Vandaag hoorde ik op het nieuws voorbijkomen dat er een leeftijdsgrens gaat komen op social media zoals Instagram, Facebook en Snap chat. Nu heeft Facebook eerder al aangegeven dat het niet de bedoeling is dat kinderen, of baby’s zich aanmelden op Facebook. Vaak door de ouders, soms zelfs al op de dag van geboorte. Weer eens wat anders dan een geboortekaartje. Later begreep ik dat het niet ging om Facebook en consorten die dit ging invoeren. Maar dat dit een initiatief is van de Europese Unie. Volgens de nieuwe wet moeten kinderen onder de 16 jaar toestemming hebben van de ouders als zij op social media willen.

Nu is het natuurlijk fijn als kinderen beschermd worden tegen de gevaren van social media. De drie grootste gevaren zijn op het moment afspreken met andere mensen die niet zijn die ze zeggen dat ze zijn. Dat dronken foto’s gevolgen kunnen hebben voor je verdere carrière en cyber bullying. Daarom is het juist enorm belangrijk dat kinderen en jongeren goed worden voorgelicht voor ze actief worden op social media. Nederland blijkt hierin voorop te lopen, ook in het onderwijs wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. Maar of dit nu nodig is?

Symboolwetgeving

Aan de andere kant vraag ik me af hoe je hier überhaupt op kan toezien. Zelfs al komt er een leeftijdsgrens, hoe makkelijk is het om je geboortedatum een paar jaar te vervroegen? Is het niet zo dat verboden vruchten aantrekkelijker zijn? Met als gevolg dat kinderen het dan stiekem zullen gaan doen? Aan de andere kant, hoeveel ouders zullen kinderen gewoon toestemming geven om lid te worden van social media zonder dat ze in de gaten hebben wat ze daarop wel of niet delen. Zeker op populaire media zoals Snapchat is er nauwelijks toezicht op te houden. Of in hoeverre zijn ze überhaupt op de hoogte. Mogen ze eerst eens lesjes social media gaan geven en ouders gaan uitleggen hoe welke social media werkt.

Bemoeizucht

Ik weet ook niet of ik hier als ouder wel op zit te wachten. Nu zitten mijn kinderen nog niet op social media en hebben ze nog geen eigen accounts. Maar als ze daar behoefte aan hebben zou ik sowieso om de tafel gaan zitten om afspraken te maken. Is dat ook niet gewoon een beetje je verantwoordelijkheid als ouder? Social media mag, maar dan wel met je vader en moeder als volger :-)

Stiekem ben ik ook wel nieuwsgierig naar hoe Facebook hierop gaat reageren. Zij hebben al te kampen met een leegloop van jongeren, terwijl dit voor hen commercieel gezien juist de meest interessante groep is. Bedrijven hebben er goud geld voor over om deze leeftijdsgroep te bereiken. Als er vanuit jongeren behoefte is aan het delen op social media zullen ze vast wel een alternatief vinden waar deze wetgeving nog niet op ingevoerd is.

Nu duurt het nog even tot 2018 voordat deze wet ingevoerd moet worden maar ik vraag me af of dit wel meerwaarde biedt. Welke afspraken heb jij met je kinderen gemaakt?