DIY: Vetbollen voor de vogels

Bij ons in de achtertuin staat zo’n stok waar je vetbollen in kan hangen. Het heeft altijd wel wat, en leuk om te zien als er vogels op af komen. Niet alleen de grote meeuwen en kraaien maar ook de kleine musjes. Regelmatig spotten we zelfs een groene parkiet Leuk voor de herfst en winter; vetbollen maken voor de vogeltjes. Er zijn zoveel mogelijkheden. Het een nog vrolijker dan het ander. 

S

Benodigdheden

 • Vogelvoer; nootjes of vogelzaad
 • Vast vloeibaar vet
 • (Oude) pan
 • Koekvormpjes
 • Bakpapier
 • Bakplaat

Werkwijze

birdfeeder

In de vormpjes giet je wat vogelvoer. Vervolgens smelt je het vet tot het vloeibaar is. Als je koekvormpjes gebruikt zijn ze open aan de onderkant en kan de olie er zo weer uitvloeien. Daarom kan je het beste in laagjes werken. Iedere twee uur een flinke schep met olie. De eerste keer zal dit uitvloeien, als de laag dik genoeg is en genoeg gestold is blijft de volgende laag er bovenop liggen. In drie keer kan je het vormpje volledig gevuld hebben.

Dan is het de kunst om ze goed uit de vormpjes te krijgen. Het duurt echter vrij lang voordat het goed gestold is. Tot die tijd smelt het al zodra je het aanraakt, alsof het chocolade is. Voor de zekerheid kan je de vormpjes een nacht in de vriezer bewaren. Als je geen koekvormpjes wilt gebruiken kan je er ook voor kiezen om wat vogelvoer in een ijsblokjestray te gieten. Met een touw erdoorheen heb je gelijk een mooie ketting om buiten op te hangen. Of meng de olie en vogelzaad in een kopje, zodra het bijna gestold is steek je er een stok in zodat de vogel er op kan gaan zitten.

Tot slot nog wat gaatjes maken met een naald / sateprikker en er een touwtje doorheen rijgen. Zo krijg je vrolijke vormpjes om in de tuin op te hangen.

Alternatief; mini vogeltaart maken met jonge kinderen

Bovenstaand idee is simpel, maar er zijn ook andere alternatieven. Die beter geschikt zijn om te maken met jonge kinderen doordat het hete vet achterwege blijft.

De eerste is nog eenvoudiger; meng het vogelzaad door het warme vet en wacht tot het bijna gestold is. Daarna kan je kindje ermee ‘kleien’ en er een plaat van maken. Hier steek je vervolgens de vormpjes uit. En klaar is je mini vogeltaart

S

In plaats van het werken met vet kan je ook pindakaas gebruiken. Snijd hiervoor een sinaasappel doormidden. Even uitpersen zodat je gelijk wat lekker en gezond te nuttigen hebt. Vervolgens wat pindakaas en pinda’s met elkaar mengen en klaar is je vogelhapje!

Heb jij wel eens iets voor de vogeltjes geknutseld?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
DIY: Zelf vetbollen voor vogels maken of toch liever een vogeltaart?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 5 )

 • RT @mamaliefde_: Help de vogeltjes de winter voor met deze DIY birdfeeders

 • Yep, ik knutsel elke winter vogeltaarten. Vanaf dit jaar ook voor de verkoop.:-) Ik vind het heerlijk rustgevend om te doen en ik vind het prachtig uit zien.

 • Toevallig vandaag vogelvoer meegenomen, dus ook wij gaan weer aan de slag!!

  • Leuk, dit jaar voor het eerst gedaan. Is echt iets bank vroeger.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top