Het zal je vast niet zijn ontgaan dat deze weken in het kader staan van de Nationale Voorleesdagen, een initiatief van Stichting Lezen om het voorlezen aan kinderen te promoten. Er wordt soms aanbevolen om ook overdag voor te lezen aan kinderen, dan hebben ze vaak nog wat meer energie. Toch is het voor veel gezinnen een vast onderdeel van het bedritueel, en zo ook hier in huis. De kinderen weten wat ze kunnen verwachten en gaan sneller slapen. 

Lees ook: Help, mijn kind slaapt slecht / niet overdag

Voorleesritueel

Zeker bij kinderen is er vaak een uitgebreid bedritueel, dat gaat verder dan alleen de noodzakelijke elementen zoals tanden poetsen, plassen en pyjama aantrekken. Kinderen willen graag de geborgenheid voelen als ze naar bed gaan. Een knuffel en een kus horen daar natuurlijk ook bij. Toch gaan onze kinderen toch echt niet slapen zonder dat ze voorgelezen zijn, vaak door papa. Mama mag overdag voorlezen ;-) Dat is dan ook echt hun quality time-momentje en ziet er zo schattig uit. Papa neemt hier de tijd voor en doet het vaak één op één, zodat het even een papa – dochter of papa – zoon momentje is. Zelfs rondom het voorlezen heeft hij een heel ritueel ontwikkeld, met natuurlijk het voorlezen van een boekje, maar ook met het laten aanwijzen of benoemen van platen en het zingen van een liedje. Soms blijf ik er gewoon bij staan om vertederd te blijven kijken.

Iedereen slaapt behalve Pim en Suus

Een leuk initiatief is bijvoorbeeld van Swiss Sense. Als beddenwinkel verkopen ze niet alleen bedden, maar willen het slaapgenot in het algemeen optimaliseren. En dat gaat verder dan alleen maar lekker en goed slapen. Om het voorlezen van je kinderen voor het slapen gaan nóg meer te stimuleren is er speciaal voor tijdens de Nationale Voorleesweken een spannend en leuk voorleesverhaal geschreven: zeven dagen lang vind je tijdens de Voorleesweken een deel van het complete verhaal op onze blog. Zo lees jij je kind(eren) zeven dagen lang iedere avond voor het slapen gaan voor. De eerste delen van dit voorleesverhaaltje: ‘Iedereen slaapt behalve Pim en Suus‘ kun je al terug vinden op de blog.

“Waarom is Pim nog wakker?

Het is al laat. Héél laat. Iedereen ligt in bed en is lekker aan het slapen. Ook bij Pim in huis ligt iedereen in bed. Papa en mama en ook zijn zusje Saartje. Iédereen slaapt. Behalve Pim. Pim is klaarwakker. Pim heeft namelijk een idee. Een heel groot en spannend idee. Pim kijkt in het donker naar Beer. Dat is zijn lievelingsknuffel. ‘Spannend hè, Beer?’ Ik neem jou mee op avontuur hoor. Ik laat jou hier niet alleen. Ook knuffel Konijn en Monster willen mee, maar Pim heeft beloofd dat alleen Beer mee mag. Niet iedereen kan mee op dit grote avontuur.”

Zeker een aanrader om te kijken hoe deze avonturen aflopen en voor te lezen aan je eigen kind. Hier in huis zijn mama en papa net zo nieuwsgierig als de kinderen naar hoe het de volgende dag afloopt. We kunnen tenslotte niet snel even verder lezen omdat het verhaal in stukjes wordt gepubliceerd. Iedere dag een afzonderlijk deel zodat aan het eind van de week het verhaal compleet is. Ervaar hoeveel plezier je kind beleeft aan het naar bed gaan in combinatie met een leuk verhaal voorgelezen door papa of mama!

Is voorlezen bij jullie ook onderdeel van het bedritueel?

stories

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'

Latest posts by Linda (see all)