Zodra je in het wereldje van zwangerschap en baby’s stapt komt er heel veel op je af. Alles is meer, groter, en vooral lief en schattig. Er zullen ook een hoop nieuwe begrippen op je afkomen, denk eens aan lactatiekundige of oei ik groei. Hieronder heb ik een verklarende woordenlijst gemaakt met wat woorden die in me op kwamen. En de uitleg die ik er aan geef.

Lees ook: 25 zwangerschapssymptomen waaraan je zwangerschap kan herkennen
Lees ook: Kinderen met een afkorting (gedragsproblemen of ontwikkelingsstoornis) 

 1. Lactatiekundige; Mocht je hulp nodig hebben bij de borstvoeding kan je de lactatiekundige inschakelen. Lactatie = melk en kundige = deskundige. Iemand die dus heel veel van melk weet. Ik was er in ieder geval heel blij mee dat de kraamverzorgster bij nr. 2 ook lactatiekundige was.
 2. Groei-boekje; Het groene, of tegenwoordig blauwe boekje dat je krijgt van de wijkverpleegkundige. Wordt geacht ieder bezoek bij het consultatiebureau meegenomen te worden. Hierin worden met name de nieuwe afspraken en groeigegevens in bijgehouden. Handig voor als het systeem weer eens plat ligt. Verder staat er allerhande informatie in, overzichtelijk per leeftijd.
 3. SEO; Staat voor structureel echoscopisch onderzoek. Beter bekend als de 20-weken echo. Die zoals de naam al zegt bij 20 weken zwangerschap plaats vindt. Is vooral een grote foetus apk; controle of alles er op en er aan zit en of alles het doet. Kan ook uitslag geven over het geslacht.
 4. Hemangioom; Wijnvlekken waren wel bekend, en van aardbeienvlekken had ik ook wel eens gehoord. Een hemangioom is de verzamelnaam hiervoor. Veel baby’s kunnen een rode vlek hebben, meestal in het gezicht of op het hoofd. Of zoals bij onze baby girl op haar borst. Gelukkig erger kunnen voorkomen door propanol te smeren, voorgeschreven door een professor dermatologie van het Sophia Kinder ziekenhuis in Rotterdam.
 5. Trip trap; Een kinderstoel van een bekend Scandinavisch merk. Valt niet snel om en is modulair aan te passen aan de leeftijd van het kind. Van 0 tot 99 jaar te gebruiken.
 6. Rapley; Heel kort; eten met de handjes. “De” manier om voedsel aan te bieden aan je kind. Vernoemd naar de Amerikaanse onderzoekster Gill Rapley. Die constateerde dat kinderen prima in staat zijn om zelf te beslissen wanneer ze toe zijn aan vast voedsel.
 7. Hydrofiel; in verschillende vormen, kleuren en maten. Van washandjes tot doekjes. Neemt extreem veel vocht op. Lekker zacht om mee af te drogen. Mag over het algemeen niet gewassen worden met wasverzachter of in de droogtrommel omdat het absorptievermogen dan kan afnemen.
 8. Cocoonen; In je cocon schuilen. Oftewel een rustdagje inplannen, bijvoorbeeld in de kraamweek, waarbij die dag draait om jouw, je kind en de rest van het gezin.
 9. Sprongetje of zwarte week; Zodra je kind huilerig, hangerig en humeurig wordt kan er sprake zijn van een sprongetje. Het grote dikke boek Oei ik Groei, of de sprongenwekker (app) geven hier uitslag over. Een fase waarin het kind snel nieuwe dingen leert. Gaat weer over.
 10. BabyTv; Handige zender op de tv met babyvriendelijke programma’s. Helaas niet beschikbaar in het basispakket. Ook op youtube te vinden.
 11. HcG; Weer een afkorting; HcG staat voor Humaan choriongonadotrofine en is het hormoon dat je produceert tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Verlaat je lichaam in de urine en wordt door Moeders voor Moeders verzameld om daar vruchtbaarheidsmedicijnen voor te maken.
 12. Tummy tub; Speciaal badje dat je voor je kind kan aanschaffen zodat het er in kan zitten. Heeft de vorm van een emmer.
 13. Listeria; Weer zo’n enge naam. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. En daarom gemeden moet worden tijdens de zwangerschap. Is te vinden in rauwe melk, voorverpakte rauwe vis en rauwe dierlijke producten.
 14. Tens; Een begrip waar je aan het einde van de zwangerschap mee te maken krijgt. Tens betekend Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Een methode die op basis van zenuwprikkeling voor pijnverlichting te zorgen tijdens de bevalling. Ook beschikbaar voor een thuisbevalling.
 15. Lepeltjespap; Als je denkt dat pap gewoon pap is heb je het mis. Je hebt flesjespap en lepeltjespap, en dan ook nog pyjamapapjes… Lepeltjespap is niet anders dan pap in een schaaltje dat je goed stevig maakt zodat je lepel als in een blok beton rechtop blijft staan.
 16. Deryan; Deryan is een merknaam bekend geworden van de travel cot die ze verkopen. Een handig tentje waar je je kind in kan opsluiten om te gaan slapen. Bij mooi weer in de achtertuin of op vakantie.
 17. Ontzwangeren; Jaja, na negen maanden zwanger zijn, volgt een nieuwe periode van negen maanden. Namelijk negen maanden ontzwangeren. Goed excuus voor onder andere zwangerschapsdementie. Oftewel het stelselmatig vergeten van dingen die je niet hebt opgeschreven.
 18. Multivergrendeling; Handige riempjes die je op alle kastjes, laatjes en deuren plakken om te voorkomen dat grijpgrage dreumesvingertjes de inhoud door je kamer verspreiden.
 19. Exposure; Of te wel blootstellen aan… nieuwe dingen om te eten, nieuwe situaties en nieuwe ervaringen opdoen. Om bijvoorbeeld eenkennigheid te voorkomen.

Vullen jullie dit lijstje aan met woorden die voor jullie nieuw waren? Wie weet komt er dan wel een deel 2.