Shoppen met twee kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Helemaal als het twee peuters zijn met een eigen mening en ook perfect weten hoe die te verkondigen. Dan is het dus fijn als het winkelen zelf makkelijker gemaakt wordt. Zodat je met je aandacht bij de kinderen kan blijven. Betalen is daar altijd al wel een uitdaging bij. Het beeld dat je met je kind bij de kassa staat en alles probeert in te pakken terwijl kindlief aan de knopjes zit, is vast herkenbaar. Of dat ze thuis je pinpas te pakken weten te krijgen en precies weten hoe die in de random reader gestoken moet worden om vervolgens ‘heel random’ cijfertjes in te gaan toetsen ‘net als mama’. Gelukkig kon ik net op tijd voor de derde poging ingrijpen… Toen ik gevraagd werd om de uitdaging aan te gaan om een dag op te stap te gaan zonder contant geld bedacht ik me dan ook geen moment. Waar ik vroeger zodra ik de deur verliet, controleerde of ik sleutels, telefoon en portemonnee mee had. Zo’n mega portemonnee vol met pasjes en nog dikker vanwege al het muntgeld. En overige dingetjes zoals zegels of muntjes die je niet wilt verliezen en dus in je portemonnee bewaart. Met het contactloos betalen gebruik je je betaalpas of telefoon en hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Is het idee. Als je dan gevraagd wordt dat te testen en je geld meekrijgt, zeg je natuurlijk geen nee ;-) Afgelopen week zou ik een dag naar Den Haag gaan om te shoppen en een bezoekje aan Madurodam, de perfecte gelegenheid toch?

Contactloos betalen?

Om eerlijk te zijn was ik nog niet zo heel erg bekend met het contactloos betalen. Mijn Maestro-betaalpas was nog niet vervangen dus had ik me er nog niet in verdiept. Of je pas hiervoor geschikt is, kun je heel eenvoudig herkennen aan het contactloze logo op je betaalpas. Aanvragen bleek heel makkelijk, dit kon digitaal via internetbankieren en was binnen drie dagen in huis. Volgens manlief kon ik bij de supermarkt om de hoek contactloos betalen, dat moest dus natuurlijk uitgetest worden. Zou het echt tijd schelen? Ja dus! Je houdt heel eenvoudig je pasje boven of naast de betaalautomaat en dan wordt het afgeschreven. Officieel staat hier tien seconden voor, in de praktijk is dat veel minder. Het was zelfs zo dat ik dacht dat er iets mis was gegaan omdat ik hem er nauwelijks boven had en toen al klaar was. Als je het zou timen, is dit 7 seconden sneller dan pinnen. Lijkt misschien niet veel maar met kinderen is iedere seconde besparing mooi meegenomen.

Contactloos betalen kun je met bedragen tot € 25, dus de lagere bedragen die je anders contant zou betalen. Hogere bedragen is geen probleem, maar moet je voor de zekerheid even je pincode intoetsen. Als je een aantal contactloze betalingen uitvoert die bij elkaar opgeteld € 50 euro zijn moet je ook opnieuw een pincode intoetsen. Wel zo’n veilige gedachte. Ze hebben ook goed gekeken naar wat het probleem was bij de chipknip; namelijk dat je eerst moest opladen. Hier vind je meer informatie over contactloos betalen.

In de supermarkt

Contactloos boodschappen doen - Mamaliefde.nl

Leuk, dat het zo handig is, maar nu de uitdaging. Een dag op stap zonder portemonnee en contant geld, maar wel met een pinpas om contactloos mee te betalen. Graag neem ik je mee op ons dagje uit en ontdekkingstocht naar contactloos pinnen. We gingen een ochtendje shoppen met dochterlief en in de middag naar Madurodam met beide kids en Miriam met twee kinderen. Voordat we op pad gingen, liep ik even bij de Lidl naar binnen voor een zakje krentenbollen. Ideaal voor in de tram, want je zult altijd zien dat ze net dan trek krijgen. Daarnaast leert de ervaring dat je ook bij de Albert Heijn en Jumbo contactloos kunt betalen.

Shoppen in Den Haag

Contactloos betalen - Mamaliefde.nl

Als ik in Den Haag ga shoppen begin ik altijd graag bij het Spui. Als je dan een rondje maakt langs de Spuistraat (en stukje door de Passage) tot aan de Grote Markt en dan via de Grote Marktstraat terug heb je wel aardig kunnen shoppen. Via de Hoogstraat naar het Noordeinde en dan via Plaats en het Buitenhof weer terug naar het Spui is ook een leuk rondje met de wat exclusievere boetiekjes. Pak je meteen ook nog wat cultuur mee met de Gevangenpoort, De Hofvijfer met zicht op het Parlement en ‘het Torentje’. Ik heb veel kleine en grote, internationale, landelijke en kleine webshops gehad. Nieuwsgierig naar winkel(ketens) waar je al contactloos kan betalen;

  • Bart Smit; Dit was mijn eerste ‘treffer’ om contactloos te betalen. Erg fijn was dit, want natuurlijk had dochterlief haar zinnen gezet op een megadoos met een tienerpop met complete kleding en accessoireset die niet in de wandelwagen paste. Daar moest dus nog een extra tasje bij. Terwijl ze het speelgoed inpakte was het betalen echt zo gepiept.
  • Vero Moda & Sting & H&M; Drie kledingwinkels, helaas niet met kinderkleding, waar je contactloos kan betalen. Als je het dan aandurft om je kinderen mee te nemen naar een kledingwinkel hoeven ze in ieder geval niet te klagen over het betalen dat zo lang duurt.
  • Lush; Al vaker ben ik langs deze winkel gelopen, hoorde ik de mooiste verhalen, maar nooit de moeite genomen om naar binnen te stappen. In deze zoektocht deed ik dat wel, en stond duidelijk aangegeven dat je hier contactloos kan betalen. Houd jij tijd over om je te vergapen aan al die geuren en kleuren of de testers bij de kassa terwijl je bestelling wordt ingepakt.

Lees ook: Lush Valentijn collectie; all you need is Lush!

  • Blokker; In de beeldschermpjes bij de kassa staat duidelijk dat je hier contactloos kunt betalen. Ideaal als je alleen maar een stel keukenhandschoenen, of in dit geval klei, wilt afrekenen.
  • Van Stockum; In deze boekenwinkel kun je ook contactloos betalen. Aan de ene kant zit een boekhandel en de andere kant een bar. Zo kun je snel even een tijdschrift uitzoeken, betalen om vervolgens rustig te gaan zitten om te lezen.
  • Starbucks; Heb je even een momentje rust nodig? Bij de Starbucks kun je ook terecht voor contactloos betalen. Kun jij je tijd dus besteden aan het mijmeren welke koffiespecialiteit je dit keer graag zou willen proberen.

Bij de C&A gaven ze aan dat er in april nieuwe pinautomaten zouden komen. Het was echter onbekend of deze ook geschikt zijn voor contactloos betalen. Bij de Ikea kun je ook al contactloos betalen. Het is wel jammer dat je juist in de goedkopere winkels zoals de Zeeman, Wibra, Action en Primark niet contactloos kunt betalen. Juist daar gaat het vaak om kleine bedragen.

Dagje uit

Contactloos dagje uit - Mamaliefde.nl

Een dagje Efteling kun je tegenwoordig al doen zonder contant geld op zak. Hier kun je overal contactloos betalen. Superhandig dus. Deze middag gingen we naar Madurodam. Ik was erg nieuwsgierig of je daar ook contactloos kon betalen. Helaas. Zowel in de cafe’s als de souvenirshop was dit niet mogelijk. Dit zou wel handig zijn geweest want met de vele porseleinen klompjes voor de toeristen en snoeplolly’s in combinatie met hangerige peuters aan het einde van een dag heb je wel iets anders om in de gaten te houden.

Uit eten

Contactloos betalen overzicht welke winkels - Mamaliefde.nl

Aan het einde van zo’n lange dag heb je natuurlijk geen zin om ook nog eens te moeten koken. Zeker niet als je zo laat thuis komt. Bij het turkse winkeltje hier om de hoek kun je nog niet contactloos betalen. Maar de snackbar Verhage waar ik een paar dagen later kwam, was dat wel mogelijk.

Contactloos betalen in de toekomst

Ik kan nu al niet wachten tot de kinderen ouder zijn, dan kan ik ze gewoon zelf met de pinpas op pad sturen om de boodschappen te doen. Zonder dat er dan geld meegegeven hoeft te worden. Zo kan ik me nog goed herinneren hoe ik vroeger altijd bij oma ging logeren en dan naar de supermarkt ging voor de boodschappen. Soms was er dan geen contant geld in huis en moest oma toch op stap om geld te pinnen, of kreeg ik de pinpas mee en een briefje met de code. Vond dat zelf vaak ook wel een hele verantwoordelijkheid. Met contactloos betalen hoef je je daar in ieder geval niet meer druk over te maken. Ik hoop ook echt dat contactloos betalen nog meer ingeburgerd raakt, net zoals je jaren geleden alleen met de chipknip kon betalen in de kantine op de universiteit of bij het parkeren in Rotterdam. In de winkels zoals Julia’s, Ah to go, Kiosk, Smullers op het station kun je overal al wel contactloos betalen. Ideaal als je je trein moet halen en haast hebt. Wist je trouwens dat contactloos betalen in Oost-Europese landen nog veel bekender is en gewoon algemeen ingeburgerd? Superhandig dus als je daarheen op vakantie gaat.

Zijn jullie al bekend met contactloos betalen en heb je nog een paar leuke tips / adressen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Contactloos betalen
Author Rating
41star1star1star1stargray