal met de voorbereiding. Je kan voor een goedkope budgetvlucht gaan, maar dan moet je aan boord overal voor betalen. Het kan dan prettig zijn om als je met kinderen reist voor een iets duurdere vlucht te kiezen. Dat heeft drie voordelen:

  1. De vliegtijden zijn vaak wat aantrekkelijker, je hoeft dan niet al om vijf uur in het vliegtuig te stappen. Of om middernacht aan te komen waarna je nog naar huis moet reizen.
  2. Een hapje en drankje zijn inbegrepen, geen gezeur dus van de kinderen dat ze iets willen. En natuurlijk altijd wat anders dan wat je hebt meegenomen.
  3. De bagage is vaak inbegrepen, je hoeft niet extra bij te betalen voor je koffer en met kinderen sleep je toch altijd meer mee dan zonder kinderen.

Met als gevolg dat je voor een iets duurdere vlucht onder de streep toch goedkoper uit kan zijn. Bij het kiezen voor een vliegtuigmaatschappij is het ook goed om te letten op de kindvriendelijkheid; wat zijn bijvoorbeeld de regels rondom een buggy meenemen, moet dat bij het inchecken of mag het ook nog bij het boarden en wordt die dan bij aankomst klaar gezet? Is er een mogelijkheid om flesjes op te warmen? Krijgen ze een kleinigheidje etc? Sommige maatschappijen hebben (op de lange vluchten) ook een baby basket; een soort mandje waar je kind lekker in kan slapen zodat dat niet op schoot hoeft.

Voor kinderen vanaf drie jaar moet je betalen voor een vliegticket, met een paar kinderen kan dat al snel oplopen qua prijs. Het kan dan ook voordeliger zijn om een pakketreis te boeken (vaak wel met budgetmaatschappij) of een flight-alert in te stellen op een bepaald bedrag. Het is ook goed om op te letten vanaf welk vliegveld je vertrekt. Een goedkoper vliegveld in België of Duitsland kan fijn zijn voor je portemonnee maar niet altijd even praktisch zijn met kinderen.

Boeken; zitplaats kiezen

Als je een vlucht gaat boeken kan je soms meteen (al dan niet tegen bijbetaling) een zitplek uitkiezen. Met kinderen mag je niet bij een nooduitgang zitten, maar het is wel fijn om dan een plaats te hebben achterin het vliegtuig waar het vaak wat rustiger is, je dichter bij de crew zit om een flesje op te laten warmen etc. of als ze om de haverklap naar het toilet moeten. Voor kinderen kan een plekje aan het raam fijn zijn om naar buiten te kijken, maar al snel zijn ze dat zat. En is een plek aan het gangpad ook erg prettig.

Reis je met meerdere kinderen kan het prettig zijn om de zitplaatsen voor volwassenen en kinderen te spreiden aan beide kanten van het gangpad. Of juist achter elkaar zodat ze makkelijk contact kunnen houden. Met een gezin van vier in een vliegtuig met rijen van drie kan je het beste beide kinderen naast je hebben en een van de volwassenen op de rij ernaast.

Reizen is leuk en spannend maar kan ook vermoeiend zijn. En voor kleine reisgenoten is het soms lastig om makkelijk in slaap te komen.

Een speciale plek in het vliegtuig inclusief babybedje (hangmatje) zoals de Stokke Jetkids biedt uitkomst. Ook zijn er speciale kinderkoffers op de markt waarmee je de vliegtuigstoel in een handomdraai omtovert tot bedje. Bij aankomst op het vliegveld is een taxi inclusief kinderzitje een must voor een ontspannen transfer naar het hotel. Let hier dus vooraf ook op bij het reserveren. Als je een huurauto boekt kan het zijn dat je die bij het melden moet ophalen.

Relax & take it easy

Het klinkt als een open deur, maar een relaxte ouder zorgt voor relaxte kinderen. Althans, het helpt als de ouders goed voorbereid zijn en de tijd nemen voor de reis.

  • Bereid niet alleen jezelf maar ook je kind voor op de reis. Waar gaan jullie naar toe? En hoe? Filmpjes, foto’s en leuke verhalen zorgen gegarandeerd voor enthousiasme. Je weet maar nooit hoe alles gaat verlopen; zorg dus dat je ruim op tijd aanwezig bent. In de zomer werd afgelopen jaar geadviseerd om zelfs drie uur van tevoren aanwezig te zijn! Nu ligt het wel echt aan de vertrekdag en de reisorganisatie waarmee je op pad gaat, maar met name in de controle bij de douane kan veel tijd gaan zitten. Als je daar eenmaal doorheen bent en bij de gate aankomt, zit je toch net iets rustiger. Zeker als je met kinderen gaat reizen. Ook achter de douane zijn de afstanden behoorlijk en ben je toch meer tijd kwijt dan je denkt. En wat als er toch nog iemand mo