Als je zwanger bent, is het niet alleen iets voor jou om over weg te dromen. Maar alle mensen om je heen denken wel te weten welk geslacht jij je kindje nu vast toewenst… Maar maakt het nu eigenlijk echt zoveel uit of jouw baby een jongen of een meisje zal zijn? Is niet heel veel gewoon aangeleerd en heb je dus zelf in de hand hoe ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ het zich zal gaan gedragen? Met andere woorden: zit er echt zoveel verschil tussen jongens en meisjes?

Lees ook: Genderneutrale kleding zonder labeltjes? 

Nature of nurture?

Hoewel we op dit moment leven in de tijd van ‘alles zo genderneutraal mogelijk’, is de vraag of jongens en meisjes niet gewoon hetzelfde zijn al veel langer actueel. In de jaren zeventig, bijvoorbeeld, waren er veel psychologen, sociologen en (uiteraard) vrouwenbewegingen die de nurture-theorie aanhingen. Deze theorie ging er vanuit dat mannen en vrouwen gelijk zijn (op alle vlakken dus) en dat de opvoeding het grote verschil maakte. Een persoon was dus maakbaar.

Dat dus juist in tegenstelling tot nu waarbij juist oog is voor alle verschillen onderling. Waar we nu uitgaan van mensen die nog weer anders zijn dan vakjes als man of vrouw, werd er toen gedacht dat als je kinderen maar zo gelijk mogelijk opvoedde er helemaal geen wezenlijk verschil was. Begin jaren negentig begint hier verandering in te komen. Er komen stemmen op dat er wel degelijk verschil is. Dat er meer dingen in het lichaam worden bepaald door het geslacht, dan alleen maar de kracht en agressie die toch wel een beetje als geslachtbepaald gezien bleef.

Waarschijnlijk zullen er altijd voor- en tegenstanders zijn voor beide theorieën. Maar de gulden middenweg zal, zoals zo vaak, wel de beste zijn. Hoe de verhouding hierin ligt, laten we in deze blog verder ook maar in het midden.

Feit is dat er zeker verschillen zijn en door hier rekening mee te houden zal je je kind alleen maar helpen. Natuurlijk betekent dat niet dat je zoon dus niet met poppen mag spelen of je dochter geen vechtsport kan doen. Om nog maar te zwijgen over de kinderen die eigenlijk niet in zo’n hokje te stoppen zijn. Want ja: ook dát is inderdaad mogelijk.

Lees ook: Genderneutraal opvoeden de nieuwe norm?

De hersenen van jongens en meisjes

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de hersenen verschillen wel degelijk van beide geslachten. En dat is al duidelijk als je nog zwanger bent! In de 25e week kunnen er al verschillen op echo’s waar genomen worden. De overbrugging tussen de grote hersenhelften, het corpus callosum, is bij meisjes dikker dan bij jongens. Waarschijnlijk zijn meisjes daardoor beter in talen. Ook het feit dat bij meisjes het frontale – en het temporale gedeelte van de cortex preciezer zijn georganiseerd en het volume groter is draagt bij aan de taalinzichten.

Daar tegenover staat de grootte van de hersenen. Jongens hebben namelijk maar liefst 10% meer inhoud. Hierdoor zijn ze overigens niet slimmer te noemen. Meisjes hebben 9,5 keer meer witte massa, wat voor de aansluiting zorgt tussen de hersendelen. Jongens hebben meer grijze massa, namelijk 6,5 keer. Dit is de denkende massa.

Tja, en dan inderdaad het ruimtelijk inzicht. Mannen hebben een beter ontwikkelde linkerkant van de hippocampus wat ze hierbij helpt. Helaas voor ons vrouwen is het verhaal van beter kaartlezende mannen dus echt waar…

Jongenshersenen zijn minder snel klaar met de rijping. Waar een meisjesbrein bij 23 jaar ongeveer wel klaar is, rijpen die van de jongens nog twee jaar langer door.

Impulsief reageren komt bij jongens meer voor. Omdat zij hun limbisch brein en de hersenstam minder goed beheersen, reageren ze sneller en in de pubertijd is dit zelfs nog erger. Meisjes denken eerst na waardoor hun keuzes verstandiger kunnen zijn. Dit hebben zij weer te danken aan die sterkere ontwikkeling van de frontale cortex.

Er zijn wetenschappers, zoals VU-hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles, die zeggen dat de hersenen inderdaad wel iets verschillen, maar dat de omstandigheden zorgen voor de ontwikkeling van het brein. Zo zou er verschil zijn bij kinderen van hoog- en laagopgeleide ouders, bijvoorbeeld. Vanuit dit uitgangspunt zou opvoeding dus wel degelijk een grotere rol spelen.

Lees ook: Pubergedrag; Wat als je kind zich afzet en geen respect toont voor moeder?

Feitjes bij de lichamelijke ontwikkeling

Bij de geboorte zijn er gemiddeld genomen bepaalde verschillen waar te nemen tussen beide geslachten. Zo zouden jongens in het begin een minder goed functionerend afweersysteem hebben. Daardoor zijn ze meestal wat vaker ziek dan hun vrouwelijke leeftijdsgenootjes.

Fysiek gezien hebben jongens vaak groeispurts en lopen ze wat achter op de meiden. Vooral in een brugklas kan je hiervan prachtige voorbeelden zien. Waar de meiden al hele dames geworden zijn, kunnen jongens nog echte kinderen zijn. Dit geldt trouwens ook voor de emotionele kant.

Hormonen

Iedereen weet dat testosteron bij de jongens in veel grotere mate voorkomt. Hierdoor zijn ze drukker, energieker en dus beweeglijker. Ze kunnen er dus gewoon niets aan doen dat ze niet stil kunnen zitten. Dit testosteron is al aanwezig tijdens de zwangerschap. Een jongensbaby is dus echt wel anders dan een meisjesbaby! Hoewel het gehalte wel daalt bij de geboorte, om twee jaar later weer toe te nemen. Uiteraard zal het in de puberteit nog verder stijgen.

De vrouwelijke variant is progesteron. Deze hormonen zorgen al voor voorkeuren bij de kleintjes! Zo zullen jongens sneller fysiek reageren, terwijl meisjes het met woorden doen waardoor ze misschien minder agressief zijn, maar wel duidelijk kattiger. Ook wel leuk om te weten: de hormonen zorgen ook voor andere voorkeuren. Zo gaan jongens uit hun dak voor hard speelgoed met felle kleuren. De meiden kiezen juist het tegenovergestelde: zachte voorwerpen en lichte kleurtjes.

Verschillen in schoolprestaties

Zoals gezegd zijn meiden veel taliger. Dit uit zich natuurlijk op veel gebieden. Scholen zijn tegenwoordig vooral gericht op echte meideneigenschappen: stil zitten, discussiëren, je eigen mening geven, zelfstandig werken, tekenen enz. Jongens zijn veel meer echte doeners! Als deze mensjes gestresst zijn, uit zich dat juist door beweeglijker te worden. Heel handig, eigenlijk, alleen pikken de meeste leerkrachten dit niet. De meiden hebben dit niet, zij gaan juist piekeren en krijgen buikpijn.

Lees ook: Kindertekeningen; weggooien, ophangen of bewaren?

De beste of de liefste

Jongens willen graag overal goed in zijn. De leider willen zijn, bijvoorbeeld. Of gewoon keigoed in sport, bij de meiden en eigenlijk in alles. De meiden hebben die drift veel minder. Zij willen vooral door iedereen lief gevonden worden en zullen er dus alles aan doen om de ander het naar de zin te maken! Dit heeft ook zo zijn uitwerking op de eerlijkheid van het kind. Een meisje wil iedereen het naar de zin maken en zal dus al snel zeggen dat iemand er mooi uitziet. Een jongen liegt om er zelf beter vanaf te komen.

Nog wat losse feitjes

  • Al van jonge leeftijd af blijken jongens zich het liefst in groepen te begeven, terwijl meisjes prima met 1 ander spelen. Zij durven veel meer oogcontact te maken.
  • Jongens zijn minder bang dan meiden en luisteren minder naar de waarschuwingen van hun ouders
  • Fijne motoriek is sneller ontwikkeld bij meisjes, daardoor zijn ze beter in kleuren en mooi schrijven
  • Is je baby een meisje? Dan zal ze meer op jouw stem reageren dan haar broer, toen hij zo oud was… Voor een meisje is een mensenstem zelfs mooier dan muziek.

Uniek

Maar boven alles is je kind natuurlijk gewoon uniek, met zijn of haar eigen eigenschappen en karaktertrekken! En natuurlijk voor jou de mooiste die er is…

Wil Cats
Volg me via: