De kinderen vinden het geweldig om te verven, maar eerlijk gezegd sta ik er zelf niet altijd om te springen. Het kost vaak toch enige voorbereiding voordat je aan de slag kunt. Omdat ze het zo leuk vinden doen we het met enige regelmaat. Wel probeer ik te variëren met het verven, door gebruik te maken van verschillende technieken en materialen.

Lees ook: Knutselen met baby’s; de leukste knutselwerkjes voor baby en dreumes
Lees ook: Verven met baby’s? Van veilige vingerverf tot ideeën die ook geschikt zijn voor peuters 

Verven met thee

Verven met thee - Mamaliefde.nl

In plaats van met verf kun je ook met thee verven. Het is even uitzoeken welke smaken welke kleuren achterlaten, maar het is erg leuk te doen.

Verven met playmaïs

Verven met playmais - Mamaliefde.nl

Eerlijk gezegd had ik dit zelf nog niet eens bedacht. Het was dat ik een middag gezellig aan het knutselen was met dochterlief. Ik had haar laten zien hoe het werkte. In plaats van dat ze er kunstwerken van ging maken, of het op papier plakte ging ze er echter mee verven. Het gaf namelijk best veel kleur af. Dat was best een leuk idee en zag er goed uit.

Verven op canvas

verven canvas

Dit is ideaal als je op zoek bent naar een cadeau om te geven en je niet weet waar te beginnen. Bij de Action of de Zeeman koop je voor weinig geld al een canvas (verdikt of plat). Je kindje lekker zijn gang laten gaan en klaar. Voor wat extra resultaat kun je ervoor kiezen om wat af te plakken zoals een leeftijd of een vorm van een huis als er iemand een nieuw huis heeft gekocht. Succes gegarandeerd.

Verven met scheerschuim

Sensopatisch spelen verven met scheerschuim - Mamaliefde

Met scheerschuim kun je ook prima verven. Of je nu gewone scheerschuim gebruikt en daar een paar druppels kleurstof (hier te koop) aan toevoegt of voor het alternatieve puffy paint gaat waarbij je scheerschuim, witte lijm en kleurstof mengt in een spuitzak.

Verven met het hele lichaam

Mamachallenge: DIY verven met het hele lichaam - Mamaliefde

Dit is heerlijk als het zomer is. Gewoon een lange behangrol uitrollen, een paar klodders verf en je kind lekker zijn gang laten gaan in niet meer dan een luier. Eventueel kun je een kwast geven, maar dat is in principe niet nodig.

Verven met badverf

DIY: Zelf badverf maken - Mamaliefde.nl

Mijn favoriete recept voor badverf is een combinatie van yoghurt met voedingskleurstof. Hiermee krijg je een fijne substantie die prima geschikt is om mee te verven. Bij voorkeur in de badkuip in zwemkleding zodat na afloop alles zo weer schoon gespoeld kan worden.

Verven met kastanjes (of knikkers)

DIY verven met kastanjes - Mamaleifde

Ronde voorwerpen zoals knikkers zijn ook prima geschikt om mee te verven. Op de bodem, of aan de bovenkant plak je een papiertje, wat verf erin, knikkers toevoegen en dan bij kleine kinderen de doos dicht plakken of bij oudere kinderen in een diepe schaal en rollen maar zodat je hele gave patronen krijgt.

Verven met een rietje

Als alternatief hierop kun je ook verven met een rietje. Hiervoor heb je een waterige verf nodig die niet snel geadsorbeerd wordt door het papier. Bijvoorbeeld ecoline is heel erg geschikt. Wel handig om te doen met oudere kinderen.

Verven met wattenstaafjes

Aboriginal print verven met wattenstaafjes - Mamaliefde.nl

Soms wordt dit ook wel aboriginal-print genoemd. Hiermee gebruik je de punten van een wattenstaafje om mooie kunstwerken te maken bestaande uit vooral heel veel stippen.

Verven met auto’s

Verven met auto's - Mamaliefde.nl

Ook met auto’s kan je prima verven. Wat klodders op papier en rijden maar met die auto’s. Leuk voor meisjes en jongens!

Verven met de handjes en voetjes

Verven met de handen handprint dieren alfabet abc - Mamaliefde

Vaak wordt dit ook wel hand- of voetprint genoemd. Is ideaal om te doen met kleine baby’s. Je verft dan de palm van de hand of de onderkant van de voet en ‘print’ dit als het ware op het papier. Afhankelijk van het thema kun je er vanalles omheen maken zodat twee handjes een hartje worden, of de voet een sneeuwpop.

Verven met toiletrollen

verven toiletrollen

Als je de toiletrol een beetje vervormd kun je hier allerlei figuren van maken zoals een hartje. Daarmee kun je heel leuk met de verf gaan stempelen op een groot blad. Perfect om zo een moederdagcadeau te maken.

Verven voor baby’s

Sensorisch verven met de handjes - Mamaliefde

Ook met baby’s kan je verven. Zelfs als je het nog niet ziet zitten omdat je baby vanalles in zijn mond stopt. Verven kun je ook zonder dat je vieze handjes krijgt!

Andere materialen om te verven zijn bijvoorbeeld;

  • Oude babyflesjes / lege yacultflesjes vullen met verf en dan met een gat spuiten
  • Verven met rietjes, vooral met ‘dunne’ verf of ecoline
  • ‘Stempelen’ met aardappels
  • Met een vork of een afwasborstel spatten
  • Bellen blazen in bakje zeepsop met verf en dan blaadje er op en laten drogen voor resultaat.

Vinden jouw kinderen het ook zo geweldig om te verven?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.