Het is altijd goed om stil te staan bij het lezen en voorlezen van je kinderen. Wij lezen in ieder geval iedere avond voor als vast onderdeel van het naar bed brengen. Daarnaast wordt er vaak ook overdag voorgelezen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar zeker onze jongste vind het soms moeilijk om stil te zitten. Het liefste bladert hij zelf zo snel mogelijk door het boekje heen. Of de uitdaging om meerdere kinderen tegelijk voor te lezen. Ze willen natuurlijk allemaal op schoot zodat ze het het beste kunnen zien. Gelukkig is daar een heel handig hulpmiddel voor. Namelijk een vertelkast.

Stichting Oscar vertelkast - Mamaliefde

Vertelkast

De vertelkast (“kamishibai”)komt oorspronkelijk uit Japan. De platen ( vaak de illustraties uit het betreffende boek) worden in zijn geheel er in geschoven en tijdens het vertellen van het verhaal er een voor een uitgetrokken. Op de achterzijde van de plaat staat –verspringend- de tekst die bij de plaat hoort. Het is al een eeuwenoude manier in Japan om verhalen te vertellen. Doordat de kinderen naar de platen kijken , is het gemakkelijker voor hen om de aandacht bij het verhaal te houden. Deze manier van vertellen wordt ook veel in bibliotheken en kinderdagverblijven toegepast. Helaas zijn deze vertelkasten niet altijd even goedkoop.

Theaterkoffer

Stichting Oscar vertelkast - Mamaliefde

Gelukkig is er daarom tegenwoordig een betaalbaar alternatief, dat prima geschikt is voor in het gezin met kinderen. En helemaal als je werkt met kinderen. Namelijk de theaterkoffer. Deze is ontwikkeld door Tress van Stichting Oscar. Stichting Oscar wil drie doelgroepen (het heel jonge kind, kinderen met een beperking, ouderen) middels muziek helpen stimuleren en activeren. Aan de ene kant door de verkoop van producten zoals boekjes met cd, vertelkasten en theaterkoffers, alsmede workshops en theatervoorstellingen. Deze theaterkoffer is een degelijk koffertje gemaakt van hout. Aan de voorkant is er een front aan bevestigd van een theater dat verwisselbaar is. Net zoals bij de kamishibai kan je hier een set van vertelplaten in schuiven om voor te lezen. Het formaat van dit koffertje is net iets kleiner, namelijk a4-formaat. Ideaal want dan kan je ook zelf je eigen verhalen en platen maken. Aan de binnenkant van het koffertje zit een spiegel en allerlei kleine spullen die je helpen om het verhaal tot leven te brengen. Je kan kiezen uit vier verhalen in de leeftijd van 2 tot 7 jaar. Ieder verhaal heeft zijn eigen thema; van vriendschap tot samenwerken en meer. De kistjes hebben naast de spelmaterialen en de geplastificeerde vertelplaten ook een boekje met cd. In het boekje staan extra tips die je helpen om het verhaal extra tot leven te laten komen.

Onze ervaring

Wij kregen een rood theaterkoffertje en ik had gekozen voor het verhaal van draakje Oela. Ondanks dat hij een draak is kan hij niet vuurspuwen dus gaat hij op zoek naar andere draken die hem kunnen helpen. Hij ontdekt dat er veel verschillende draken zijn. Ze zien er allemaal anders uit en spreken ieder een eigen taal. Als hij uiteindelijk bij de vuurdraken komt, blijkt vuurspuwen toch niet zo moeilijk… Het thema van dit koffertje is dan ook vriendschap en doorzettingsvermogen. Dat positieve aandacht je helpt om datgene te kunnen waarvan je denkt dat je dat nooit kan.

Het verhaal vonden ze erg leuk, draken zijn hier in huis nu eenmaal een populair thema dus had ook niet veel anders verwacht. Ze leven helemaal mee met het verhaal en het draakje. Het is wel even puzzelen om het verhaal te vertellen, en tussendoor de muziek aan en uit te zetten. Dat is vooral een kwestie van goed voorbereiden zodat je kan voorlezen en ondertussen op play en pause kan drukken.

In het koffertje zit een schudei dat gelijk heel succesvol is bij onze zoon en een rolfluitje waar peuter dochter de hele dag mee rondloopt. Natuurlijk moeten ze ook geschminkt als echte draakjes. Lang leve google voor inspiratie. In het koffertje zit alleen groene schmink, in combinatie met wit en zwart is daar iets moois van te maken. Het doekje is erg leuk om te helpen verstoppen en zoeken. Ze hadden in ieder geval erg veel plezier.

Als je graag voorleest, of op zoek bent naar een mooi duurzaam cadeau voor de feestdagen is deze verhaalkoffer dan ook een echte aanrader!