Vanaf drie werkdagen voor het einde van het jaar is het toegestaan om vuurwerk te kopen, anders dan speciaal vuurwerk zoals sterretjes etc. dat het hele jaar door verkocht mag worden. De ervaring leert dat er altijd kinderen zijn die meteen beginnen met afsteken ook al is het wettelijk alleen toegestaan tussen Oudejaarsdag 18.00u en Nieuwjaarsochtend 2.00u. Als je kind graag vuurwerk wilt afsteken kun je dit natuurlijk verbieden, maar dan bestaat de kans dat je kind het stiekem achter je rug om doet. Zeker als je kind naar de basisschool gaat, kan de invloed van leeftijdsgenootjes om dit toch te doen erg groot zijn. Dan kun je er beter bij zijn en je kind leren hoe je hier veilig mee omgaat. Zelf kiezen wij er voor nu ze nog jong zijn dat het vuurwerk buiten wordt afgestoken terwijl de kinderen binnen voor het raam zitten. Dan weet je zeker dat ze niet in de buurt komen en veilig zijn. Wil je kind zelf vuurwerk afsteken of wil je veilig met je kind gaan kijken naar het vuurwerk lees dan eens de volgende tips door:

Wel of geen vuurwerk kopen?

Vuurwerk hoort natuurlijk bij Oud en Nieuw, vanaf vandaag mag je het weer kopen. Maar is dat ook wel zo geschikt voor kinderen? Bij ons in de wijk zie je de dagen voor Oud en Nieuw veel kinderen rond lopen, door regen en wind, met een enorme tas vol met vuurwerk. Het ene kind nog jonger dan het andere kind, zonder begeleiding. Voornamelijk knallend vuurwerk. Die ze overal en nergens afsteken. Dat is niet het voorbeeld dat ik mijn kinderen wil meegeven. Vind het daarom helemaal niet erg dat we deze dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw doorbrengen op Texel. Daar gaat het er toch anders aan toe. Natuurlijk wordt hier ook vuurwerk afgestoken, maar op diverse plaatsen wordt er in het midden van een weiland een enorm vuur aangestoken. Waar je dan je eigen vuurtje bij mag maken. Erg leuk om te doen met oudere kinderen.

Mijn ouders hadden vroeger de afspraak met ons dat het geen probleem was om vuurwerk te kopen. Ze gingen het niet verbieden. Sterker nog, we kregen vijf gulden dat we daar aan mochten uitgeven. Het ‘addertje onder het gras’ was echter de beloning dat als je het niet ging uitgeven aan vuurwerk. Je na Oud en Nieuw het dubbele bedrag ontving. Zelf vond ik sterretjes wel leuk, maar verder had ik er niet zoveel mee. Vond, en vind het nog steeds leuk om die mooie grote knallen te zien. Maar onzin om daar enorm hoge bedragen voor uit te geven. Zo gaat je geld letterlijk in rook op. Mijn zus deed het half half en mijn broertje gaf zijn geld uit aan vuurwerk, en meer. Die was dan ook erg lang bezig om alle rotjes af te steken. Met als gevolg dat er uiteindelijk bergjes gemaakt werden en er allerlei onafgestoken vuurwerk achterbleef. Levensgevaarlijk voor de jonge kinderen die de volgende dag op jacht gaan. Nog vroeger kregen we altijd een vuilniszak om het vuurwerk af te ruimen. Bij de MacDonalds hadden ze dan de beloning dat je voor een volle vuilniszak een gratis Happy Meal kreeg. Dat was een erg leuke traditie.

Onze kinderen zijn nog zo jong dat we ze gewoon naar bed brengen en kijken naar wat de nacht brengt. Het eerste jaar was baby girl wakker geworden vlak voor twaalf uur, dus mocht ze mee naar beneden en proosten. Het jaar daarom sliepen de dame en heer heerlijk door. En hebben we de volgende dag in de schemer sterretjes aangestoken. Met de kinderen binnen en papa voor de schuifdeur buiten. We hebben toen ook op zwart papier sterren gelijmd en bestrooid met glitters. Zo kan je toch zelf met je kindje vuurwerk maken. Voor dit jaar heb ik wat van die ijsfonteintjes gekocht en 70 cm lange sterretjes. Die kan je dan makkelijk in de grond steken zodat ze het niet hoeven vast te houden. Natuurlijk is er ook een fles Disney champagne ingekocht en een lichtgevende tiara voor peuter en een lichtgevend strikje en glamorous jarretels voor baby boy. Wij zijn er klaar voor!

Kinderen onder de 16 jaar mogen niet zonder begeleiding vuurwerk kopen. Er zijn echter winkels waar ze rookbommen, sterretjes en ander koud vuurwerk wel mogen verkopen. Dit kan echter ook voor ongelukken zorgen. Tips om veilig vuurwerk af te steken vind je hier, beter veilig dan achter je rug om. Naast een knutselwerkje kan je natuurlijk ook heel veel lawaai jagen. Deden ze vroeger ook om de geesten weg te jagen. Meer inspiratie om zelf vuurwerk te ‘maken’ met je kinderen vind je natuurlijk op pinterest.

Aangepaste kleding

Als je kind graag vuurwerk wilt afsteken kies dan een outfit die slecht brandbaar is. De meest geschikte materialen hiervoor zijn natuurlijke materialen zoals wol en katoen. Met name synthetische stoffen branden niet alleen zeer snel ze laten ook ernstige brandwonden achter. Probeer ook een capuchon of kleding met touwtjes te vermijden.

Geluidsoverlast

Je kind beschermen tegen gehoorschade met alpine earpuffs - Mamaliefde

Kinderen kunnen heel erg schrikken van onverwachte geluiden, zeker als deze erg hard zijn. Overweeg daarom eens om oorkapjes aan te schaffen. Deze heb je speciaal voor baby’s en jonge kinderen. Het ziet eruit als een koptelefoon maar filtert of voorkomt dat dit geluid het gehoor van je kind beschadigt, of laat schrikken.

Vuurwerkbril

Naast je gehoor is het ook heel belangrijk om je ogen te beschermen. Je weet maar nooit of er een vuurpijl op je af komt. Elk jaar lopen honderden mensen ernstig oogletsel op door vuurwerk. Je kunt je ogen beschermen met een speciale vuurwerkbril. Die kun je rond de jaarwisseling voor een paar euro kopen bij veel opticiëns en ziekenhuizen. Ook is het mogelijk om een donatie te doen aan het Oogfonds waarvoor je een vuurwerkbril ontvangt.

Positieve benadering

Ga geen dingen verbieden, dan wordt de kans alleen maar groter dat je kind het toch gaat doen. Probeer het daarom positief te brengen, door te benadrukken dat het goed gaat en je kind wacht tot het officieel mag afsteken. Hang er eventueel een beloning aan vast als het kind de verleiding kan weerstaan.

Vuurwerk kopen & minimumleeftijd

Voor het kopen van vuurwerk geldt een minimumleeftijd, daaronder moet er altijd een volwassene bij zijn. Ga dus samen naar de winkel en bespreek wat er gekocht kan worden en hoeveel geld dit kost. Spreek bijvoorbeeld een budget af waarvoor er ingekocht kan worden en laat het kind zelf afwegingen maken. Er zijn echter winkels waar ze rookbommen, sterretjes en ander koud vuurwerk wel mogen verkopen. Dit kan echter ook voor ongelukken zorgen. Maak nooit zelf vuurwerk, en laat je kind niet experimenteren met de materialen waarvan vuurwerk is gemaakt.

Het is alleen toegestaan om vuurwerk te kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Het vuurwerk dat u in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. Een legale vuurwerkwinkel kan je onder andere herkennen aan een bordje met de tekst: ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. Consumentenvuurwerk moet de aanduiding ‘Geschikt voor particulier gebruik’ hebben. Ook moet het vuurwerk een vermelding of afbeelding hebben van de effecten. Zo weet u wat u kunt verwachten bij het afsteken van vuurwerk.

De minimumleeftijd voor vuurwerk is minimaal 12, 16 of 18 jaar. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn om het vuurwerk te kopen. In totaal mag je maximaal 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren. Dit hangt af van in welke van de 3 categorieën het vuurwerk valt. De 3 categorieën hebben elk hun eigen kenmerken voor gebruik, gevaar en geluid.

  • F1; Vanaf 12 jaar; Kindervuurwerk, zoals sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers. Mag afgestoken worden in een besloten ruimte. Ook in huis. Weinig gevaar Bijna geen geluid.
  • F2; Vanaf 16 jaar; Klein vuurwerk. Mag afgestoken worden buitenshuis in een afgebakende plaats. Weinig gevaar. Laag geluidsniveau
  • F3; Vanaf 18 jaar; Groot vuurwerk. Mag alleen afgestoken worden buitenshuis in een grote open ruimte. Middelmatig gevaar Geluidsniveau niet schadelijk voor uw gezondheid

Meer tips om veilig vuurwerk af te steken vind je hier, beter veilig dan achter je rug om. Naast een knutselwerkje met vuurwerk kan je natuurlijk ook heel veel lawaai jagen. Deden ze vroeger ook om de geesten weg te jagen.

Vuurwerk bewaren

Vuurwerk kan het beste bewaard worden in een droge en donkere omgeving. Spreek samen af waar je dit het beste kan opbergen dat het