Eieren verstoppen, als je kinderen hebt kan je hier met Pasen eigenlijk niet onderuit komen. Eieren verstoppen is min of meer een variant van verstoppertje spelen. Eén van de eerste spelletjes die je met je kind speelt. Misschien niet helemaal het klassieke verstoppertje waarbij je jezelf verstopt, maar welke moeder heeft er geen Kiekeboe gespeeld? Ideaal spelletje ook om als je ergens in de rij staat te spelen met andere kinderen.

Ik blijf het altijd wonderlijk vinden dat als je je handen voor je gezicht houdt je er dus niet meer bent in hun ogen. Als ze ouder worden krijg je andere varianten waarbij je bijvoorbeeld een voorwerp verstopt onder een doek, een zogenaamd kimspelletje. Of de bekende Kiekeboefiguren zoals Nijntje of Kikker. Voorwerpen zijn nog iets minder eng, dan jezelf verstoppen.

Als tussenvariant kan je kiezen voor stoffen doeken waar je doorheen kan kijken. En tot slot het jezelf verstoppen, inclusief het tot tien tellen waarna je gaat zoeken. Iets waar onze dochter nu heel erg mee bezig is. Dan is het ‘mama jij tot tien tellen, ik verstoppen’. Daar sta je dan tussen de was die je aan het opvouwen bent. Je bent de beroerdste niet dus tel je tot tien, terwijl je toch nog even die trui opvouwt en ook nog dat vestje waarbij je net doet dat je niet ziet dat er een enorme bult onder het dekbed verschijnt die blijft deinen en een zacht gegiechel produceert. Het verstoppen achter gordijnen is ook een zeer populaire activiteit van onze jongedame.

Het nut van verstoppen

1. Het verstoppen, of eigenlijk het vinden van eieren is een fysieke activiteit. De kinderen zullen namelijk op zoek moeten gaan naar de eieren. Waarbij zowel de grove motoriek, waarbij het kind zich lopend of kruipend zal verplaatsen om op zoek te gaan naar de eieren. Tevens wordt de fijne motoriek gestimuleerd doordat ze ook de eieren zullen moeten oppakken. En afhankelijk van het soort ei; chocolade, plastic of echt er ook voorzichtig mee om moeten gaan om het niet te breken.

2. Paaseieren zoeken is een sociale activiteit. Zeker als je het met meerdere kinderen speelt. Het kind zal namelijk om moeten gaan met teleurstelling als het minder eieren vindt dan een ander kind. Maar levert ook een ‘groepsprobleem’ op, want hoe ga je hier als groep mee om? Ga je eerlijk de eieren delen, of is het houden wat je vindt. Heb je een kind, dan zal je ook te maken krijgen met de vraag of je alles in één keer mag opeten, of het bijvoorbeeld in een blik moet doen zodat je er iedere keer iets uit kan halen.

3. Er komen dus ook emoties kijken bij het eieren zoeken; van opluchting en blijdschap als je weer een eitje vindt, tot teleurstelling als je ze maar niet kan vinden, of niet allemaal tegelijk mag opeten…

4. Bevorderen van de concentratie; het zoeken van eieren kost tijd en aandacht. Iets waarbij je concentratie moet blijven. Zeker als het niet helemaal gaat zoals je kind zou willen, omdat ze het bijvoorbeeld niet kunnen vinden. Nieuwsgierig waarom de één beter is in het paaseieren zoeken dan de ander? Dan is dit wetenschappelijk artikel zeker een aanrader, inclusief leuke ‘test’.

5. Door middel van aanwijzingen; voor, achter, hoger, lager, warm en koud kan je je kindje sturen bij het zoeken van de eieren. Hierbij laat je je kind oefenen met bepaalde begrippen en stimuleer je dus onbewust de cognitieve ontwikkeling van je kind.

6. Zonder je ogen, of eventueel de tast kom je niet ver in het zoeken naar eieren. Het paaseieren zoeken is daardoor ook een zintuigelijke activiteit.

Ik vind het ook zo grappig om te zien hoe kinderen, als ze zich bijvoorbeeld verstopt hebben onder de tafel of achter een gordijn dus ook denken dat ze niet meer in de ruimte zijn. Zij zien jou niet, dus ben je er niet. Natuurlijk de perfecte manier om even in je eigen omgeving te zijn. Tenminste als je geen kleinere broertjes of zusjes hebt die dan ook achter het gordijn willen kruipen. Soms zou ik willen dat dat ook mogelijk is voor moeders. Dat je een kleed over je heen trekt en je dus weg bent. Helaas weten ze je dan maar al te goed te vinden en moet je minimaal gevlucht zijn naar het toilet met de deur op slot.

Lees ook: Creatieve inspiratie Pasen; Paastakken & Slingers

En het ‘onnut’

Het is dus enorm zinnig en goed voor de ontwikkeling van je kind om je dit weekend toch maar zo ver te zetten om een aantal eieren te gaan verstoppen. Zelf hoop ik op mooi weer zodat je dit buiten kan doen. Zodat je niet rond de Sinterklaas nog een verdwaald eitje tegenkomt in de hoek van de kamer onder een diepe kast. Niet te warm, want dan smelten ze en dat is ook weer niet handig. Eieren zoeken is natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk. En met deze tips om paaseieren te versieren, of tips om paaseieren zoeken nog leuker te maken.

Lees ook: Paaseieren zoeken; de leukste uitjes in Nederland 2019

Spelen jullie kinderen graag verstoppertje?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.