De eerste hapjes rijstebloempap - Mamaliefde

Signalen dat je baby klaar is voor vaste voeding

Tijdens de zwangerschap heb je de keuze om te kiezen voor borstvoeding of flesvoeding. De keuze die gemaakt wordt is zeer persoonlijk en het waarom verschilt van persoon tot persoon. Iedereen zal op een gegeven moment de overstap moeten maken naar vaste voeding. Hieronder een overzicht met een schematische tijdlijn. Kijk hierbij vooral naar je eigen baby en overleg met het consultatiebureau wanneer je baby klaar is voor de volgende stap.

Vier maanden is  de leeftijd waarop het darmstelsel voldoende is ontwikkeld. Zodat je een start ‘mag’ gaan maken met bijvoeding / vast voedsel. Aangezien ik nog steeds borstvoeding geef, en dit ook wil blijven doen starten we de eerste hapjes met een melkpapje van rijstebloem. Naturelle rijstebloem zonder vanille, suiker en gluten. Lekker puur dus en allergeenvrij. Het voordeel van nu al starten is niet alleen dat hij straks meer verzadigd is en hopelijk weer doorslaapt. Maar ook dat hij gewend raakt aan het verwerken van vaster voedsel, het eten van een lepel en het doorslikken.

Lees ook: Depressief Tijdens Borstvoeding; Dysforische-Toeschietreflex

0 – 4 maanden:

In deze periode krijgen baby’s enkel borst- of flesvoeding. Bij borstvoeding betekend dit gemiddeld 8 tot 10 voedingen per dag, waarbij er gelet wordt op de vraag van de baby. Na vier maanden is dit meestal teruggebracht naar 5 a 6 keer per dag, om de drie uur. Krijgt de baby gekolfde melk dan zal dit meestal 200 mL zijn. Over het algemeen zorgt borstvoeding ervoor dat de baby ‘slechts’ een poepluier per week heeft. Bij flesvoeding wordt er in eerste instantie ook 8 tot 10 keer gevoed met maximaal 50 mL (de inhoud van de maag van een pasgeboren baby). In vier maanden loopt dat terug naar 5 keer per dag 210 mL en gemiddeld een poepluier per dag. Voor baby’s die veel last hebben van reflux kan een oplossing met johannesbroodpitmeel proberen.

Lees ook: Flesvoeding schema voor je baby met tijden en hoeveelheden per maand en ervaringen 

4 tot 8 maanden:

Vroeger adviseerde het consultatiebureau om te wachten tot 6 maanden voor er begonnen kan worden met de eerste hapjes vaste voeding. Het voedingscentrum adviseert dit nog steeds. Tegenwoordig wordt er meer gekeken naar de baby zelf en kan dit ook al vanaf vier maanden. Als een baby smakgeluidjes gaat maken, of je nadoet tijdens het eten kan dit een signaal zijn dat hij er klaar voor is. Het geven van bijvoeding kan echter wel betekenen dat de melkproductie terugloopt.

De vaste voeding is echter nog geen vervanging van een fles, maar meer bedoeld aan het wennen van nieuwe structuren en een nieuwe handeling. De eerste stapjes kunnen zijn het vervangen van de fles rond 9 uur door een flesje met rijstebloem / pap, aangemaakt met nutrilon of moedermelk (voor het laatste is er speciale biologische rijstebloem op de markt). Rond 15.00 kan er een kleiner flesje gegeven worden in combinatie meteen paar hapjes groenten of fruit. Als een baby maar een hapje wilt of het uitspuugt is dit geen probleem, dit hoort bij het leerproces. Gemiddeld moet een baby iets 10x geproefd hebben voordat het gewend is aan de nieuwe smaak.

Lees ook: Voedingsschema eerste hapjes vast voedsel baby

6 tot 8 maanden:

In deze periode blijft melkvoeding de standaard ‘maaltijd’ van een baby maar kan je fijngemalen hapjes rustig vervangen door vaster voedsel. Een baby mag zijn eerste boterhamkorstjes gaan eten (om te oefenen met kauwen). Het groenten en of fruithapje mag ook minder fijn zijn, zo kan je zachte stukjes banaan geven of gestoomde broccoli. Hoeveel het kind eet verschilt per kind. Een goede vuistregel is; jij bepaalt wat het kind eet, hij bepaalt hoeveel hij eet.

Naast de vaste voeding kan je baby ook beginnen met het leren drinken uit een beker. Dit kan een fles zijn met handvaten die hij zelf kan vasthouden of een tuitbeker. In de beker kan je het beste water doen.

8 tot 12 maanden:

In deze periode kan de melkvoeding voorzichtig vervangen worden door een volledige vaste maaltijd. In de praktijk betekend dit een groentenhapje met een fijngeprakte aardappel of pasta. Als vuistregel kan je hanteren dat je per week een melkvoeding vervangt door een vaste maaltijd als dit goed gaat.

Vergeet geen foto’s te maken als je kind iets nieuws voorgeschoteld krijgt! Geef het ook de kans om als je de tijd ervoor hebt zelf te leren eten met een lepel. Bijvoorbeeld magere yoghurt is hiervoor zeer geschikt. Je kan je kind dit als toetje geven of kiezen voor een paar slokjes aan de borst. Is ook een prima alternatief als je bezig bent met het afbouwen van de avondfles.

Vanaf 12 maanden:

Vanaf 1 jaar is de baby groot genoeg om met het gezin mee te eten. Dit betekend drie maaltijden per dag en een paar gezonde tussendoortjes. Ook halfvolle melk mag een kind nu gaan drinken. Echter blijft wel gelden dat kinderen scherpe of hele duidelijke smaken niet waarderen en moeten leren kennen dus je beter niet teveel kruiden kan gebruiken.

Lees ook: Rapley methode voor baby’s

Signalen dat je baby klaar is voor vaste voeding

Professionals hebben een lijstje gemaakt met signalen waaraan je zou kunnen merken dat je baby toe is aan deze grote stap. Zo bijzonder eigenlijk dat de natuur zo geregeld is dat je dit kan ‘lezen’.

 • Je baby lijkt onverzadigbaar; check. Toevallig de afgelopen week al een paar keer opmerkingen gemaakt aan manlief dat hij voor mijn gevoel de hele dag aan de borst wil lurken. En nadat hij een paar keer loslaat luid protesteert. Gelukkig lukt het nog wel om hem dan af te leiden.
 • De handjes van je baby zitten steeds vaker in de mond; check. Hij sabbelt heel wat af de laatste tijd. Niet alleen zijn handjes, ook de draagdoek en jas als ik hem draag, de knuffel die hij vast kan houden en alles wat maar binnen handbereik is.
 • Smakgeluidjes maken; check. De laatste tijd komen deze geluidjes regelmatig uit zijn mond. Hij is dan ook druk bezig met zijn tong uitsteken en over zijn lippen te likken.
 • Met hoofd draaien; check. Het hoofd van baby boy lijkt wel een draaitol, in eerste instantie dacht ik dat dit te maken had met het ontdekken. Maar in combinatie met de andere signalen is dit zeer veelzeggend.
 • Vaker ‘s-nachts wakker worden, zeker als hij doorslaapt; dubbelcheck. De afgelopen nacht zelfs drie!!! keer, terwijl hij daarvoor al nachten van zeven tot zeven maakte. Fijn om te weten dat het hiermee te maken heeft. Hopelijk komt nu mijn nachtrust ook weer terug.

Lees ook: Voedingsschema’s voor baby’s

Handleiding

Voor

Wat is da?

Wat vind ik hiervan?

Jaja, rijstebloem lepeltjespap geef je niet zomaar. De techniek van het metselen kan daarbij zeer van pas komen. Kort gezegd werkt dit het beste door een wat langere smalle lepel te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de kruidvat eigen merk lepels. Ideaal ook met warmteverkleuring. Deze doe ik drie kwart vol. Met het puntje open ik voorzichtig als een breekijzer zijn mond. Als die niet al wagenwijd open is. Vervolgens duw ik zachtjes zijn tong naar beneden. Dan voorzichtig het lepeltje naar voren hellen, zodat de inhoud voorzichtig in de mond belandt. Terwijl je de lepel voorzichtig schoonveegt aan de binnenkant van de bovenlip manoeuvreer je hem weer naar buiten. En tot slot met een soort schrapend gebaar de kin schoonvegen zodat datgene wat niet in de mond blijft in een vloeiende beweging van mondhoek tot andere mondhoek opnieuw naar de mond gedirigeerd kan worden. natuurlijk na afloop niet vergeten om even een boertje te laten doen. Zodat je niet tien minuten later wordt verrast.

Hoe oud waren jullie baby’s voor het eerste papje? Gaven zij het ook zo duidelijk aan? En hoe reageerden zij?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Baby laten wennen aan vaste voeding; de eerste hapjes
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 5 )

 • Had het geluk erbij te mogen zijn en mee te maken hoe hij van zijn 1e hapjes heeft genoten.
  En heb hem zelf er ook een paar gemetseld.

 • Wat een heerlijke foto’s zeg! Hier zijn we rond 4 maanden begonnen met een paar hapjes groentenhap die ik zelfs maakte. En met 6 maanden alles via Rapleymethode (dus in hele stukken). Lekker blijven borstvoeden trouwens, het blijft genieten!

 • Wat een leuke foto’s zeg! Hij vond het overduidelijk lekker dus 🙂
  Heb bij de jongste twee wel gewacht tot ze zes maanden waren en toen ook a la rapley. Die onverzadigbaarheid, zou dat niet (ook) een kwestie van regeldagen kunnen zijn?

 • Haha als ik naar die eerste paar signalen kijk dan lijkt t alsof die van ons nu al klaar is ervoor.. maar lijkt me niet he met 2 weken 😉 hihi…
  Leuke foto’s ook van babyboy!

 • Met 6 maanden, ook Rapley. En verder nog borstvoeding ook. Let het kliederen begin!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top