De meeste ouders denken wel twee keer na voordat je je kind alleen thuis laat. Dat is logisch, want wat als er iets ernstigs aan de orde komt, hij de boel afbreekt of zichzelf pijn doet? Of hij gaat de deur uit omdat hij jou zoekt en niet kan vinden. Je kan dan niet even snel inspringen. Er vliegen waarschijnlijk al wat scenario’s door je hoofd. Toch komt er een moment dat je kleintje wat meer verantwoordelijkheden kunt gaan geven. Maar hoe weet je nou of je kind er klaar voor is? Oudermatch.nl geeft tips.

Lees ook: Oppasoma’s en -opa’s

Wat zegt de wet over alleen thuis blijven?

In Nederland is het niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd een kind alleen thuis mag zijn. Wel wordt er gezegd dat hulpbehoevenden niet zonder toezicht mogen. Dit betekent dat je als ouder een grote verantwoordelijkheid draagt. Dat een baby niet alleen kan zijn staat vast, maar hoe schat je in of je kleintje zelfstandig genoeg is om een uurtje alleen te blijven?

Welke leeftijd adviseren experts

Experts zeggen dat je een kind vanaf een jaar of 10 alleen thuis kunt laten. Dit is een richtlijn, want bij veel gezinnen gebeurt dit vaak al op jongere leeftijd. Ouders laten namelijk hun kinderen al snel eventjes alleen als ze de hond uitlaten of even iets afgeven bij de buurvrouw. Voel aan of je kind hier klaar voor is. Leeftijd zegt namelijk niet alles.

Andere factoren die een rol spelen in het besluit

Zoals hierboven genoemd is leeftijd niet de belangrijkste factor in het wel of niet alleen thuislaten van je kinderen. Maar waar moet je dan nog meer op letten? Om erachter te komen of jouw kleintje het aankan, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Vindt je kind het wel fijn om alleen thuis te blijven?
  • Vertoont je kind zelfstandig gedrag?
  • Is jullie wijk rustig en veilig en zijn er weinig criminele activiteiten?
  • Begrijpt je kind dat hij niet de deur mag open doen voor vreemden?
  • Zijn gevaarlijke stoffen zoals medicijnen en schoonmaakmiddelen veilig opgeborgen?
  • Woont er iemand op loopafstand die in geval van nood kan inspringen?

Hoe laat je je kind achter?

Als je bovenstaande vragen met “ja” beantwoord hebt, dan kun je overwegen om je kleintje alleen thuis te laten. Bouw dit wel langzaam op. Ga bijvoorbeeld een blokje om of koffie drinken bij de buurvrouw. Ben je niet in paniek opgebeld en heeft je kind het behang laten zitten? Dan kun je weer iets langer wegblijven.

Leren omgaan met verantwoordelijkheid

Zoals al eerder genoemd is het goed voor de ontwikkeling van je kind om te dealen met regeltjes en verantwoordelijkheden. Geef je kind het gevoel dat je hem vertrouwt en bespreek wat wel en niet mag, en waarom. Vertel bijvoorbeeld waarom de deur niet geopend mag worden voor vreemden en dat de telefoon altijd opgenomen moet worden; in geval van nood kun je dan snel contact leggen.

Hoe laat je het huis achter?

Maak voordat je gaat een veiligheidsronde door het huis. Zijn de ramen dicht? Functioneren de alarmen en rookmelders? Zorg er ook voor dat er een opgeladen telefoon klaarligt, met daarnaast een lijst met nummers die gebeld kunnen worden in geval van nood. Geef ze ook iets te doen. Zet een tekenfilm op of laat ze wat schoolopdrachten maken. Zo zijn ze lekker bezig en hebben ze geen tijd voor creatieve en/of gevaarlijke plannetjes. Ga je ‘s avonds weg? Verwen de kids dan met een pizza of zorg voor een koude maaltijd. Je wilt niet dat ze met het gasfornuis in de weer gaan.

Mijn kids zijn er nog niet klaar voor zonder oppas

Hebben jouw kids de leeftijd nog niet, of vinden ze het nog te spannend om alleen thuis te zijn? Dan kun je altijd op zoek gaan naar een oppas. Kijk eens op Oudermatch.nl, hier vind je snel een goede babysitter in de buurt.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Vanaf welke leeftijd kind alleen thuis laten blijven? Wanneer zonder oppas?
Author Rating
51star1star1star1star1star