Billendoekjes; met kinderen in huis kun je niet zonder. Niet alleen als ze nog in de luiers zitten, maar ook na de zindelijkheidstraining is het superhandig om altijd in de buurt te hebben van bijvoorbeeld de tafel of onderweg. Als er één ding is dat er in grote verpakkingen in huis gehaald wordt, zijn het wel billendoekjes. De vraag is alleen; wat zijn prettige doekjes en welke toch iets minder? Daarom heb ik de afgelopen weken verschillende verpakkingen mogen testen van Big Green Smile met natuurlijke eco-friendly billendoekjes. Je kan zelf doekjes maken en hergebruiken, maar in zo’n verpakking vind ik vaak toch handiger. Maar welk merk is dan fijn? Natuurlijk is dat helemaal afhankelijk van je eigen wensen, de één houdt van zo vochtig mogelijk en de ander juist heel stevig. Daarom heb ik ze geprobeerd zo objectief mogelijk te beschrijven, zodat je zelf een afweging kan maken op basis van je voorkeuren.

Lees ook: Natuurlijke baby & kind verzorgingsproducten; overzicht merken van A tot Z
Lees ook; Luier test; wat zijn de beste luiers en welke maat welke leeftijd?
Lees ook: Zelf baby billendoekjes maken van keukenrol en wasbare vochtige doekjes
Lees ook: Wasbare luiers; Wat zijn de ervaringen en beste luiers met of zonder inlegvellen
Lees ook: Billendoekjes; 23 hacks wat je ermee kan doen

Vergelijking Billendoekjes; wat is de beste? - Mamaliefde

Water Wipes

In deze verpakking zitten 60 oliedoekjes en worden gemaakt in Ierland. Aangezien deze gemaakt zijn van organische ingrediënten is het advies deze binnen vier weken na opening te gebruiken omdat er geen kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd. Bij het uit de verpakking halen valt op dat ze echt enorm nat zijn wat voor een baby natuurlijk erg koud kan aanvoelen. Natuurlijk is dit wel ideaal voor bijvoorbeeld plakkende baby poep. Je kan het dan meteen even fris wassen. Ook zijn ze per twee in elkaar gevouwen zodat je er direct twee uittrekt. Deze doekjes zijn wel iets uit elkaar te trekken maar scheurt niet, lekker stevig dus. De doekjes hebben geen specifieke geur. En zijn ook ‘bewerkt’ met 99,9% water en 0,1% citrus grandis zaadextract. En meer niet. De naam World’s Purest baby wipes is dus zeker terecht.

Waterwipes koop je hier.

Naty

Van Naty ontving ik twee verpakkingen. Het formaat en de inhoud is verschillend. Maar de doekjes zijn hetzelfde. De kleine verpakking is ideaal om onderweg mee te nemen in de verzorgingstas en de grote verpakking voor op de commode. In de mini-verpakking zitten 20 doekjes helemaal opgevouwen maar qua ‘normaal’ formaat, in de gewone verpakking zitten er 42. Deze trek je er makkelijk uit. En zijn niet supervochtig of -droog. Gewoon (en dan toch even een oordeel) heel fijn. Ze zijn lekker sterk en trekken niet snel kapot, het merk komt uit Zweden maar de doekjes worden gemaakt in Engeland. De doekjes kun je na gebruik gewoon door de wc spoelen. Er zijn geen geurstoffen voor deze doekjes gebruikt, maar persoonlijk vind ik ze vrij muf ruiken.

Ingredienten: Water, glycerine, sorbitan carprylate, decyl glucoside, propanediol, benzeenzuur, aloe vera extract, kamille extract, citroenzuur, natirum benzeen, potassium sorbate, natrium citrate.

Naty koop je hier.

Lees ook: Ontlasting baby; Alles van hoe vaak, baby niet poept tot juist veel of moeilijk

Earth Friendly Baby

De verpakking van Earth Friendly Baby vind ik erg vrolijk met de getekende baby en de vlindertjes en valt alleen daarom al op in vergelijking met de overige verpakkingen. Deze doekjes worden gemaakt in Engeland. In deze verpakking zitten 72 oliedoekjes die 100% biologisch afbreekbaar zijn. De doekjes trek je vrij gemakkelijk per stuk uit de verpakking maar voelen wel zeer droog aan. Ze zijn behandeld met aloë vera en verzachtende chamomilla en calendula. Naast deze oliedoekjes heb je ook een hele serie met massageolie, badolie, shampoo en dergelijk met mandarijn- en lavendelgeurtjes.

Ingrediënten: Water, Aloë vera (gecertificeerd organisch ingrediënt), polyglyceril-4-caprate (vegetarische derived emollient), glcerine, benzyl alcohol, chamomilla recutita extract, calendula officinalis extract, dehydroacetic acid (conserveringsmiddel), sorbinezuur (conservingsmiddel), natriumcitraat (zuur regulator).

Earth Friendly Baby koop je hier.

Douce Nature

In deze verpakking zitten 40 oliedoekjes. Deze zijn in Frankrijk gemaakt van biologisch katoen en daarom ook biologisch afbreekbaar. De doekjes plakken wel aan elkaar bij het uit de ve