Valentijnsdag, de dag van de liefde

Op 14 februari is het zover: dan is het Valentijnsdag! Wil je dolgraag jouw geliefde verrassen met een leuk cadeau? Vaak kan het nog best moeilijk zijn om een origineel leuk geschenk te geven op Valentijnsdag. Zoek je inspiratie? In dit artikel bespreken we een aantal cadeau ideeën waar je jouw vriend of vriendin helemaal blij mee kunt maken op Valentijnsdag!

Lees ook: Lush Valentijn collectie; all you need is Lush!

Hoe is Valentijnsdag ontstaan?

De traditie van Valentijnsdag wordt tegenwoordig groots in Nederland gevierd, maar waar komt deze feestdag eigenlijk vandaan? Hierover verschillen de verhalen nogal. Het is in ieder geval vrij onduidelijk hoe Valentijnsdag is ontstaan. Er is niet één duidelijke heilige of godheid aan te wijzen die kan worden gezien als het begin van Valentijnsdag. In de geschiedenis zijn er meerdere legenden aan te wijzen. Zo zijn er in het Christendom meerdere personen aan te wijzen die hebben bijgedragen aan de Valentijnsdagtraditie. Er zijn twee martelaren genaamd Valentinus te vinden in het Christendom.

Daarnaast zijn er diverse heilige martelaren die de naam Sint Valentijn hebben, waaronder een priester in Rome en een bisschop. Deze priester zou hebben geweigerd jonge mannen niet in het huwelijk te laten treden. De Romeinse keizer Claudius II was er namelijk op tegen dat zijn soldaten zouden trouwen. Hij was er van overtuigd dat ongehuwde soldaten beter waren dan gehuwde. De priester zou echter in het geheim toch trouwplechtigheden hebben uitgevoerd. Het verhaal waarop deze Valentijnsdag traditie is gebaseerd is echter nooit bewezen.

Oorsprong in een heidens feest

Het dragen van de naam heeft echter nog niet met de hedendaagse Valentijnsdagtraditie van het geven van cadeaus aan geliefden te maken. Vaak wordt in de geschiedenis daarom het Romeinse vruchtbaarheidsfeest genaamd Lupercalia aan het Valentijnsgebruik gekoppeld. Dit feest uit de achttiende eeuw werd op 15 februari gevierd om Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk te eren.

Ook het Romeinse feest genaamd Pan wordt als één van de beginselen van het Valentijnsdagfeest gezien. Pan was de verering van de god van de natuur. Dit feest was voor de Romeinen zeer belangrijk! Tijdens dit feest werden namelijk de single mannen aan de single vrouwen gekoppeld. Alle namen van de single vrouwen werden in een grote kom gedaan, waaruit de single mannen een naam konden trekken. Het was in zekere zin een soort loterij. Hier kun je de relatie met het Valentijnsdagfeest in vinden. Immers, je kunt het vergelijken met het anoniem versturen van een Valentijnskaart.

Uiteindelijk verbood de kerk dit feest. Het feest werd in 496 door de paus omgezet van een heidens feest in Sint Valentijnsdag. Ook werd de datum toen aangepast van 15 februari naar 14 februari. Het is niet duidelijk waarom de datum van Valentijnsdag werd aangepast. Wellicht was dit een vergissing? Een ander verhaal komt van Geoffrey Chaucer, die rond 1380 het gedicht Parliament of Fowls schreef. Er wordt ook wel gezegd dat het Valentijnsfeest is ontstaan dankzij zijn versregels.

Wat is Valentijn tegenwoordig?

De oorsprong mag dus een tikkeltje onduidelijk zijn, wel is het feest tegenwoordig zo ingeburgerd dat de meeste mensen in de westerse wereld het tegenwoordig vieren. Wie heeft er niet een Valentijnskaart of Valentijnsgedichten op Valentijnsdag ontvangen? Het liefst anoniem natuurlijk! Echter, ook als je al jaren samen bent met je partner of kinderen hebt, is het heel leuk om Valentijnsgedichten te ontvangen of samen met de kinderen te knutselen met Valentijn.

Het gaat erom dat je een aardigheid stuurt naar je wederhelft, om te laten zien hoe belangrijk deze voor je is. Of het nu een groots Valentijnscadeau of een zelfgemaakt knutsel-Valentijn van de kinderen is, het gaat vooral om het idee dat je aan de ander gedacht hebt. Meestal worden er bloemen, bonbons of lingerie gegeven. Het liefst wordt dit in het rozerood ingepakt, met hartjes en een lieve boodschap. We kunnen ons misschien voorstellen dat je het graag origineel wilt aanpakken. Daarom geven we je graag in dit artikel wat inspiratie voor mogelijke Valentijnscadeaus.

Valentijnscadeaus voor hem

De tijd van wachten totdat de man een leuk cadeau voor zijn vrouw koopt op Valentijnsdag is verleden tijd. Tegenwoordig zijn we van de generatie waar we gelijkwaardig zijn aan elkaar, en iedereen elkaar cadeaus kan geven op Valentijnsdag. Wat is er leuker dan aan je man een cadeau geven? Het is dus zeker een leuk idee om hem een originele gift te geven tijdens Valentijnsdag.

Het is bijvoorbeeld een prima idee om een leuke rookoven of houtskoolbarbecue aan hem cadeau te doen. Er bestaan tegenwoordig zeer gemakkelijk te verplaatsen barbecues met ingebouwde thermometer. Ideaal kook- en speelplezier voor de man op Valentijnsdag! Over spelen gesproken: misschien houdt jouw vlam wel van een spelletje poker. Verras hem met een mooie pokerset tijdens de feestelijke Valentijnsdag. Deze zijn verkrijgbaar met dobbelstenen, kaarten en 300 pokerchips. Zo kan hij fijn met zijn vrienden een compleet spel spelen! Spelen op een andere manier kan ook met een virtual reality bril. Deze kun je eenvoudig op je smartphone of spelcomputer aansluiten, zodat je meteen op Valentijnsdag aan een spel kunt beginnen.

Als jouw partner liever een traditioneler Valentijnscadeau op prijs stelt, is een tondeuse misschien een goed alternatief. Een leuke kleine gadget? Wat dacht je van een USB-stick, vormgegeven als SuperMan! Leuk om aan jouw eigen SuperMan op Valentijnsdag cadeau te geven.

Valentijnscadeaus voor haar

Natuurlijk wil je als vrouw ook graag door jouw Valentijn op Valentijnsdag verwend worden. Wat zijn nu leuke cadeautips voor de vrouw met Valentijnsdag? Cadeaus waarbij de vrouw lekker verwend kan worden doen het altijd goed. Zo kun je bijvoorbeeld een heerlijk voetmassageapparaat geven op Valentijnsdag. Je kunt hier kruiden of misschien een heerlijk geurend bruistablet bij geven om een ideaal geschenk voor een ontspannen avond te geven. Je hebt tegenwoordig allerlei soorten massageproducten, zelfs in de vorm van een dolfijn!

Vrouwen vinden het ook vaak fijn om producten te krijgen die ze helpt hun schoonheid te behouden. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een Lady Beauty manicure/pedicureset. Op het gebied van de gadgets zou je kunnen denken aan een USB-stick die mooi is vormgegeven in de vorm van een armband. Ook bestaat er een USB-stick in de vorm van een WonderWoman, waarmee je kunt laten zien wat voor geweldige vrouw jouw dame is.

Romantische sfeermakers, geschikt voor een ideale Valentijn

Een valentijnscadeau is natuurlijk leuk, maar het is ook fijn om de ideale sfeer voor jouw Valentijnsdag te creëren. Zo kunnen kaarsen op een romantische Valentijnsdag natuurlijk niet ontbreken. Tegenwoordig worden er speciale LED-kaarsen verkocht. Deze kaarsen zien er net zo uit als gewone kaarsen, alleen loop je geen brandgevaar op. Romantische muziek is ook een must. Vergeet dus niet om een geluidsinstallatie aan te schaffen. Een bluetoothspeaker is hiervoor ideaal. Deze is draadloos, en dus overal neer te zetten.

Natuurlijk is het belangrijk om lekker te eten tijdens Valentijnsdag. Het is daarom een leuk idee om een Chip & Dipset aan te schaffen. Je kunt dan heerlijk je hapjes dippen in de dipbakjes. Een absolute topper met Valentijnsdag is de chocoladefontein. Met stukjes fruit, marshmallows en chocolade kan deze avond niet anders dan succesvol zijn. Een handige tip hierbij is om er wafeltjes bij te bakken in de vorm van een hartje. Deze zijn tegenwoordig zeer goed verkrijgbaar. Wafeltjes hartjes zorgen ervoor dat het heerlijk ruikt in huis, ze zien er schattig uit en ze smaken ook erg lekker.

Om de avond leuk af te sluiten kan het een idee zijn om samen met jouw geliefde een hangslot op een bijzondere plek of brug af te sluiten. Zo heb je ieder jaar een fijne romantische plek om naar terug te keren en ontstaat jullie eigen traditie op Valentijnsdag!

stories

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Valentijnsdag; de dag van de liefde met cadeautips voor hem en haar
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top